Varsellampene lyser stadig sterkere i Kina.
Dersom de ikke tar grep raskt, kan de risikere å havne i en økonomisk knipe som det er vanskelig å komme seg ut av.
- Veldig dårlig tegn
Siden landet gjenåpnet etter pandemien, har de kjempet mot stagnerende vekst, fallende valutakurs og lav produksjon i industrien.

Ny mystisk forsvinning
Nå står landet ovenfor et nytt problem: deflasjon.
Tall fra juni viser nemlig at produsentene oppnår stadig lavere priser for varene og tjenestene de tilbyr. Dette skyldes en svak etterspørsel innenlands, og presser prisene i markedet nedover.
Lavere priser høres kanskje fint ut, men de fleste økonomer ser det som et mareritt.
Grunnen er at folk sannsynligvis vil utsette å kjøpe ting, fordi de har en forventning om at det blir billigere i framtida. Dette fallet i forbruk kan bidra til en kraftig nedgang i økonomien, og økt arbeidsledighet.

Blir «barn» på fulltid
- Når du forventer at prisene blir lavere, tenker du: Vet du hva? Jeg venter til ting blir billigere i morgen. Neste dag våkner du og tenker, jeg venter enda en dag, og så videre … Dette fører etter hvert til økonomisk nedgang, sier Lloyd Blankfein, tidligere sjef for Goldman Sachs til Fortune.
Globale følger
Som verdens nest største økonomi, vil deflasjon i Kina få globale ringvirkninger.
På den ene siden kan lavere priser i Kina bidra til å få ned inflasjonen, fordi importprisene blir lavere.

Tidenes sterkeste
På den andre siden vil lave eksportpriser presse ut konkurrerende aktører i andre land. I tillegg betyr det også lavere kinesisk etterspørsel etter alle varene vi selv eksporterer til landet.
- Markedet undervurderer konsekvensene av deflasjon på den globale økonomien, sier sjeføkonom HSBC-banken i Hongkong, Frederic Neumann, til Wall Street Journal.
- Fastlåst
Hvis folk begynner å bruke mindre penger, er faren at det vanskelig å få fart på økonomien igjen når deflasjonen først har satt seg. Spesielt med tanke på den høye gjelda i landet.

Skrekktall for eiendomsgigant
Flere sammenlikner derfor Kina med Japan, som har hatt nedadgående priser i over 20 år. Dette har ført til stagnasjon, og tida blir kalt «de tapte tiår».
- Det er en reell risiko for at økonomien deres låser seg fast. Vi vet av erfaring fra Japan at deflasjon og høy gjeld er en farlig kombinasjon, sier sjeføkonom i EY, Greg Daco, til Fortune.
Den kinesiske sentralbanken har allerede reagert med rentekutt.

- Urovekkende
Men dette er kanskje ikke nok. Data viser nemlig at kinesiske selskaper er nølende med å ta opp lån, samtidig som at huseiere betaler ekstra for å kvitte seg med lånet sitt så snart som mulig.
Rentekuttene ser dermed ikke ut til å ha den ønskede effekten på økonomien.
Kinaøkonom i banken Societe Generale, Wei Yao, mener derfor at den kinesiske sentralbanken må tråkke hardere på gassen.
- Jo lenger en venter, jo mer fastlåst blir situasjonen, sier hun til Nikkei.