Russisk gass sto for rundt 45 prosent av EUs gassimport og nær 40 prosent av det totale gassforbruket i 2021, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).
Men etter krigen i Ukraina har Russland lagt en brems på gassleveransene sine. Det har ført til at en rekke europeiske land har slått alarm, og har innført en rekke tiltak for å forberede seg på energimangel ut over høsten og vinteren.
I tillegg til en rekke sparetiltak, har også flere land valgt å starte opp nye prosjekter for å utvinne ny gass for å bli mindre avhengige av den russiske importen.
Blant annet har myndighetene i Tyskland, som er den største importøren av russisk gass, besluttet å gjenåpne nedlagte kullkraftverk for å ha nok energi til å dekke behovet. Det har også Ungarns regjering valgt å gjøre.
Det bekymrer generalsekretær i Verdens naturfond (WWF), Karoline Andaur.
- Det er helt feil, fastslår hun overfor Børsen, og fortsetter:
- Det vi trenger nå er å starte opp fornybar energi-prosjekter. Fossile prosjekter, som nye gassfelt, vil ikke komme i produksjon før om 12-16 år, så det løser ingenting. Det er viktig at man nå ikke tar kortsiktige beslutninger som er med på å forverre miljøkrisen som vi også står i.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger