Slår alarm for julelønna

Serveringsbransjen er bekymret før jula. Lønnsutbetalingen kan knekke ryggen på flere bedrifter.

JULETRØBBEL: Aktørene i serveringsbransjen er bekymret for at flere bedrifter vil slite med å betale ut julelønna. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
JULETRØBBEL: Aktørene i serveringsbransjen er bekymret for at flere bedrifter vil slite med å betale ut julelønna. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Mange jeg snakker med i bransjen er bekymret for lønningen 15. desember, sier Karl-Henning Svendsen i utelivsgiganten Noho Norway, som til sammen har 13 utesteder i porteføljen, blant dem Kulturhuset, Youngs, The Dubliner og Grisen.

Årsaken til bekymringene ligger en måned tilbake i tid, da det igjen ble innført såpass sterke restriksjoner at de aller fleste serveringsstedene i Oslo lukket dørene og permitterte de ansatte - igjen.

- Har ingen penger

Til forskjell fra i vår, da permitteringsreglene ble endret slik at arbeidsgivers lønnsplikt bare var to dager, må arbeidsgivere nå igjen betale lønn i 10 dager.

Dermed er det mange arbeidsgivere som i desember selv må bekoste rundt en halv månedslønn til sine permitterte ansatte.

- De har 10 dager lønn de skal betale, og så har de ingen penger å betale med, sier Svendsen.

I verste fall betyr det at en rekke arbeidstakere risikerer å få halvert utbetaling like før jul.

Næringslivsorganisasjonen Virke deler Svendsens bekymring.

- Det er de samme tilbakemeldingene vi får fra mange medlemmer i den sektoren. De tåler ikke dette etter å ha stått i krise i åtte måneder, sier Rhiannon Hovden Edwards, leder i Virke kultur og opplevelser, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer