Slår alarm for julelønna

Serveringsbransjen er bekymret før jula. Lønnsutbetalingen kan knekke ryggen på flere bedrifter.

JULETRØBBEL: Aktørene i serveringsbransjen er bekymret for at flere bedrifter vil slite med å betale ut julelønna. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
JULETRØBBEL: Aktørene i serveringsbransjen er bekymret for at flere bedrifter vil slite med å betale ut julelønna. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Mange jeg snakker med i bransjen er bekymret for lønningen 15. desember, sier Karl-Henning Svendsen i utelivsgiganten Noho Norway, som til sammen har 13 utesteder i porteføljen, blant dem Kulturhuset, Youngs, The Dubliner og Grisen.

Årsaken til bekymringene ligger en måned tilbake i tid, da det igjen ble innført såpass sterke restriksjoner at de aller fleste serveringsstedene i Oslo lukket dørene og permitterte de ansatte - igjen.

- Har ingen penger

Til forskjell fra i vår, da permitteringsreglene ble endret slik at arbeidsgivers lønnsplikt bare var to dager, må arbeidsgivere nå igjen betale lønn i 10 dager.

Dermed er det mange arbeidsgivere som i desember selv må bekoste rundt en halv månedslønn til sine permitterte ansatte.

- De har 10 dager lønn de skal betale, og så har de ingen penger å betale med, sier Svendsen.

I verste fall betyr det at en rekke arbeidstakere risikerer å få halvert utbetaling like før jul.

Næringslivsorganisasjonen Virke deler Svendsens bekymring.

- Det er de samme tilbakemeldingene vi får fra mange medlemmer i den sektoren. De tåler ikke dette etter å ha stått i krise i åtte måneder, sier Rhiannon Hovden Edwards, leder i Virke kultur og opplevelser, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.