Slår alarm om Europa: - En kollaps uten sidestykke

Eurosonens økonomi er som følge av nedstengningene i en situasjon som mangler sidestykke i historien.

ØKONOMIEN BLØR: Gatene er folketomme i Berlin og andre europeiske storbyer, hoteller og serveringssteder er stengt, turistene uteblir og økonomien blør. Foto: Christian Mang / Reuters / NTB scanpix
ØKONOMIEN BLØR: Gatene er folketomme i Berlin og andre europeiske storbyer, hoteller og serveringssteder er stengt, turistene uteblir og økonomien blør. Foto: Christian Mang / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den såkalte innkjøpssjef-indeksen PMI, som blir utviklet av analyseselskapet IHS Markit, har stupt til rekordlave 13,5 i april. I mars lå den på 29,7.

Til sammenligning var tilsvarende tall 36,2 på det desidert laveste punktet under den globale finanskrisa i 2009.

Historisk fall

PMI er en indikator for økonomisk aktivitet, og en verdi på under 50 indikerer fallende aktivitet.

«Eurosonens økonomi lider i april under det bratteste fallet i næringslivsaktivitet og sysselsetting som noen gang er registrert, som følge av tiltakene iverksatt for å stanse coronautbruddet», skriver selskapet.

- Omfanget av selskapers kollaps over hele eurosonen, som PMI-undersøkelsen viser, overgår i stor grad alt vi noen gang har sett i løpet av 20 år med datainnsamling. Den voldsomme nedgangen har overgått hva de fleste økonomer hadde trodd var mulig, sier selskapets sjefsøkonom, Chris Williamson, i en pressemelding.

- Heftig økonomisk nedgang

Det er servicesektoren som lider særlig mye, der hoteller, restauranter og selskaper i reiselivssektoren sliter mest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer