Slår alarm: - Kan bli global resesjon

Verdensbanken slår alarm, og advarer om tøffere tider for den globale økonomien.

SLÅR ALARM: President for Verdensbanken, David Malpass. Foto: REUTERS / Andrew Kelly / NTB
SLÅR ALARM: President for Verdensbanken, David Malpass. Foto: REUTERS / Andrew Kelly / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en fersk rapport fra Verdensbanken slås det alarm på vegne av den globale økonomien.

Frykter ny global resesjon

Verdensbanken anslår nå veksten til 1,7 prosent i 2023.

Det er hele 1,3 prosentpoeng lavere enn veksten på 3 prosent som ble anslått for bare et halvt år siden.

Bakgrunnen for den dystre prognosen er høy inflasjon, høye renter, reduserte investeringer og forstyrrelser som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

NHO: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Norge har blitt sårbare gjennom avhengigheten av russisk gass. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Marius Kallelid. Vis mer

I rapporten Global Economic Prospect framgår det at situasjonen kan føre til en resesjon i den globale økonomien. Det vil i så tilfelle være første gang på 80 år at to globale resesjoner kommer innen ett tiår.

Null i eurosonen

Veksten i avanserte økonomier er ventet å falle til 0,5 prosent i 2023 - 1,9 prosentpoeng under tidligere anslag. Det vil å så tilfelle være 2 prosentpoeng under veksten i fjor.

«I de ti siste to tiåra har en nedgang i denne skalaen varslet en global resesjon», advarer Verdensbanken.

I eurosonen er tallene enda svakere. Der er det ventet å bli nullvekst, altså hverken vekst eller nedgang. Verdensbanken peker på kutt i energileveransene fra Russland og økte priser som viktige negative drivere.

USA vil ifølge bankens prognose oppleve en vekst på bare 0,5 prosent i år, ikke 2,4 prosent som bankens prognose lød på i juni fjor.

Verdensbanken nedjusterer også prognosen for Kina med 0,9 prosentpoeng til 4,3 prosent.

Verst for de fattigste

Aller verst vil det gå utover verdens fattigste.

Landene i subsaharisk Afrika, der rundt 60 prosent av menneskene som lever i ekstrem fattigdom i verden bor, er inntektsveksten per innbygger anslått til å bli bare 1,2 prosent i 2023 og 2024.

PRESSEKONFERANSE: Statsminister Jonas Gahr Støre og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen holder pressekonferanse om flyktningskrisen i Norge og Europa som et resultat av krigen i Ukraina. Reporter: Frode Andresen. Video: Mia Engenes Bratlie / Dagbladet. Vis mer

Det kan føre til at fattigdomsraten øker.

- Utviklingsland står overfor en flerårig periode med langsom vekst drevet av mye gjeld og lavere investeringer, ettersom global kapital absorberes av avanserte økonomier som står overfor ekstremt høye statsgjeldsnivåer og stigende renter, sier president for Verdensbanken, David Malpass.

Bekymret for reduserte investeringer

Betydelige reduserte investeringer i fattige land bekymrer Verdensbanken. I perioden 2022 til 2024 anslås det at bruttoinvesteringene i disse økonomiene vil vokse med rundt 3,5 prosent i gjennomsnitt - mindre enn halvparten av vekstraten de to foregående tiåra.

- Reduserte investeringer er en alvorlig bekymring, fordi det forbindes med svak produktivitet og handel, og det svekker de generelle økonomiske utsiktene, sier Ayhan Kose, leder for Verdensbankens Prospects Group.

- Uten sterk og vedvarende investeringsvekst er det rett og slett umulig å gjøre meningsfulle framskritt i å oppnå bredere utviklings- og klimarealterte mål.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer