Slår alarm: - Nordmenn handler over evne

Én av fem har sårbar økonomi. På samme tid stiger inkassotallene i rakettfart. Nå advares det om «alvorlige konsekvenser».

UROVEKKENDE TALL: Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterte hver femte nordmann i fjor at de ikke hadde råd til en større uforutsett utgift. Foto: Gardel Bertrand / hemis.fr / NTB
UROVEKKENDE TALL: Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterte hver femte nordmann i fjor at de ikke hadde råd til en større uforutsett utgift. Foto: Gardel Bertrand / hemis.fr / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Funnene i levekårsundersøkelsen er krystallklare: Kostnadsveksten preger økonomien til norske husholdninger og flere vil få økonomiske problemer i tida fremover, slår Trine Teigland, bærekraftsansvarlig i Fair Group, fast i en uttalelse.

Onsdag presenterte Statistisk Sentralbyrå (SSB) en undersøkelse som viser at én av fem nordmenn har sårbar økonomi.

Helt konkret rapporterer hver femte person å ikke ha råd til en større utforutsett utgift, samtidig som sju prosent oppgir at de sliter med å få endene til å møtes.

- Én av fem svarte at de ikke kunne klare en uforutsett utgift på 20 000 kroner i løpet av en måned uten å måtte ta opp ekstra lån, selge eiendeler eller motta hjelp fra andre. Dette utgjør om lag 900 000 nordmenn, forklarer SSB-rådgiver Håvard Bergesen Dalen.

- Mislighold øker

Fair Groups analyser viser at antall inkassosaker blant forbrukerne økte med over 40 prosent i april 2023 sammenliknet med samme måned i fjor.

Ifølge Teigland er den økonomiske situasjonen i ferd med å komme ut av kontroll for mange.

- Nordmenn handler over evne og misligholdet blant forbrukerne øker. Mange lever på lånt tid og har håndtert kostnadsbyrden med oppsparte midler og forbruksgjeld. Inkassotallene stiger i rakettfart. Når sparegrisen er tom, vil det bli alvorlige konsekvenser, sier Teigland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer