Nord Stream:

Slår alarm om etterforskningen:
- Farlig

- Det skal ikke mye til før situasjonen havner utenfor kontroll, sier ekspert om etterforskningen av gasslekkasjene i Østersjøen.

KOTKA, FINLAND: Det er oppdaget fire lekkasjer på gassrørledningene i Østersjøen. - Dette var ingen ulykke, sier Finlands tidligere forsvarsminister Jussi Niinistö. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto/video: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka ble det oppdaget store lekkasjer fra rørledningene Nord Stream 1 og 2, som går mellom Russland og Tyskland via Østersjøen.

Hva som har skjedd med de to ledningene er foreløpig usikkert, men europeiske statsledere og eksperter anser det som sabotasje. Flere mener det er Russland som står bak, noe Kreml gjentatte ganger har nektet for.

Etterforskningen, som trolig vil starte neste uke, skal ledes av et internasjonalt etterforskningsteam fra Sverige, Danmark og Tyskland, skriver danske TV 2.

Russland har annonsert at de vil iverksette en egen etterforskningen av gassrørledningene - noe de i utgangspunktet har rett til ettersom lekkasjene skjedde i en økonomisk sone i internasjonalt farvann.

Det kan potensielt bli farlig, ifølge eksperter.

- Ute av kontroll

Det er derfor ikke utenkelig at man vil se flere krigsskip, dykkerskip eller forskningsskip fra ulike land side om side i Østersjøen de neste dagene. Nettopp det gjør at Kristian Søby Kristensen, leder av Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, gruer seg til etterforskningsforløpet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.