Strømstøtte til bedriftene

Slår alarm: - Kan ikke fortsette

Hotelldirektøren frykter permitteringer, og advarer om konsekvensene for norsk næringsliv dersom problemet ikke fikses nå.

STORAKTØR SLITER: Familiebedriften De Bergenske eier flere hoteller og en rekke restauranter i Bergen. Nå tar direktøren et oppgjør med strømprisene. Foto: Marit Hommedal / NTB
STORAKTØR SLITER: Familiebedriften De Bergenske eier flere hoteller og en rekke restauranter i Bergen. Nå tar direktøren et oppgjør med strømprisene. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

De skyhøye strømprisene som ryster landet, og spesielt Sør-Norge, har fått flere til å rope varsko på vegne av norske bedrifter.

For hotell- og restaurantkjempen De Bergenske rammer prisene hardt og brutalt. Familiebedriften eier 13 restauranter og seks hoteller i Bergen.

- Det er så alvorlig at det kan medføre permitteringer i vinter. Det har økt driftskostnadene så mye at vi ser ikke bort ifra at noen hoteller vil velge å stenge og permittere, sier administrerende direktør for hotellkjeden De Bergenske, Kjetil Smørås, til Børsen.

Slår alarm: - Ren skattlegging

Smørås forteller at de, som mange andre bedrifter, akkurat har tilbakelagt en tøff coronatid.

- Vi har vært gjennom en fase med store tap, særlig første året da vi tapte 39 millioner kroner. I januar og februar måtte vi ta spesielt store tap med lønnskompensasjonsordningen, som viste seg å være feilslått, sier Smørås.

Nå reagerer han sterkt på den «ekstreme prisingen» av strøm og energi - som kaster lange skygger over hotelldriften.

Smørås viser til en beregning Nordeas Robert Næss gjorde overfor VG, der det anslås at staten har tjent 27 milliarder på strømkrisen hittil i år.

- Dette er egentlig en ekstra skatt - jeg ser på den ekstreme prisen som en ren skattlegging - av bedrifter og private. En inndragning av kjøpekraft som er fullstendig ødelagt og ødeleggende. Det kan ikke fortsette, og det må gjøres noe med, fortsetter Smørås.

- SKATTLEGGING: Direktør for hotell- og restaurantgiganten De Bergenske ser på de høye prisene som en ren skattelegging. Foto: Hans Jørgen Brun
- SKATTLEGGING: Direktør for hotell- og restaurantgiganten De Bergenske ser på de høye prisene som en ren skattelegging. Foto: Hans Jørgen Brun Vis mer

Enig med Spetalen

I et intervju med Børsen nylig var investor og superkapitalist Øystein Stray Spetalen klar på hva han mener er galt med dagens strømmarked: Det er fritt.

- Vi må umiddelbart innføre makspris på strøm, kombinert med streng regulering av når det er lov til å selge strøm ut av landet. Strømeksport skal bare kunne skje når fyllingsgraden i vannmagasinene sikrer norsk forbruk over en lengre periode. På denne måten tar vi tilbake kontrollen, sa Spetalen til Børsen.

Smørås forteller at han er helt enig med Spetalen.

- Vi bor så langt mot nord, og vi trenger strøm for å drive virksomhetene våre, og det kan ikke være meningen at vi skal eksportere landets konkurransekraft, som i århundrer har vært energi, sier Smørås og fortsetter:

- Nå selger vi ut en viktig grunnstruktur av Norge som har vært konkurransekraften og som rett og slett er helt vesentlig for at vi skal kunne leve og virke i Norge. Vi må ha en levelig energikostnad.

Smørås går også hardt ut mot det han mener er skrivebordsteori fra enkelte økonomer.

- De tar fullstendig feil i sitt utgangspunkt når de sier at prisen må flyte. Da har de ikke forstått hva energi betyr for private og bedrifter.

Støre: - Ekstrem situasjon

En presset regjering møtte nylig NHO og LO for å diskutere blant annet potensiell strømstøtte til næringslivet. Der sa Støre at en ekstrem situasjon krever ekstraordinære tiltak.

Støre åpnet for at den «ekstreme situasjonen» gir grunn til å se på «om det trengs ordninger for å komme noen bedrifter til unnsetning».

LO, NHO og regjeringen skal møtes igjen om en ukes tid.

Flere økonomer har imidlertid advart mot strømstøtte til bedrifter, og Støre vedgikk at flere av dem hadde gode poenger, ifølge NTB.

- Handler om arbeidsplasser

Ifølge Smørås betyr strømprisene en ekstraregning på 6 millioner kroner for hotellkjeden i år.

- Jeg fikk akkurat regnskapet her i morges. Bare for juli, en måned der vi bruker lite strøm, er strømregninga på 500 000 kroner mer enn normalåret 2019. Det går direkte utover både egenkapital og arbeidsplasser. I verste fall så vil det medføre permitteringer, det vil sikkert være slik i flere bransjer. Det kan man ikke leve med, sier han.

- Nå håper dere på strømstøtte fra regjeringen?

- Ja, definitivt. Jeg synes også det absolutt skulle vært en makspris på 70 øre. Og så kan man selge den kraften man har til overs på verdensmarkedet, når man har overskudd. Men i Norge så trenger vi mye energi for å få samfunnet til å fungere i det hele tatt. Slik det er i dag, så går jo veldig mye av strømprisen direkte i statskassa, sier Smørås.

- Noen argumenterer med at det er sånn økonomien fungerer – av og til går det dårlig, og regjeringen bør ikke rykke inn med støtte når det butter. Hva sier du til det?

- Dette handler om en infrastruktur, det er en variabel som rett og slett må håndteres på en annen måte. Det handler om vi - på sikt - skal beholde de arbeidsplassene vi har eller ikke. Dette kommer til å sette store strukturelle spor, dersom vi ikke fikser det nå, lyder advarselen fra Smørås.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer