Slår alarm om krisepakkene

To av landets fremste samfunnsøkonomer slår kraftig alarm.

KRASS KRITIKK: Krisepakkene er lite gjennomtenkt, kan virke mot sin hensikt og gi varig høy arbeidsledighet, advarer to av landets fremste samfunnsøkonmer. Foto: Lars Eivind Bones
KRASS KRITIKK: Krisepakkene er lite gjennomtenkt, kan virke mot sin hensikt og gi varig høy arbeidsledighet, advarer to av landets fremste samfunnsøkonmer. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Professorene Torfinn Harding og Jørn Rattsø sparer ikke på kruttet når de tar for seg tiltakspakkene som skulle hjelpe norske bedrifter gjennom coronakrisa.

«Lite gjennomtenkt», «overraskende stort gjennomslag for interessegrupper» og «høyst risikabelt» er noen av karakteristikkene fra de to.

Harding og Rattsø er to av landets fremste samfunnsøkonomer. Harding er tilknyttet NHH og har bakgrunn fra blant annet Oxford og Sussex. Rattsø er professor ved NTNU og har blant annet ledet flere offentlige utvalg.

Stimulerer utstøting

I en artikkel i bladet Samfunnsøkonomen skriver de to at regjeringa og Stortinget har vist en «imponerende handlekraft for å kontrollere smitten og kompensere husholdninger og bedrifter som berøres av reguleringer».

Men der stopper i grunnen den positive omtalen.

- I de første pakkene ser en konturene av stort gjennomslag for interessegrupper og en lite gjennomtenkt insentivstruktur, anfører Rattsø og Harding.

En av utfordringene knytter seg til de nye permitteringsreglene som sikrer arbeidstaker full lønn første 20 dagene og som kutter arbeidsgiverperioden fra 15 til 2 dager.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer