Slår alarm om London

Innser ikke selv hvor heldige de er, advares det i ny rapport.

ADVARER: De som er blant de heldige, vet ikke selv hvor priveligerte de er, heter det i en ny alarmerende rapport. Foto: NTB scanpix/Reuters/Toby Melville
ADVARER: De som er blant de heldige, vet ikke selv hvor priveligerte de er, heter det i en ny alarmerende rapport. Foto: NTB scanpix/Reuters/Toby Melville Vis mer
Publisert

Drømmen om et bedre liv i mulighetenes London er for en stadig større andel av engelsk ungdom bare det - en drøm.

Barrierene rundt verdensmetropolen er blitt uoverstigelige for alle andre enn den super-rike eliten, advares det i en fersk rapport fra en veldedig stiftelse, melder BBC.

En myte

Sir Peter Lampl leder den veldedige stiftelsen Sutton Trust, som arbeider for sosial mobilitet - kort sagt å løfte folk ut av fattigdom.

- Det er blitt en myte at man kan flytte til London for å løfte seg selv opp langs stigen, sier Lampl.

Rapporten viser tvert om at det er blitt stadig vanskeligere for unge å flytte til London for å få de godt betalte jobbene som bare finnes i hovedstaden.

Uten inntekt

- De som nyter godt av de mulighetene London gir, er enten født der eller de tilhører gruppen som er økonomisk privilegerte fra andre steder av landet, uttaler Lampl.

Rapporten «Elites in the UK: Pulling Away?» bygger på forskningsmateriale fra London School of Economics. Den peker på at at antall ultra-rike i London har økt kraftig de siste tiårene. Velstanden springer ofte ut av jobber i finans- eller bankvirksomhet.

Studien trekker også fram at fenomenet med ubetalte praksisplasser øker kraftig i omfang, noe som gjør deltagelse umulig for alle andre enn dem som kan bo og jobbe i London uten inntekt.

Virkelighetsfjernt

Forskerne advarer om at de heldige - de som faktisk nyter godt av mulighetenes London - ikke ser på seg selv som privilegerte.

Den manglende selvinnsikt som den velstående eliten utviser, kan forklares med at de utelukkende er omgitt av folk som er like usedvanlig heldige som dem selv, heter det i rapporten.

Mulighetene for å klatre sosialt for ikke-rike og ikke-innfødte londonere øker imidlertid for dem som velger å bli boende i nærheten av fødestedet:

To tredeler av dem som hadde foretatt den største klatreturen, fra fattige kår til høystatusyrker, bodde i nærheten av hjembyen, ifølge forskernes funn.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer