Slår alarm om coronastøtte: - Bekymret

Regjeringen satte av fire milliarder kroner til lønnsstøtteordningen som skulle hjelpe bedrifter gjennom den siste coronanedstengingen. Så langt har de bare utbetalt smuler.

BEKYMRET: Regnskap Norge er bekymret over at få bedrifter har søkt på regjeringens lønsstøtteordning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: Regnskap Norge er bekymret over at få bedrifter har søkt på regjeringens lønsstøtteordning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Like før jul lanserte regjeringen en etterlengtet lønnsstøtteordning, som skulle bidra til at bedrifter holdt sine ansatte i jobb.

Det ble satt av fire milliarder kroner til ordningen, som næringsminister Jan Christian Vestre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum hadde store forventninger til skulle hjelpe de som var hardest rammet av coronanedstengningen, som utelivet, restaurantbransjen og hotellnæringen.

Har bare delt ut smuler

Men nå viser ferske tall fra Skatteetaten at nesten hele pengepotten har blitt stående på AS Norges sparekonto. Av de til sammen fire milliarder kronene har staten delt ut bare 119 millioner kroner i lønnsstøtte for desember, januar og februar.

Det bekymrer Regnskap Norge, som ser det i sammenheng med de ferske konkurstallene, som viser at antall konkurser er på vei opp igjen, etter å ha vært kunstig lave under pandemien.

I første kvartal i år var nemlig konkursøkningen på 8 prosent sammenliknet med i fjor. I mars gikk 294 bedrifter konkurs, noe som er det meste siden november 2020.

- Vi lurer på om det er mange bedrifter som fortsatt sliter med økonomien på grunn av coronarestriksjoner, og som kunne søkt og fått støtte, men enda ikke har gjort det. Da spør vi oss om ordningen har blitt for byråkratisk og vanskelig, sier administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.