Kina:

Slår alarm: - Farlig kombinasjon

Mens resten av verden kjemper for å få bukt med prisveksten, sliter Kina med motsatt problem. Det kan få dramatiske konsekvenser for den globale økonomien.

KRISE: Den kinesiske økonomien har slitt med å hente seg inn igjen etter pandemien. Nå er det flere som frykter deflasjon. Foto: Costfoto / NurPhoto / Shutterstock / NTB.
KRISE: Den kinesiske økonomien har slitt med å hente seg inn igjen etter pandemien. Nå er det flere som frykter deflasjon. Foto: Costfoto / NurPhoto / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Varsellampene lyser stadig sterkere i Kina.

Dersom de ikke tar grep raskt, kan de risikere å havne i en økonomisk knipe som det er vanskelig å komme seg ut av.

- Veldig dårlig tegn

Siden landet gjenåpnet etter pandemien, har de kjempet mot stagnerende vekst, fallende valutakurs og lav produksjon i industrien.

Nå står landet ovenfor et nytt problem: deflasjon.

Tall fra juni viser nemlig at produsentene oppnår stadig lavere priser for varene og tjenestene de tilbyr. Dette skyldes en svak etterspørsel innenlands, og presser prisene i markedet nedover.

Lavere priser høres kanskje fint ut, men de fleste økonomer ser det som et mareritt.

Grunnen er at folk sannsynligvis vil utsette å kjøpe ting, fordi de har en forventning om at det blir billigere i framtida. Dette fallet i forbruk kan bidra til en kraftig nedgang i økonomien, og økt arbeidsledighet.

- Når du forventer at prisene blir lavere, tenker du: Vet du hva? Jeg venter til ting blir billigere i morgen. Neste dag våkner du og tenker, jeg venter enda en dag, og så videre … Dette fører etter hvert til økonomisk nedgang, sier Lloyd Blankfein, tidligere sjef for Goldman Sachs til Fortune.

Globale følger

Som verdens nest største økonomi, vil deflasjon i Kina få globale ringvirkninger.

På den ene siden kan lavere priser i Kina bidra til å få ned inflasjonen, fordi importprisene blir lavere.

På den andre siden vil lave eksportpriser presse ut konkurrerende aktører i andre land. I tillegg betyr det også lavere kinesisk etterspørsel etter alle varene vi selv eksporterer til landet.

- Markedet undervurderer konsekvensene av deflasjon på den globale økonomien, sier sjeføkonom HSBC-banken i Hongkong, Frederic Neumann, til Wall Street Journal.

- Fastlåst

Hvis folk begynner å bruke mindre penger, er faren at det vanskelig å få fart på økonomien igjen når deflasjonen først har satt seg. Spesielt med tanke på den høye gjelda i landet.

Flere sammenlikner derfor Kina med Japan, som har hatt nedadgående priser i over 20 år. Dette har ført til stagnasjon, og tida blir kalt «de tapte tiår».

- Det er en reell risiko for at økonomien deres låser seg fast. Vi vet av erfaring fra Japan at deflasjon og høy gjeld er en farlig kombinasjon, sier sjeføkonom i EY, Greg Daco, til Fortune.

Den kinesiske sentralbanken har allerede reagert med rentekutt.

Men dette er kanskje ikke nok. Data viser nemlig at kinesiske selskaper er nølende med å ta opp lån, samtidig som at huseiere betaler ekstra for å kvitte seg med lånet sitt så snart som mulig.

Rentekuttene ser dermed ikke ut til å ha den ønskede effekten på økonomien.

Kinaøkonom i banken Societe Generale, Wei Yao, mener derfor at den kinesiske sentralbanken må tråkke hardere på gassen.

- Jo lenger en venter, jo mer fastlåst blir situasjonen, sier hun til Nikkei.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer