Kina:

Slår alarm: - Hjerte­skjærende

Eksperter beskriver Kinas økonomi som en tikkende bombe. Frykten er at verdensøkonomien sendes inn i en ny finanskrise.

ALVORLIG KNIPE: Den kinesiske boligsektoren har vært et eneste langt mareritt de siste åra. Nå rammer også trusselen om økt arbeidsledighet kinesiske husholdninger. Foto: Shutterstock / NTB
ALVORLIG KNIPE: Den kinesiske boligsektoren har vært et eneste langt mareritt de siste åra. Nå rammer også trusselen om økt arbeidsledighet kinesiske husholdninger. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Vi ser muligens bare starten på formuer som vil fordufte de kommende åra, advarer økonom Eric Zhu overfor Bloomberg.

Tilstanden til den kinesiske boligsektoren har forverret seg kraftig det siste året. Mange frykter nå at boligmarkedet, som utgjør nær en tredjedel av Kinas økonomi, står overfor et krakk.

Dette, kombinert med et aksjemarked som har underprestert, samt trusselen om økt arbeidsledighet, har sørget for alvorlig økonomisk hodepine for mange kinesiske husholdninger.

- Det er hjerteskjærende. Det eneste som holder meg flytende nå er tanken om å beholde jobben min, slik at jeg kan forsørge familien min, sier finansarbeideren Thomas Zhou (40) til Bloomberg.

- Påvirkes sterkt

For å øke likviditeten har mange kinesere tatt grep i form av å trekke seg fra investeringer eller å selge unna eiendeler.

For Zhous del er regnestykket brutalt: Verdien på aksjeinvesteringer har falt 30 prosent. Lønnsbetingelsene er redusert med 30 prosent, og verdien av egen eiendom har falt 20 prosent.

Og han er langt fra alene. Eksperter frykter for Kinas økonomi - ikke minst ringvirkningene et potensielt krakk vil skape for resten av verden.

- Hovedårsaken til at familier i Kina opplever et tap i formuer, er den dårlige tilstanden i eiendomsmarkedet. Dette påvirker samfunnet sterkt fordi 70 prosent av en families verdier gjerne er investert i eiendom. Hvis boligprisene faller med 5 prosent, vil det føre til at hele 19 billioner yuan, tilsvarende 2,7 billioner dollar, i eiendomsformue forsvinner, ifølge økonom Eric Zhu.

INVOLVERING: Henrik Stålhane Hiim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier forklarer hva som kan skje om Kina involverer seg i Ukraina-krigen. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

Enorm demper

I lang tid har verden holdt pusten i frykt for at landets boligboble skal sprekke - og potensielt sende verdensøkonomien inn i en ny finanskrise.

Det er særlig coronapandemien som har lagt en enorm demper på etterspørselen i boligmarkedene - samtidig som utbyggerne har pøst på med nye boligprosjekter.

Hele byer har oppstått - uten at en eneste en har kjøpt bolig. Flere boligprosjekter er påbegynt og forlatt.

Eksperter mener det nå finnes flere tomme boliger enn det finnes innbyggere i Kina.

Kritisk

I tredje kvartal vokste riktignok landets økonomi med 4,9 prosent, som er like under det historisk lave målet på 5 prosent.

Selv om kinesiske myndigheter har kjempet for å opprettholde veksten i økonomien etter pandemien, er Kina langt unna et sunt nivå.

Forrige uke gikk president Xi Jinping ut og sa at landets økonomiske innhenting fremdeles er på et kritisk stadium, ifølge Financial Times.

- Det er nødvendig å få fart på byggingen av et moderne industrisystem, utvide etterspørselen innenlands og forhindre og uskadeliggjøre risiko, sa Xi.