Flysikkerhet

Slår alarm om flysikkerheten: - Pilotene er trøtte

Piloter i USA advarer om at slitne piloter kan gå ut over flysikkerheten. Også et problem i Norge, mener Pilotforbundet.

SLITNE PILOTER: Økt fatigue blant piloter kan gå ut over flysikkerheten, mener fagorganisasjoner i USA. Foto: MI News/NurPhoto/Shutterstock/NTB
SLITNE PILOTER: Økt fatigue blant piloter kan gå ut over flysikkerheten, mener fagorganisasjoner i USA. Foto: MI News/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På grunn av den raskt økende flytrafikken etter corona-pandemien, og en rekke kanselleringer etter vanskelig flyvær, er piloter i USA nå bekymret for at for slitne piloter kan gå ut over flysikkerheten.

- Fatigue, både akutt og kumulativ, har blitt sikkerhetsrisiko nummer én for Southwest Airlines.

Det skrev Southwest Airlines' pilotorganisasjon (SWAPA) i et brev til flyselskapets ledelse denne uka, ifølge CNN.

Organisasjonen er redd for at ukurante arbeidstider og lange vakter kan gjøre at pilotene blir for slitne, og at det til slutt kan føre til at de gjør feil.

Evan Baach, som er kaptein i Delta Airlines og representant for Air Line Pilots Association (ALPA), slutter seg til SWAPA.

- Pilotene våre er trøtte og slitne, sier han til nettstedet.

- For lite innstramma

Leder for flysikkerhet i Pilotforbundet i Norge, Stian Holmlimo Kvam, mener dette er et problem også her til lands.

- Arbeidstidsbestemmelsene i luftfarten er for lite innstramma, sier han til Børsen, og legger til:

- Det er gjort mange studier på fatigue gjennom åra, som viser at når man har jobba lange dager og et visst antall timer, så reduserer man årvåkenheten og evnen til å håndtere krevende hendelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer