Slår alarm: - Noe må gjøres

Grensehandelen er igjen på vei oppover. Nå krever norsk næringsliv grep fra regjeringen for å begrense handelslekkasjen til Sverige.

MER HANDEL: Trafikken over Svinesunds-brua har for alvor tatt seg opp igjen etter coronapandemien. Nå slår det norske næringslivet alarm. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
MER HANDEL: Trafikken over Svinesunds-brua har for alvor tatt seg opp igjen etter coronapandemien. Nå slår det norske næringslivet alarm. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

- Noe må gjøres nå før handlemønsteret igjen setter seg på et høyt nivå. Det er ingen grunn til å gi Systembolaget og Sverige våre arbeidsplasser og kroner.

Ingunn Jordheim, generalsekretær for Vin- og brennevinsleverandørenes forening, er bekymret. For etter et par år der nordmenns harryhandel i Sverige har vært kraftig begrenset som følge av pandemirelaterte restriksjoner, peker pila nå oppover igjen.

Grensehandelen øker igjen

Fredag presenterte SSB ferske tall for grensehandelen. Første kvartal i år handlet nordmenn for 2,1 milliarder kroner i Sverige. Selv om det ikke er på samme nivå som før pandemien, så peker altså pilene i den retningen igjen.

Kristi himmelfartsdag kunne også Nordbysenteret like over svenskegrensa juble for veldig gode handelstall. 40 000 besøkende ga en totalt omsetning på i overkant av 24 millioner kroner.

I tillegg viser også tall fra de siste måneden at dagligvarehandelen og alkoholhandelen er på vei ned i Norge. Vi er med andre ord på vei tilbake til det som var normalsituasjonen før pandemien.

Det bekymrer både VBF og NHO.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer