Slår alarm for julelønna

Serveringsbransjen er bekymret før jula. Lønnsutbetalingen kan knekke ryggen på flere bedrifter.

JULETRØBBEL: Aktørene i serveringsbransjen er bekymret for at flere bedrifter vil slite med å betale ut julelønna. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
JULETRØBBEL: Aktørene i serveringsbransjen er bekymret for at flere bedrifter vil slite med å betale ut julelønna. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Mange jeg snakker med i bransjen er bekymret for lønningen 15. desember, sier Karl-Henning Svendsen i utelivsgiganten Noho Norway, som til sammen har 13 utesteder i porteføljen, blant dem Kulturhuset, Youngs, The Dubliner og Grisen.

Årsaken til bekymringene ligger en måned tilbake i tid, da det igjen ble innført såpass sterke restriksjoner at de aller fleste serveringsstedene i Oslo lukket dørene og permitterte de ansatte - igjen.

- Har ingen penger

Til forskjell fra i vår, da permitteringsreglene ble endret slik at arbeidsgivers lønnsplikt bare var to dager, må arbeidsgivere nå igjen betale lønn i 10 dager.

Dermed er det mange arbeidsgivere som i desember selv må bekoste rundt en halv månedslønn til sine permitterte ansatte.

- De har 10 dager lønn de skal betale, og så har de ingen penger å betale med, sier Svendsen.

I verste fall betyr det at en rekke arbeidstakere risikerer å få halvert utbetaling like før jul.

Næringslivsorganisasjonen Virke deler Svendsens bekymring.

- Det er de samme tilbakemeldingene vi får fra mange medlemmer i den sektoren. De tåler ikke dette etter å ha stått i krise i åtte måneder, sier Rhiannon Hovden Edwards, leder i Virke kultur og opplevelser, til Børsen.

- Ond sirkel

At det først er i januar man kan søke om penger fra regjeringens nye kompensasjonsordning, hjelper heller ikke. Likviditeten er vanskelig for mange, sier Edwards.

- Regjeringen sier de skal gå i banken og få statsgaranterte lån mens de venter, men det får de ikke. Bankene gjør jobben sin og gir ikke lån til de som ikke har inntekter, og det har de ikke fordi de er mer eller mindre stengt ned. Det er en fryktelig ond sirkel, som setter ellers levedyktige bedrifter i en nesten umulig situasjon, sier Edwards.

- Og det igjen går ut over de ansatte?

- Det går ut over de ansatte og arbeidsplassene. Dette er en bransje som vokste raskere enn fastlandsøkonomien i Norge fra 2010 til 2020. Den sysselsetter mange unge som får sin første jobb, og mange uten utdanning.

Edwards peker blant annet på Virkes ferske undersøkelse, som ved utgangen av november viste at 62 prosent av de ansatte innenfor restaurant og servering er permittert, og at det tallet vil kunne stige.

De ferskeste tallene for arbeidsledigheten i Oslo, som ble presentert under en pressekonferanse torsdag ettermiddag, viser at 34 822 personer er arbeidsledige i Oslo.

Av dem jobber 9000 innenfor reiseliv og transport, og over 8000 innenfor serviceyrker og butikk og salg.

- Alle håper ledigheten vil synke, men nå er tiden inne for en realitetsorientering. Det er mer sannsynlig at permitteringer blir til oppsigelser, og at året avsluttes med stor usikkerhet for hvordan 2021 kommer til å bli, sier Rina Mariann Hansen, byråd for arbeid integrering og sosiale tjenester i Oslo.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

Millionutgift

Permitteringsregleme gir reelle utfordringer for bedrifter som igjen måtte permittere i november, og som siden da har stått uten inntekter.

Da Børsen snakket med Bent Stiansen ved Michelin-restauranten Statholdergaarden for et par uker siden, skisserte han opp et regnestykke for Børsen.

Statholdergaarden har 40 ansatte, noe som gir dem en million i totale lønnskostnader når de har 10 dagers lønnsplikt i permitteringsperioden, uten at de har mulighet for å ha inntekt.

- Det er ganske store penger det er snakk om. Mange har hatt én runde med permittering allerede, og så settes de i denne situasjonen igjen, uten å få den hjelpen de trenger, sier Edwards.

- Og det betyr at vi risikerer at mange går konkurs?

- Ja, eller vil måtte legge ned.

- Og da snakker vi om ellers levedyktige bedrifter?

- Ja, vi snakker om bedrifter som normalt bidrar med betydelig verdiskapning til samfunnet.

Likviditetsproblemer

Både Virke, og Svendsen i Noho Norway, er samstemte om at det nå er likviditeten som er det store problemet for mange bedrifter.

Svendsen synes det har vært stille etter at Frp med brask og bram annonserte at de hadde fått økt kompensasjonsgraden til 85 prosent i den nye kompensasjonsordningen.

Da snakker man altså om å dekke faste, uunngåelige utgifter. Men hva er egentlig uunngåelige utgifter, spør Svendsen.

- Vi har lønnsplikten i permitteringsperioden. Det er for meg en uunngåelig kostnad. Vi har varelagre som vi har måttet kaste to ganger i år. Øl er ferskvare, og må kastes, i tillegg til mat, sier Svendsen, og legger til:

- Vi bygger bare gjeld. Regjeringen sier de skal dekke 85 prosent, men den reelle støtten er rundt 50 prosent. En god og lønnsom bedrift mister all egenkapital og går inn i 2021 med masse gjeld som de kanskje må bruke to -tre år på å bli kvitt.

Han sier de har vært tydelige på behovene og løsningene i møter med partiene og gjennom media.

- Men tusenvis av arbeidstakere i vår sektor kan tydeligvis ofres, sukker Svendsen.

SJENKESTOPP: Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier at sjenkestoppen i kommunen kan bli videreført etter 14. desember. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

- Kunne vist mer handlekraft

Virke sier de har tatt til orde for en løpende utbetaling av kompensasjon til bedriftene i de bransjene som sliter.

- Det har regjeringen avvist blankt. De henviser til statsgaranterte lån, som mange av dem som trenger det mest ikke får. Da henviser de til et verktøy som ikke virker for dem som trenger det, sier Edwards, og fortsetter:

- Så kunne man kuttet ned på arbeidsgiverperioden ved permittering for dem som på kort varsel får betydelig innstramming. Man gjorde det på generell basis i vår, men kunne gjort det inn mot dem som er hardest rammet nå.

- Dere virker litt oppgitt over regjeringen?

- Vi synes de kunne vist mer handlekraft på akkurat dette området.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer