Slår alarm om «gullpass»

Statsborgerskap til salgs i karibiske øystater har fått EU til å bekymre seg for sikkerheten.

SELGER PASS: Øystaten Dominika selger såkalte «gullpass» til utlendinger. Det bekymrer EU. Foto: David Svestka / Shutterstock / NTB
SELGER PASS: Øystaten Dominika selger såkalte «gullpass» til utlendinger. Det bekymrer EU. Foto: David Svestka / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Alarmen uler i EU etter avsløringer om at fem karibiske stater har solgt statsborgerskap til 88 000 personer fra land som Iran, Russland og Kina, skriver The Guardian.

De karibiske statene det dreier seg om er Dominika, St. Kitts og Nevis, Antigua og Barbuda, Grenada og St. Lucia.

«Gullpass»

I en rapport fra EU-kommisjonen som ble publisert onsdag avsløres for første gang omfanget av handel med karibiske pass. En rekke land selger statsborgerskap til utlendinger, til en pris på 100 000 dollar og oppover.

Dette omtales som «gullpass».

Dominika, som er en øystat med en befolkning på litt over 70 000 innbyggere, har utstedt 34 500 pass.

Denne handelen gjør EU sterkt bekymret. Årsaken til det er at fra 2015 fikk statsborgere fra en rekke karibiske stater tillatelse til å reise til de fleste EU-land i 90 dager uten visum.

Med andre ord kan «gullpassene» være en snarvei inn til EU for statsborgere av land som ikke har de samme visumavtalene med unionen.

Ifølge kommisjonen får personer som sikrer seg et andre statsborgerskap tillatelse til å skifte navn og identitet. EU er bekymret for at dette kan svekke grensekontroll og håndheving av sanksjoner og arrestordre fra Interpol.

Personer som kjøper pass på Dominika trenger ikke å ha et bosted på øya, og de trenger heller ikke besøke landet.

Vil ha lovendring

På bakgrunn av alle bekymringene foreslår kommisjonen at EU-parlamentet vedtar ny lovgivning.

«EU bør ha mulighet til å suspendere visumfritaket fra et tredjeland som velger å ha en ordningen der man kan kjøpe statsborgerskap, uten at man har noen reell tilknytning til det aktuelle tredjelandet», heter det i kommisjonens rapport.

Personene som kjøper pass kommer i all hovedsak fra Kina, Russland, Syria, Iran, Irak, Jemen, Nigeria og Libya.

Det er riktignok ikke helt så lett som at man bare punger ut og så automatisk blir tildelt et nytt karibisk statsborgerskap, men det er ikke veldig langt unna sannheten.

Dominika og St. Kitts og Nevis avviser bare mellom 3 og 6 prosent av søknadene, noe som «reiser spørsmål om hvor grundig sikkerhetskontrollen er», heter det i rapporten.

Avviser kritikk

EUs innenrikskommissær, Ylva Johansson, mener EU nå må se nærmere på saken.

- Vi har land innenfor det visumfrie regimet som selger pass/statsborgerskap ganske billig til folk som er en sikkerhetstrussel eller potensiell sikkerhetstrussel mot EU, slår hun fast.

Statsministeren på Dominika, Roosevelt Skerrit, forsvarte passalgene i ikke mindre enn to pressekonferanser denne uka, der han beskrev bakgrunnssjekkene som «robuste».

Noe kan tyde på at statsministeren ble irritert av spørsmålene han fikk, for i samme åndedrag sammenliknet han journalistene med terrorister og brannstiftere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer