Slår alarm etter whisky-avsløring

Sjeldne dråper viste seg å være alt annet enn det etiketten lovet.

EKSPERTER ROPER VARSKO: Etterspørselen etter sjeldne flasker med whisky har skutt i været de siste åra. Det fører med seg flere fallgruver. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
EKSPERTER ROPER VARSKO: Etterspørselen etter sjeldne flasker med whisky har skutt i været de siste åra. Det fører med seg flere fallgruver. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har interessen for whisky eksplodert. Trenden viser at flere og flere har fått øynene opp for de edle dråpene - noe som ikke bare har ført til en ellevill prisøkning, men også et marked som er særlig utsatt for svindel.

Nå har en rekke forskere ved Scottish Universities Environmental Research Centre (SUERC) sett nærmere på situasjonen.

I et forsøk på å kartlegge omfanget, tok teamet utgangspunkt i et tilfeldig utvalg av det som var 55 flasker med tilsynelatende sjelden, skotsk whisky. Flaskene ble hentet fra ulike auksjonshus, private samlinger og fra gitte utsalgssteder.

Konklusjonen fra rapporten vekker nå internasjonal oppsikt.

Svimlende sum

Ved hjelp av avanserte metoder, kunne laboratoriet blant annet fastslå alkoholprosenten i flaskene, noe som igjen var med å avdekke når whiskyen ble destillert.

Selv om etiketten proklamerte brunt gull fra en svunnen tid, var innholdet alt annet enn som lovet. Ifølge BBC viste det seg at 21 av de total 55 flaskene var forfalsket.

Dersom flaskene var ekte vare, ville utvalget hatt en samlet verdi på 635 000 pund. Det tilsvarer i overkant av 7,3 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.