Slår alarm: - Noe må gjøres

Grensehandelen er igjen på vei oppover. Nå krever norsk næringsliv grep fra regjeringen for å begrense handelslekkasjen til Sverige.

MER HANDEL: Trafikken over Svinesunds-brua har for alvor tatt seg opp igjen etter coronapandemien. Nå slår det norske næringslivet alarm. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
MER HANDEL: Trafikken over Svinesunds-brua har for alvor tatt seg opp igjen etter coronapandemien. Nå slår det norske næringslivet alarm. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

- Noe må gjøres nå før handlemønsteret igjen setter seg på et høyt nivå. Det er ingen grunn til å gi Systembolaget og Sverige våre arbeidsplasser og kroner.

Ingunn Jordheim, generalsekretær for Vin- og brennevinsleverandørenes forening, er bekymret. For etter et par år der nordmenns harryhandel i Sverige har vært kraftig begrenset som følge av pandemirelaterte restriksjoner, peker pila nå oppover igjen.

Grensehandelen øker igjen

Fredag presenterte SSB ferske tall for grensehandelen. Første kvartal i år handlet nordmenn for 2,1 milliarder kroner i Sverige. Selv om det ikke er på samme nivå som før pandemien, så peker altså pilene i den retningen igjen.

Kristi himmelfartsdag kunne også Nordbysenteret like over svenskegrensa juble for veldig gode handelstall. 40 000 besøkende ga en totalt omsetning på i overkant av 24 millioner kroner.

GRENSEHANDEL: Nordmenn handler alkohol for 2,2 milliarder kroner på Systembolaget i Sverige. Hele ni av ti kunder på Systembolaget i Strömstad er norske. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

I tillegg viser også tall fra de siste måneden at dagligvarehandelen og alkoholhandelen er på vei ned i Norge. Vi er med andre ord på vei tilbake til det som var normalsituasjonen før pandemien.

Det bekymrer både VBF og NHO.

- Disse tallene viser med all tydelighet at grensehandelen er på vei tilbake til samme nivå som før pandemien. Vi ser i realiteten en storstilt eksport av arbeidsplasser ut av landet, sier administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, og får støtte fra VBF.

- VBF har i mange år bedt om at det settes inn tiltak mot den rekordhøye grensehandelen, fastslår Jordheim

Står i Hurdalsplattformen

Begge drar fram at regjeringen har adressert grensehandelen i Hurdalsplattformen. Der står det:

«Regjeringen vil gjennomgå grensehandelsproblematikken i lys av erfaringene fra coronapandemien og fra andre land, som Danmark, og foreslå konkrete tiltak som reduserer grensehandelen og styrker konkurransekraften til norsk næringsliv».

Under pandemien har man fått illustrert ganske godt hvordan grensehandel påvirker handelen her i Norge.

I 2020 økte omsetningen i den norske dagligvarenæringen med 21,5 prosent i områdene som ligger under to timers kjøretur fra grensehandelsstedene, mot 14,3 prosent på stedene som ligger lenger unna svenskegrensa.

I 2019, det hittil siste hele året uten pandemirestriksjoner, svenskehandlet nordmenn for 16 milliarder kroner. Så kollapset grensehandelen. Butikkene på svensk side fortvilte, mens på norsk side var det jubel og handelsrekorder.

- Ned med avgiftene!

Men nå snur altså vinden igjen. NHO er redd for at det faktum at grensehandelen fremdeles er lavere enn det var før pandemien, kan brukes som en hvilepute. De mener det kan og bør utnyttes som handlingsrom til forebygging.

- Vi ønsker at regjeringen setter ned et partssammensatt utvalg som får i oppdrag å komme med konkrete tiltak, slik også Handel og Kontor har bedt om. Det haster å komme i gang, det viser dagens grensehandeltall med all tydelighet, sier Kaltenborn.

Jordheim i VBF er helt klokkeklar på hva de mener må til.

- Det har vi sagt i mange år. Man må gjøre noe med alkoholavgiftene. Man må i alle fall begynne med å ikke legge på den indekseringen man gjør hvert år. Det betyr at avstanden til svenske priser øker, selv om Finansdepartementet og politikere mener det ikke er en økning i avgift. Det begynner der, sier Jordheim til Børsen.

Hun peker på at Vinmonopolet opplevde en helt eksepsjonell handelsøkning under coronapandemien, der salget økte med 40 prosent i 2020. Tallet er oppsiktsvekkende når den årlige veksten har ligget og vaket pluss minus 1 prosent i mange år.

- Det viser at Vinmonopolet ikke er noe monopol, slår Jordheim fast.

«Effektive avgifter»

Statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet Janicke Andreassen skriver i en e-post til Børsen at hun registrerer de nye tallene på grensehandel, som gir nyttig informasjon til deres gjennomgang av problematikken.

«I Hurdalsplattformen er vi også tydelige på at vi ønsker å holde avgiftene for vanlige folk nede, ikke øke dem. Etter at avgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer ble fjernet, består de gjenværende særavgiftene på alkohol, tobakk og drikkevareemballasje», skriver Andreassen.

«Regulering av pris på alkohol og tobakk gjennom særavgifter regnes imidlertid som et av de mest effektive tiltakene for å begrense forbruket av slike varer, og dermed forebygge helsemessige og sosiale skader i befolkningen».

Andreassen legger til at skatte- og avgiftspolitikken primært er finansministerens bord, og at eventuelle endringer er noe som vil komme i de ordinære budsjettene.

- Naivt

Jordheim lar seg uansett ikke imponere av argumentasjonen.

- Det er ikke noe forskjell på skadevirkninger på det du kjøper i Sverige. Med de høye alkoholavgiftene stimulerer du til at folk reiser over grensa og handler der, sier Jordheim, og fortsetter:

- Når folk først tar turen hamstrer de og kjøper mer enn normalt. Dette bidrar til det motsatte, etter min mening. Det blir litt naivt å hele tiden si at høye avgifter begrenser forbruk.

- Og det haster å innføre tiltak?

- Dette haster! Vi har sagt det lenge. Vi var veldig glad da vi så formuleringen i Hurdalsplattformen, men det holder ikke bare at det står der. Det må handles, ikke bare snakkes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer