Slår alarm om Europa: - En kollaps uten sidestykke

Eurosonens økonomi er som følge av nedstengningene i en situasjon som mangler sidestykke i historien.

ØKONOMIEN BLØR: Gatene er folketomme i Berlin og andre europeiske storbyer, hoteller og serveringssteder er stengt, turistene uteblir og økonomien blør. Foto: Christian Mang / Reuters / NTB scanpix
ØKONOMIEN BLØR: Gatene er folketomme i Berlin og andre europeiske storbyer, hoteller og serveringssteder er stengt, turistene uteblir og økonomien blør. Foto: Christian Mang / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den såkalte innkjøpssjef-indeksen PMI, som blir utviklet av analyseselskapet IHS Markit, har stupt til rekordlave 13,5 i april. I mars lå den på 29,7.

Til sammenligning var tilsvarende tall 36,2 på det desidert laveste punktet under den globale finanskrisa i 2009.

Historisk fall

PMI er en indikator for økonomisk aktivitet, og en verdi på under 50 indikerer fallende aktivitet.

ALARMIST: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen er sterkt kritisk til myndighetenes corona-strategi. Her forteller hun hvorfor fra sitt eksil i hjembygda Lom. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Eurosonens økonomi lider i april under det bratteste fallet i næringslivsaktivitet og sysselsetting som noen gang er registrert, som følge av tiltakene iverksatt for å stanse coronautbruddet», skriver selskapet.

- Omfanget av selskapers kollaps over hele eurosonen, som PMI-undersøkelsen viser, overgår i stor grad alt vi noen gang har sett i løpet av 20 år med datainnsamling. Den voldsomme nedgangen har overgått hva de fleste økonomer hadde trodd var mulig, sier selskapets sjefsøkonom, Chris Williamson, i en pressemelding.

- Heftig økonomisk nedgang

Det er servicesektoren som lider særlig mye, der hoteller, restauranter og selskaper i reiselivssektoren sliter mest.

Arbeidsledigheten økte også betydelig for andre måned på rad.

I eurosonens to største økonomier, Tyskland og Frankrike, ligger PMI-indeksen på henholdsvis 17,1 og 11,2. Det er kraftige fall fra situasjonen i mars, da de lå på 35 og 28,9.

- Store deler av økonomien vil trolig fortsatt være nedstengt for å begrense spredningen av Covid-19 de kommende ukene. Derfor ligger det an til at årets andre kvartal vil stå for den heftigste økonomiske nedgangen regionen (eurosonen) har sett i nyere tid, fortsetter Williamson.

Frykter flere arbeidsløse

Han viser til at mange nå krysser fingrene for at den voldsomme økonomiske nedturen kan snu, når flere lands myndigheter nå sakte men sikkert letter litt på tiltakene som har lammet økonomien.

- Men det ser derimot ut som om framgangen kommer til å være smertelig langsom, for å sørge for at vi unngår en andre smittebølge. I møte med en slik langvarig nedgang i etterspørsel, kan også antallet arbeidsløse komme til å øke raskere enn i dagens rekordhastighet. Det vil løfte nye bekymringer rundt de økonomiske kostnadene som følger ved å forsøke å bremse viruset, avslutter Williamson.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer