Krigen i Ukraina

Slår alarm: - Helt feil

Flere europeiske land gjør nå helomvendig og starter opp nye gassprosjekter.

MER OLJE OG GASS: Oljeplattform i Nordsjøen, nord før Aberdeen i Skottland. Foto: Andy Buchanan / Reuters / NTB
MER OLJE OG GASS: Oljeplattform i Nordsjøen, nord før Aberdeen i Skottland. Foto: Andy Buchanan / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Russisk gass sto for rundt 45 prosent av EUs gassimport og nær 40 prosent av det totale gassforbruket i 2021, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Men etter krigen i Ukraina har Russland lagt en brems på gassleveransene sine. Det har ført til at en rekke europeiske land har slått alarm, og har innført en rekke tiltak for å forberede seg på energimangel ut over høsten og vinteren.

I tillegg til en rekke sparetiltak, har også flere land valgt å starte opp nye prosjekter for å utvinne ny gass for å bli mindre avhengige av den russiske importen.

Blant annet har myndighetene i Tyskland, som er den største importøren av russisk gass, besluttet å gjenåpne nedlagte kullkraftverk for å ha nok energi til å dekke behovet. Det har også Ungarns regjering valgt å gjøre.

Det bekymrer generalsekretær i Verdens naturfond (WWF), Karoline Andaur.

- Det er helt feil, fastslår hun overfor Børsen, og fortsetter:

- Det vi trenger nå er å starte opp fornybar energi-prosjekter. Fossile prosjekter, som nye gassfelt, vil ikke komme i produksjon før om 12-16 år, så det løser ingenting. Det er viktig at man nå ikke tar kortsiktige beslutninger som er med på å forverre miljøkrisen som vi også står i.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Kuttet tilførsel

Det russiske statseide selskapet Gazprom er ansvarlige for Nord Stream 1-ledningen, som fører gass fra Russland til flere land i Europa.

I juli ble ledningen stengt som følge av det som ble beskrevet som en rutinemessig sjekk. Ledningen ble slått på igjen ti dager seinere, men da bare til 20 prosent av kapasiteten.

Flere eksperter og ledere på tvers av Europa mener at gass-kuttet er et strategisk trekk gjort av Russland med håp om å lamme Europa. Det er hevn for å, i Russlands øyne, alliere seg med Ukraina og påføre Russland sanksjoner, mener flere.

Gasskrisen har også gjort at europeiske ledere er villige til å gå videre med gassprosjekter som for bare ett år siden ville vært utenkelige for mange på grunn av miljøet. Men siden krigens start i februar, har flere land løftet restriksjoner og godkjent nye boreområder. Grunnen gitt er at man må ha forståelse for slike valg i perioder med mye stress.

Samtidig satt EU et mål forrige uke om å redusere gassforbruket med 15 prosent innen mars 2023.

Generalsekretæren i WWF mener at å sette i gang nye fossilt brensel-prosjekter vil være som å skyte seg selv i foten.

- Den store utfordringen er at man peker på gårsdagens løsninger og prioriterer dem, framfor å få opp mer volum på fornybar energi. Det handler om det langsiktige også. Hvis man starter opp nye fossile energi-prosjekter, så når man ikke Paris-avtalens mål. Det vil forverre klimakrisen med mer ekstremvær, som man ser at Europa nå står i, forklarer Andaur.

Nye gassprosjekter

I Danmark, som i 2020 annonserte sine planer for å fase helt ut av produksjon av fossilt brennstoff, øker nå utvinning av olje fra Nordsjøen i felter hvor de allerede har lisenser.

HELOMVENDING: USAs president Joe Biden holdt opprinnelig en pressekonferanse om høye energipriser, men på vei ut fikk han et spørsmål han bare måtte svare på. Video: Reuters. Vis mer

Ungarn har sagt de vil øke innenlands naturgassproduksjon til 2 milliarder kubikkmeter fra 1,5 milliarder kubikkmeter, skriver CNN.

Olje- og gasselskapet Shell har startet utviklingen av ny gassutvinning i Nordsjøen. Det i kjølvannet av at Storbritannias myndigheter ga klarsignal i juni, hvor de gikk tilbake på en tidligere avgjørelse om å blokkere prosjektet på grunn av hensyn til miljøet.

Noen av disse prosjektene vil være klare for å supplere Europa med gass allerede denne vinteren, men andre vil ikke være ferdig før det har gått lang tid.

- Vi må framelske de løsningene som gjør oss uavhengige av fossil energi, og dermed mindre avhengig av import av olje og gass. Pengene må gå til fornybar energi, energilagring og energieffektivisering og løsninger som kan balansere nettet. Det vil også gi nasjonal sikkerhet, for da vil man heller ikke være avhengige av energi-import fra andre land, forklarer Andaur.

- Vi ser at de store styringspartiene i Norge fortsatt vil ha utvinning av olje og gass langt forbi år 2050, når vi skal gå inn i en karbonnøytral verden. Det vi har sagt er at vi ikke skal skru igjen olje- og gasskrana i morgen, men at vi ikke kan starte opp nye prosjekter, sier Andaur, før hun fortsetter:

- Det er i tråd med det FNs generalsekretær sier. De store styringspartiene sier at de ikke skal avvikle, men utvikle. Men de fortrenger at man må få opp tempoet i fornybar energi, avslutter Andaur.

Bekymret for øy-framtid

Hun er ikke den eneste med bekymringsfurer i panna. Også ordfører på den nederlandske øya Schiermonnikoog, Ineke van Gent, er usikker på framtida.

GODKJENTE GASSPROSJEKT: Gassutvinning ved kysten av den nederlandske øya Schiermonnikoog skaper bekymringer. Foto: Shutterstock / NTB
GODKJENTE GASSPROSJEKT: Gassutvinning ved kysten av den nederlandske øya Schiermonnikoog skaper bekymringer. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Øya har en av Europas lengste strender, og huser 300 ulike fuglearter. Men det er ikke bare avslutningen på hekkesesongen som kan sende fuglene på flukt i framtida.

Nederlandske og tyske myndigheter godkjente nylig utviklingen av et nytt gassfelt bare drøye 19 kilometer fra kysten.

- Vi er veldig bekymret for at drilling for gass vil skade området. Vi mener også at det ikke er behov for å drille etter ny gass i det hele tatt, og at vi bør investere mye mer i forbybar energi, sier Gent til CNN.

Det nye gassfeltet skal ikke begynne å levere gass før 2024, men har lisens til å drive fram til 2042.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer