Kampen om lakseskatten

Slår alarm: - Milliarder forsvinner

Ny rapport hevder at lakseskatten vil kansellere miljøprosjekter verdt mange milliarder i oppdrettsnæringa. 1450 årsverk er også i spill, slår rapporten fast. Sp står på sitt: - Grunnrenteskatten blir innført, sier Geir Pollestad.

LUKRATIV OG OMSTRIDT: Oppdrettsnæringen har skapt arbeidsplasser langs kysten, men mange av disse er nå i spill, ifølge ny rapport. Striden står om beskatning for bruk av fjordene. Foto: Helge Hansen / SCANPIX
LUKRATIV OG OMSTRIDT: Oppdrettsnæringen har skapt arbeidsplasser langs kysten, men mange av disse er nå i spill, ifølge ny rapport. Striden står om beskatning for bruk av fjordene. Foto: Helge Hansen / SCANPIX Vis mer
Publisert

En rapport fra Menon anslår at store miljøinvesteringer i oppdrettsnæringa står i fare for å bli kansellert som følge av regjeringens forslag om å innføre grunnrenteskatt.

- Menon anslår at ti utviklingsprosjekter med planlagte investeringer på til sammen seks milliarder kroner ser ut til å bli avbrutt på grunn av dette, sier Oddbjørn Grønvik i Menon til Dagbladet.

15 av de 22 prosjektene som er tildelt utviklingstillatelser risikerer nå å bli avbrutt, slår Menon også fast.

Rapporten sier videre at 1450 årsverk og verdiskapingseffekter på 2,2 milliarder kroner er i spill som følge av kansellerte miljøinvesteringer i oppdrettsnæringa på grunn av lakseskatten.

Rapporter er bestilt av Sjømat Norge.

Steiler

Grunnrente, ofte kalt lakseskatt, er en skatt på bruk av fellesskapsressurser, som regjeringen vil innføre 1. januar neste år. SV støtter forslaget, som dermed trolig blir vedtatt på Stortinget, tross sterke protester i næringa.

Regjeringen argumenterer med at næringen, som har produsert en rekke laksemilliardærer, må bidra mer til fellesskapet. Oppdrettsnæringa motsetter seg ikke dét premisset, men mener lakseskatten vil «slokke lysene langs kysten».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer