Global vinproduksjon

Slår alarm: - Katastrofal situasjon

Den globale produksjonen av vin stuper i møte med verdensomspennende ekstremvær, men noen land klarer seg bedre enn andre.

STUPER: Globale klimaendringer har skapt store problemer for vinproduksjon over hele verden. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse / Shutterstock / NTB
STUPER: Globale klimaendringer har skapt store problemer for vinproduksjon over hele verden. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dårlig vær som herjer verden rundt, forventes å føre til at årets globale produksjon av vin går ned til sitt laveste nivå på rundt seksti år.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for vin- og drueproduksjon (OIV) vil vinproduksjonen over hele verden trolig være omtrent 7 prosent lavere i 2023, sammenlignet med fjoråret.

Dette vil markere den laveste produksjonen av vin siden 1961.

Det melder BBC.

- «Perfekt storm»

OIV tilskriver de lave produksjonsnivåene dårlige værforhold, inkludert frost, kraftig regn og tørke.

- En «perfekt storm» på både den nordlige- og sørlige halvkule har skapt den katastrofale situasjonen, sier Giorgio Delgrosso, leder for statistikk i OIV, til BBC.

Denne dystre analysen er basert på informasjon fra land som representerer 94 prosent av den globale produksjonen av den edle drikken.

VINMONOPOLET: Kvier du deg for å bytte vin du har oppdaget noe feil med på Vinmonopolet? Det bør du ikke gjøre. Her får du en liten oversikt over hva du har lov til å reklamere på eller bytte! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Frankrike nå størst

Vinproduksjonen har lidd store tap i nesten alle EU-land, som står for over 60 prosent av verdens samlede produksjon.

Ifølge OIV skyldes de reduserte avlingene store mengder nedbør og ekstremvær i noen land, samt tørke i andre.

Spania opplevde en nedgang på hele 14 prosent, mens Italia hadde en nedgang på 12 proent på grunn av det tørre været som rammet høstens drueavling.

Imidlertid forble situasjonen stabil i Frankrike, som nå har overtatt tittelen som verdens største produsent. De har nå passert Italia.

TRUES: Drueavlinger over hele verden trues av alt fra tørke til flom. Her fra en vingård i Portets i sørlige Frankrike, 7. november, 2023. Foto: ROMAIN PERROCHEAU / AFP / NTB
TRUES: Drueavlinger over hele verden trues av alt fra tørke til flom. Her fra en vingård i Portets i sørlige Frankrike, 7. november, 2023. Foto: ROMAIN PERROCHEAU / AFP / NTB Vis mer

Opp i nord, ned i sør

Bildet er like mørkt i andre deler av verden, spesielt i land på den sørlige halvkule.

Chile, som er den største produsenten av vin på den sørlige halvkulen, opplevde en nedgang på hele 20 prosent som følge av tørke og skogbranner. Australia hadde også en trist avling denne sesongen, med en nedgang på 25 prosent i vinproduksjonen, sammenlignet med året før.

I USA er derimot situasjonen bedre, og landets vinproduksjon har faktisk økt med 12 prosent sammenlignet med 2022.

Nedgang i forbruk

For vinelskere kan det finnes et lite lyspunkt likevel, ifølge Delgrosso.

Selv om dårlig global produksjon er ugunstig for bransjen som helhet, bemerker OIV at nedgangen i global etterspørsel kan føre til at det totale markedet forblir relativt balansert, unngår en betydelig nedgang i priser.

- Siden økonomisk vekst i Kina har avtatt siden 2018, har vi sett en betydelig nedgang i forbruket og importen av vin. Selv om lav produksjon er dårlige nyheter, kan lavere konsum hjelpe å balansere prisene, sier Delgrosso til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer