Slår alarm: - Noe må gjøres

Grensehandelen er igjen på vei oppover. Nå krever norsk næringsliv grep fra regjeringen for å begrense handelslekkasjen til Sverige.

MER HANDEL: Trafikken over Svinesunds-brua har for alvor tatt seg opp igjen etter coronapandemien. Nå slår det norske næringslivet alarm. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
MER HANDEL: Trafikken over Svinesunds-brua har for alvor tatt seg opp igjen etter coronapandemien. Nå slår det norske næringslivet alarm. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

- Noe må gjøres nå før handlemønsteret igjen setter seg på et høyt nivå. Det er ingen grunn til å gi Systembolaget og Sverige våre arbeidsplasser og kroner.

Ingunn Jordheim, generalsekretær for Vin- og brennevinsleverandørenes forening, er bekymret. For etter et par år der nordmenns harryhandel i Sverige har vært kraftig begrenset som følge av pandemirelaterte restriksjoner, peker pila nå oppover igjen.

Grensehandelen øker igjen

Fredag presenterte SSB ferske tall for grensehandelen. Første kvartal i år handlet nordmenn for 2,1 milliarder kroner i Sverige. Selv om det ikke er på samme nivå som før pandemien, så peker altså pilene i den retningen igjen.

Kristi himmelfartsdag kunne også Nordbysenteret like over svenskegrensa juble for veldig gode handelstall. 40 000 besøkende ga en totalt omsetning på i overkant av 24 millioner kroner.

I tillegg viser også tall fra de siste måneden at dagligvarehandelen og alkoholhandelen er på vei ned i Norge. Vi er med andre ord på vei tilbake til det som var normalsituasjonen før pandemien.

Det bekymrer både VBF og NHO.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.