Slår alarm: - Har ikke kontroll

Situasjonen er veldig alvorlig, ifølge høyskolelektor, som mener Norge har en naiv holdning. Tirsdag ettermiddag varsler energiministeren at beredskapen på norsk sokkel blir skjerpet.

LEKKASJE: Nord Stream-lekkasjene har vakt enorm oppsikt, og flere mener det skyldes sabotasje. Bildet viser Nord Stream 2 under konstruksjon i 2021. Foto: AFP / NTB
LEKKASJE: Nord Stream-lekkasjene har vakt enorm oppsikt, og flere mener det skyldes sabotasje. Bildet viser Nord Stream 2 under konstruksjon i 2021. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Den norske gassen har aldri vært strategisk viktigere. Det har aldri vært mer viktig med sikkerheten til norsk gass enn nå, sier høyskolelektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen, til Børsen.

Det lekker gass fra rørledningene Nord Stream 1 og 2, som går mellom Russland og Tyskland via Østersjøen, utenfor den danske øya Bornholm.

Krisestab

Danske myndigheter opplyser tirsdag ettermiddag at det er et stort hull i ledningene, at det kommer mye gass ut, og at det utgjør en stor sikkerhetsrisiko å nærme seg området.

Sverige har satt krisestab for å samordne håndteringen etter gasslekkasjene i Østersjøen. Flere danske medier melder at danske myndigheter har gjort det samme.

Flere går langt i å antyde at lekkasjene kan være sabotasje.

Målestasjoner i både Sverige og Danmark registrerte kraftige undervannseksplosjoner i samme område som lekkasjene i gassrørledningene i Østersjøen mandag.

Det bekrefter Bjørn Lund, lektor i seismologi og direktør for det svenske nasjonale seismikknettverket (SNSN), som måler svenske jordskjelv og eksplosjoner, til SVT.

- Det er ingen tvil om at dette er eksplosjoner, sier han til nettstedet.

- Mer bekymret

Ulriksen ved Sjøkrigsskolen omtaler situasjonen som veldig alvorlig.

Han mener det strategiske problemet til Norge er at vi sitter på en kjemperessurs, hvis man vil ramme Europa.

- Jeg synes det er en utrolig naiv holdning til dette i Norge. Vi sitter på enormt viktige ressurser. Så har vi gjort utrolig lite for å sørge for sikkerheten, sier han til Børsen.

Ifølge olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er det per nå ingenting som tyder på at det kan komme angrep på norske gassrørledninger.

- Vi har ingen indikasjoner på at det kan komme angrep mot norsk sokkel. Sikkerheten rundt norske olje- og gassinstallasjoner er veldig høy, sier Aasland til NTB.

- Energiministeren sier man har kontroll, jeg er mer bekymret. Altså, vi har ingenting uti der. Vi har ingen oversikt over hva som skjer under vann, hevder Ulriksen.

Seinere tirsdag ettermiddag varsler energiministeren at beredskapen på norsk sokkel blir skjerpet.

- Det har i dag vært tett kontakt mellom regjeringen, politiet, Forsvaret og operatørene på norsk sokkel. På bakgrunn av dette har regjeringen besluttet å iverksette tiltak for å skjerpe beredskapen knyttet til infrastruktur, landanlegg og installasjoner på norsk sokkel. Noe av bakgrunnen er rapporter om økt droneaktivitet, sier Aasland i en epost til NTB.

- Ikke kontroll

Ulriksen frykter det kan det vært utplassert ulike ting på havbunnen som vi ikke kjenner til.

- Vi har ikke kontroll. Vi vet at det har vært observert droner i Nordsjøen i det siste. Vi vet ikke hva har de gjort, hva driver de med, om det forberedes en større operasjon.

På spørsmål om hva man kunne gjort for å bedre sikkerheten, sier han:

- Det man burde gjort for lenge siden, er å sørge for at man har en full oversikt over rørledningene, og kontrollere de jevnlig. Å ha bedre kontroll på hvem som kan kartlegge data på havbunnen. Det har vært mange tilfeller av russiske seismikkskip som tar med seg informasjon. Og spionskip, som legger seg over ledningene - strømledningene, og infrastrukturen under vann.

Ulriksen viser til at området er veldig stort, som gjør det vanskelig å gjøre for å bedre sikkerheten på kort sikt.

- Men vi har teknologien til å kunne kartlegge ting. Men det vil ta tid.

Han mener man burde brukt undervannsdronen «Hugin» til å ta bilder av områdene, for å analysere hva som ligger her, for eksempel eventuelle miner.

- Men det tar ganske lang tid. Man har man gjort det en gang, så vil man neste gang kunne se om det er endringer. Det vil ta tid å få gjort, men det går an å sette i gang, sier Ulriksen.

Han mener det burde vært et Nato-hovedkvarter i Stavanger, som kunne koordinert dette.

Ulriksen sier til E24 at han tror Russland står bak gasslekkasjen i Østersjøen.

- Jeg tror det er Russland som vil strupe forsyningen uten å si det, en såkalt ikke-attribuerbar handling, sier Ulriksen.

Listhaug: - Svært alvorlig situasjon

Fremskrittspartiet (Frp) forlanger at Stortinget raskt informeres om den svært alvorlige situasjonen rundt mulig sabotasje mot gassrørledninger i Østersjøen.

Det melder partiet i en pressemelding.

- Norge er svært viktig for Europa nå på grunn av den gassen som vi bidrar med. Mye tyder på at gasslekkasjen i Østersjøen kan skyldes sabotasje. Det er derfor svært viktig at det tas grep om sikkerheten på olje- og gassinstallasjonene og rørledninger som går til ulike europeiske land. Dette handler også i alle høyeste grad om at de som jobber for oss på norsk sokkel skal føle seg trygg, sier FrP-leder Sylvi Listhaug.

Hun legger til:

- FrP forventer at regjeringen svært raskt tar initiativ til å informere Stortinget på egnet måte om hva som nå gjøres for å styrke sikkerheten på norsk sokkel. Dette er en svært alvorlig situasjon, sier Listhaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer