Kina:

Slår alarm: - Farlig kombinasjon

Mens resten av verden kjemper for å få bukt med prisveksten, sliter Kina med motsatt problem. Det kan få dramatiske konsekvenser for den globale økonomien.

KRISE: Den kinesiske økonomien har slitt med å hente seg inn igjen etter pandemien. Nå er det flere som frykter deflasjon. Foto: Costfoto / NurPhoto / Shutterstock / NTB.
KRISE: Den kinesiske økonomien har slitt med å hente seg inn igjen etter pandemien. Nå er det flere som frykter deflasjon. Foto: Costfoto / NurPhoto / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Varsellampene lyser stadig sterkere i Kina.

Dersom de ikke tar grep raskt, kan de risikere å havne i en økonomisk knipe som det er vanskelig å komme seg ut av.

- Veldig dårlig tegn

Siden landet gjenåpnet etter pandemien, har de kjempet mot stagnerende vekst, fallende valutakurs og lav produksjon i industrien.

Nå står landet ovenfor et nytt problem: deflasjon.

Tall fra juni viser nemlig at produsentene oppnår stadig lavere priser for varene og tjenestene de tilbyr. Dette skyldes en svak etterspørsel innenlands, og presser prisene i markedet nedover.

Lavere priser høres kanskje fint ut, men de fleste økonomer ser det som et mareritt.

Grunnen er at folk sannsynligvis vil utsette å kjøpe ting, fordi de har en forventning om at det blir billigere i framtida. Dette fallet i forbruk kan bidra til en kraftig nedgang i økonomien, og økt arbeidsledighet.

- Når du forventer at prisene blir lavere, tenker du: Vet du hva? Jeg venter til ting blir billigere i morgen. Neste dag våkner du og tenker, jeg venter enda en dag, og så videre … Dette fører etter hvert til økonomisk nedgang, sier Lloyd Blankfein, tidligere sjef for Goldman Sachs til Fortune.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.