Slår alarm: - Mange lider nå

Næringslivet sliter som følge av økte kostnader. Fellesforbundet slår alarm om en «forferdelig og fortvilet» situasjon og etterlyser tiltak.

REISELIVET SLITER: Mange i hotell- og restaurantbransjen sliter som følge av økte kostnader. Dette gjelder også i Bergen. Foto: Henrik Strømstad / Samfoto / NTB
REISELIVET SLITER: Mange i hotell- og restaurantbransjen sliter som følge av økte kostnader. Dette gjelder også i Bergen. Foto: Henrik Strømstad / Samfoto / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Tirsdag kom NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for januar, som viste at bransjen er bekymret for januar, februar og mars. Årsaken er høye energikostnader.

- For mange er kostnaden uholdbar. Det hjelper ikke med godt besøk og godt salg når kostnadene øker så mye. For mange er det ikke mulig å dytte den kostnaden over på en vanlig forbruker. Folk betaler ikke 500 kroner for en burger, for å si det flåsete. Det er den store utfordringen nå, sa direktør Anders Nyland i Visit Bergen til Dagbladet.

Merethe Solberg i Fellesforbundet beskriver situasjonen som «ekstremt tøff» både for bedrifter og privatpersoner.

- Permitteringsspøkelset henger over dem. Det er en usikkerhet både for den personlige økonomien og at arbeidsplassen skal komme seg gjennom krisen, sier hun til Dagbladet.

- Forferdelig situasjon

Situasjonen beskrives som verre enn under coronapandemien, forteller Solberg.

- Strømregninger dobles og firedobles. Flere vurderer kortere arbeidstid. De kan måtte risikere å kutte antall dager i uka de har åpent. Det blir mindre arbeid for ansatte, som betyr mindre penger i en allerede tøff periode. Folk er kjempefortvilet. De har ikke råd til mat. Det er en forferdelig situasjon folk står i nå.

Hun etterspør gode ordninger for å hjelpe bransjen gjennom krisen, og viser til at de som nå mister jobben havner på Nav.

- Da må staten ta regninga uansett. Vi trenger gode løsninger nå. At strøm- og matvarepriser får stige uten at det reageres hardere, forstår jeg ikke. Det er mange kriser som blusser opp her nå.

Det ble sagt allerede etter pandemien, at næringslivet kom til å slite i lang tid. Mange brukte kredittkort og sparepenger for å komme seg gjennom den krisen, forklarer Solberg.

- Når krisen nå kommer, har de ikke hentet seg inn igjen økonomisk. Det gjelder både medlemmer og bedrifter. Det er ikke vår bransje som hele tida skal betale den høyeste prisen. Bransjen vår er viktig for det sosiale livet vårt, og vi betaler den høyeste prisen under hver krise. Vi forventer at regjeringen leverer. Mange føler at de ikke gjør det.

- Mange sliter

- Er de skuffet over regjeringen?

- De er skuffet over at de ikke tar inn over seg problemene økonomisk. At det skal bli billigere strøm til sommeren, hjelper ikke når det ikke er mat på bordet nå. Det er tøft og jeg er veldig bekymret.

Solberg forteller at de færreste tør å innrømme at de ikke har penger. Hun beskriver telefoner fra medlemmer som ringer i fortvilelse.

- Vi vet at mange sliter. Det er mange såre eksempler på hvordan dette er nå. Jeg synes det er vondt at mange lider nå. Det er urettferdig.

Marie Sneve Martinussen i Rødt deler bekymringen til reiselivsbransjen. Hun omtaler inflasjon og høye strømpriser som en «dobbel smell» for næringslivet.

- Dette går utover de ansatte som er lavtlønnede og som også betalte en høy pris under pandemien. Det er useriøst at en pizzabaker skal betale tidobbel strømpris i tillegg til økte produksjonskostnader, sier hun.

- Må få kontroll

Martinussen påpeker at næringslivet igjen blir hardt rammet, og viser til at en barnehageansatt ikke mister jobben på grunn av dette, men at restaurant- og hotellbransjen er svært utsatt.

- Vi må få kontroll på strømprisene. Det er spinnvilt og ulogisk og får enorme konsekvenser for næringslivet.

Hun etterspør priskontroll, at strømmen vi selger i Norge ikke skal koste det samme som gassen i Tyskland. Rødt ønsker også å få ned momsen fra 12 til 8 prosent, slik som ble gjort under pandemien.

Sneve anslår at momsendringen for hele 2023 vil koste 1,6 milliarder kroner. Det mener hun at det er verdt, og at også kan bidra til at flere benytter seg av tilbud i Norge framfor utlandet.

- Jeg frykter massepermitteringer og arbeidsledighet. Dette er en gruppe med lav lønn som har brukt opp bufferen under coronapandemien. Det er en stor næring med mange små bedrifter som blir en veldig viktig arbeidsplass til sammen. I tillegg frykter jeg at vi får et dårligere tilbud på det som gjør hverdagen hyggelig for folk.

Statistisk sentralbyrå presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vis mer

Ikke aktuelt

Regjeringen har, med næringsminister Jan Christian Vestre i spissen, festet sin lit til det nye fastprisregimet, som trådte i kraft fra årsskiftet.

- Det er ikke aktuelt med nye strømtiltak for næringslivet. Jeg er ganske kontant, sa en bestemt Vestre til Dagbladet tirsdag.

Det begrunner næringsministeren med at fastprismarkedet begynner å fungere, og at konkurransesituasjonen har drevet prisene nedover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer