Slår alarm: - Har ikke kontroll

Situasjonen er veldig alvorlig, ifølge høyskolelektor, som mener Norge har en naiv holdning. Tirsdag ettermiddag varsler energiministeren at beredskapen på norsk sokkel blir skjerpet.

LEKKASJE: Nord Stream-lekkasjene har vakt enorm oppsikt, og flere mener det skyldes sabotasje. Bildet viser Nord Stream 2 under konstruksjon i 2021. Foto: AFP / NTB
LEKKASJE: Nord Stream-lekkasjene har vakt enorm oppsikt, og flere mener det skyldes sabotasje. Bildet viser Nord Stream 2 under konstruksjon i 2021. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Den norske gassen har aldri vært strategisk viktigere. Det har aldri vært mer viktig med sikkerheten til norsk gass enn nå, sier høyskolelektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen, til Børsen.

Det lekker gass fra rørledningene Nord Stream 1 og 2, som går mellom Russland og Tyskland via Østersjøen, utenfor den danske øya Bornholm.

Krisestab

Danske myndigheter opplyser tirsdag ettermiddag at det er et stort hull i ledningene, at det kommer mye gass ut, og at det utgjør en stor sikkerhetsrisiko å nærme seg området.

Sverige har satt krisestab for å samordne håndteringen etter gasslekkasjene i Østersjøen. Flere danske medier melder at danske myndigheter har gjort det samme.

Flere går langt i å antyde at lekkasjene kan være sabotasje.

Målestasjoner i både Sverige og Danmark registrerte kraftige undervannseksplosjoner i samme område som lekkasjene i gassrørledningene i Østersjøen mandag.

Det bekrefter Bjørn Lund, lektor i seismologi og direktør for det svenske nasjonale seismikknettverket (SNSN), som måler svenske jordskjelv og eksplosjoner, til SVT.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.