Slår alarm etter whisky-avsløring

Sjeldne dråper viste seg å være alt annet enn det etiketten lovet.

EKSPERTER ROPER VARSKO: Etterspørselen etter sjeldne flasker med whisky har skutt i været de siste åra. Det fører med seg flere fallgruver. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
EKSPERTER ROPER VARSKO: Etterspørselen etter sjeldne flasker med whisky har skutt i været de siste åra. Det fører med seg flere fallgruver. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har interessen for whisky eksplodert. Trenden viser at flere og flere har fått øynene opp for de edle dråpene - noe som ikke bare har ført til en ellevill prisøkning, men også et marked som er særlig utsatt for svindel.

Nå har en rekke forskere ved Scottish Universities Environmental Research Centre (SUERC) sett nærmere på situasjonen.

I et forsøk på å kartlegge omfanget, tok teamet utgangspunkt i et tilfeldig utvalg av det som var 55 flasker med tilsynelatende sjelden, skotsk whisky. Flaskene ble hentet fra ulike auksjonshus, private samlinger og fra gitte utsalgssteder.

Konklusjonen fra rapporten vekker nå internasjonal oppsikt.

Svimlende sum

Ved hjelp av avanserte metoder, kunne laboratoriet blant annet fastslå alkoholprosenten i flaskene, noe som igjen var med å avdekke når whiskyen ble destillert.

Selv om etiketten proklamerte brunt gull fra en svunnen tid, var innholdet alt annet enn som lovet. Ifølge BBC viste det seg at 21 av de total 55 flaskene var forfalsket.

GRENSEHANDEL: Nordmenn handler alkohol for 2,2 milliarder kroner på Systembolaget i Sverige. Hele ni av ti kunder på Systembolaget i Strömstad er norske. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Dersom flaskene var ekte vare, ville utvalget hatt en samlet verdi på 635 000 pund. Det tilsvarer i overkant av 7,3 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Det er firmaet RW101, som spesialiserer seg på sjelden whisky, som plukket ut flaskene og sendte dem til analyse hos SUERC. Firmaet har selv estimert at det i dagens annenhåndsmarked finnes forfalsket whisky til svimlende 41 millioner pund.

- Svært utsatt

En av grunnleggerne i RW101, David Robertson, forklarer at en stor andel av eiere ikke hadde noen anelse om at flaskene var forfalsket. Han slår nå alarm og mener både auksjonshus og andre utsalgssteder må ha en kritisk sans i møte tilsynelatende sjeldne whiskyflasker.

- Dette problemet vil vokse i takt med at prisen på de sjeldne flaskene fortsetter å øke, sier Robertson til BBC, og forklarer at den enorme etterspørselen etter sjelden whisky gjør markedet svært utsatt for svindelforsøk.

Ifølge Sky News er svindlernes metode såre enkel. Flaskene er gjerne autentiske, mens innholdet er erstattet med helt ordinære whiskydråper.

- Noen flasker som ble solgt for 200-300 pund for noen år siden, går nå for 2500-3000 pund. Dermed er sjansen for svindel og forfalskning høyere. (...) Dette dreier seg ikke bare om skotsk whisky, men også japansk, sier Andy Simpson ved RW101 til Sky News.

- Økt interesse

I likhet med whisky, har vin vært et hett objekt å forfalske. DN har tidligere omtalt hvordan Vinmonopolet opererer i slike tilfeller.

- Vi har jevnlig kontakt med verdens ledende fagfolk. Vi bruker den kompetansen vi finner nødvendig for å sikre best mulig auksjoner for våre kunder. Det er en økende oppmerksomhet rundt temaet forfalskning av vin og det er en økende tendens til kunnskaps- og meningsutveksling på dette feltet. uttalte daværende markedsansvarlig for vinauksjon på Vinmonopolet, Alexander Hojem, til avisa.

Artikkelen fortsetter under:

I midten av desember omtalte Børsen funnet av «den perfekte whisky-samlingen». I den sammenheng forklarte auksjonsansvarlig i Vinmonopolet, Sara Frimanslund, bakgrunnen for den økende interesse for whisky de siste åra.

- Vi begynte med to auksjoner i året i 2014, og har siden oppstarten opplevd at interessen for whisky og akevitt i Norge har økt. Whisky har i langt større grad blitt et investeringsobjekt, og når prisen i det norske annenhåndsmarkedet øker blir det mer attraktivt både å selge og å kjøpe. I tillegg har det dukket opp en del gamle tapninger av «blended whisky», som er attraktivt for samlere og entusiaster.

- Vil det si at Ola Nordmann kan bli rik på å investere i whisky?

- Ikke nødvendigvis. Det er mange kjøp som kan anses som trygge, men det handler om å vite hva du gjør. Det er ikke slik at flaskene automatisk øker i verdi. Jeg møter flere som kjøper whisky på taxfree i utlandet, og tror de kan tjene store penger. Selv om det er dyrt, betyr det ikke at det er sjeldent, og selv om det er sjeldent betyr ikke det at verdien nødvendigvis øker.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer