Kampen om lakseskatten

Slår alarm: - Milliarder forsvinner

Ny rapport hevder at lakseskatten vil kansellere miljøprosjekter verdt mange milliarder i oppdrettsnæringa. 1450 årsverk er også i spill, slår rapporten fast. Sp står på sitt: - Grunnrenteskatten blir innført, sier Geir Pollestad.

LUKRATIV OG OMSTRIDT: Oppdrettsnæringen har skapt arbeidsplasser langs kysten, men mange av disse er nå i spill, ifølge ny rapport. Striden står om beskatning for bruk av fjordene. Foto: Helge Hansen / SCANPIX
LUKRATIV OG OMSTRIDT: Oppdrettsnæringen har skapt arbeidsplasser langs kysten, men mange av disse er nå i spill, ifølge ny rapport. Striden står om beskatning for bruk av fjordene. Foto: Helge Hansen / SCANPIX Vis mer
Publisert

En rapport fra Menon anslår at store miljøinvesteringer i oppdrettsnæringa står i fare for å bli kansellert som følge av regjeringens forslag om å innføre grunnrenteskatt.

- Menon anslår at ti utviklingsprosjekter med planlagte investeringer på til sammen seks milliarder kroner ser ut til å bli avbrutt på grunn av dette, sier Oddbjørn Grønvik i Menon til Dagbladet.

15 av de 22 prosjektene som er tildelt utviklingstillatelser risikerer nå å bli avbrutt, slår Menon også fast.

Rapporten sier videre at 1450 årsverk og verdiskapingseffekter på 2,2 milliarder kroner er i spill som følge av kansellerte miljøinvesteringer i oppdrettsnæringa på grunn av lakseskatten.

Rapporter er bestilt av Sjømat Norge.

Steiler

Grunnrente, ofte kalt lakseskatt, er en skatt på bruk av fellesskapsressurser, som regjeringen vil innføre 1. januar neste år. SV støtter forslaget, som dermed trolig blir vedtatt på Stortinget, tross sterke protester i næringa.

Regjeringen argumenterer med at næringen, som har produsert en rekke laksemilliardærer, må bidra mer til fellesskapet. Oppdrettsnæringa motsetter seg ikke dét premisset, men mener lakseskatten vil «slokke lysene langs kysten».

Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, sier Menon-rapporten viser at lakseskatten vil svekke både konkurransekraften og innovasjonsgraden i en av Norges største næringer.

BER REGJERINGEN SNU: Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BER REGJERINGEN SNU: Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Myndighetene har brukt utviklingstillatelser for å stimulere til innovasjon i oppdrettsnæringa. Det har bidratt til at vi har utviklet nye, klimavennlige løsninger på anleggene, og forbedring av fiskevelferd. Dette er dyre prosjekter, sier Ystmark til Dagbladet.

Investeringene som er gjort innenfor utviklingstillatelsene Ystmark viser til må skattes av når de flyttes inn i ordinær drift i oppdretten.

Derfor sier Menon-rapporten at oppdrettsnæringen ikke vil ta seg råd dersom investeringene også skattlegges med en grunnrenteskatt.

Innstilt på å bidra mer

Resultatet gjør næringen mindre klimavennlig, hevder Ystmark. I tillegg vil næringen miste konkurransekraft.

- Menons rapport viser nok en gang behovet for en grundigere gjennomgang av regjeringens forslag til grunnrenteskatt, sier Ystmark, som vil forskyve hele innføringen til 2024.

Sjømat Norge, som representerer oppdrettsnæringa, understreker at næringa er innstilt på å bidra mer til fellesskapet.

- Og vi er allerede en av næringene som bidrar mest til fellesskapet, sier Ystmark.

Han fortsetter:

- Det kloke er å ta prosessen først, men regjeringen har snudd det på hodet. De vil først vedta en skatt, og så vurdere konsekvensene av den. Vi må ta oss tid til å finne en skatt som er riktig, både for næringa og distriktene. Vi vil involvere fagbevegelsen og kommunene til å utforme skatten, ikke bare få den tredd over hodet fra regjeringen.

STÅR PÅ SITT: Geir Pollestad i Senterpartiet. Foto: Shad Madian / Dagbladet
STÅR PÅ SITT: Geir Pollestad i Senterpartiet. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Sp: - Skatten blir innført

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) sier en grunnrenteskatt på oppdrettsnæringa gjør at regjeringen kan fortsette å satse på fellesskapet.

Han har, i likhet med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, argumentert for at en grunnrentebeskatning i den lukrative oppdrettsnæringa også handler om hva som er rettferdig.

Pollestad sier Ystmark og Sjømat Norge bare må stålsette seg: Grunnrenteskatten kommer, uansett hvor mange rapporter næringen legger på regjeringens bord.

- Vi tar imot alle innspill som kommer i denne saken. Vårt mål er å sikre større aktivitet i næringa, flere aktører og mer til fellesskapet. Høringsfristen er 3. januar. Grunnrenteskatt blir innført, men vi er åpne for justeringer på innretningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer