Krigen i Ukraina

Slår alarm: - Helt feil

Flere europeiske land gjør nå helomvendig og starter opp nye gassprosjekter.

MER OLJE OG GASS: Oljeplattform i Nordsjøen, nord før Aberdeen i Skottland. Foto: Andy Buchanan / Reuters / NTB
MER OLJE OG GASS: Oljeplattform i Nordsjøen, nord før Aberdeen i Skottland. Foto: Andy Buchanan / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Russisk gass sto for rundt 45 prosent av EUs gassimport og nær 40 prosent av det totale gassforbruket i 2021, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Men etter krigen i Ukraina har Russland lagt en brems på gassleveransene sine. Det har ført til at en rekke europeiske land har slått alarm, og har innført en rekke tiltak for å forberede seg på energimangel ut over høsten og vinteren.

I tillegg til en rekke sparetiltak, har også flere land valgt å starte opp nye prosjekter for å utvinne ny gass for å bli mindre avhengige av den russiske importen.

Blant annet har myndighetene i Tyskland, som er den største importøren av russisk gass, besluttet å gjenåpne nedlagte kullkraftverk for å ha nok energi til å dekke behovet. Det har også Ungarns regjering valgt å gjøre.

Det bekymrer generalsekretær i Verdens naturfond (WWF), Karoline Andaur.

- Det er helt feil, fastslår hun overfor Børsen, og fortsetter:

- Det vi trenger nå er å starte opp fornybar energi-prosjekter. Fossile prosjekter, som nye gassfelt, vil ikke komme i produksjon før om 12-16 år, så det løser ingenting. Det er viktig at man nå ikke tar kortsiktige beslutninger som er med på å forverre miljøkrisen som vi også står i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.