Slår alarm: - Giftig oppskrift

Tror det er vesentlig fare for stagnasjon, og at lite skal til for å vippe landet inn i nedgangstider.

RAMMET: Prognosene for britisk økonomi er ikke av det lystige slaget. Foto: Guy Bell / Shutterstock editorial / NTB
RAMMET: Prognosene for britisk økonomi er ikke av det lystige slaget. Foto: Guy Bell / Shutterstock editorial / NTB Vis mer
Publisert

- La meg være tydelig - vi forventer at økonomien vil være ganske stillestående. Det skal ikke mye til for å vippe oss inn i en resesjon. Og selv om vi ikke gjør det, vil det føles slik for mange mennesker.

Den lite oppmuntrende beskjeden gjelder britisk økonomi, og er signert toppsjefen for arbeidsgiverorganisasjonen CBI, Tony Danker, ifølge Reuters.

- Giftig oppskrift

Organisasjonen er seinest i rekka med å kutte ned vekstprognosene for britisk økonomi. Det kommer etter at næringslivsorganisasjonen British Chamber of Commerce gjorde det samme.

CBI tror at økonomien har en stagnasjon, altså en periode med liten eller null økonomisk vekst, i vente.

- Dette er et tøft sett med statistikk å fordøye. Krig i Ukraina, en global pandemi, vedvarende belastninger på forsyningskjeder - alt innledet av Brexit - har vist seg å være en giftig oppskrift for britisk vekst, sier CBI-sjeføkonom Rain Newton-Smith.

Ferske tall viser at britisk økonomi falt med 0,3 prosent i april, det var noe mer enn ventet, og kom noe overraskende, skriver Financial Times. Tallene viste innvirkningen høyere priser har på husholdningenes forbruk og bedriftsaktiviteten.

- Truer økonomisk bedring

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling i Europa (OECD) slo nylig alarm om den britiske økonomien. Storbritannias industri er verst truffet av Ukraina-krigens konsekvenser, mener de. Landet vil ha den verste utviklingen blant større økonomier, utenom Russland.

Ifølge den Paris-baserte tenketanken vil britisk økonomi vokse 3,6 prosent i år, før det vil bli nullvekst neste år. De tror inflasjonen i snitt vil holde seg på 8,8 prosent i år, og falle bare marginalt ned til 7,4 prosent i 2023, ifølge The Guardian.

OECDs sjeføkonom, Laurence Boone, uttalte nylig at verdensøkonomien betaler en «høy pris» for krigen i Ukraina.

- En humanitær krise utspiller seg foran våre øyne, og etterlater tusenvis døde, tvinger millioner av flyktninger til å flykte fra hjemmene sine og truer en økonomisk bedring som var i gang etter to år med pandemi, sier Boone.

Boone viser til at krigen har fått råvarepriser til å skyte voldsom fart, blant annet har mat- og energipriser gjort et stort byks.

- Det gjør livet vanskelig for veldig mange over hele verden, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer