Sjefstrateg bekymret:

Slår alarm om «marerittscenario» før jul

En uheldig kombinasjon av flere dårlige nyheter bygger seg opp rett før juleinnspurten, mener sjefstrateg.

STANS: Mandag formiddag følger Norge etter flere EU-land og innfører flyforbud og restriksjoner for reisende fra Storbritannia. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Marerittscenarioet før jul har startet, med en kombinasjon av «mutantviruset» og brexit-angst.

Det sier sjefmarkedsstrateg Stephen Innes i Axi, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Røde børser

Bakteppet er en mandag hvor børskurser stupte over store deler av verden samtidig som oljeprisene falt kraftig.

Dette skjedde i takt med at land etter land stengte grensene sine for reisende fra Storbritannia, etter at det ble påvist en mer smittsom mutasjon av coronaviruset.

- De fleste land stanset all trafikk til og fra Storbritannia i går, etter at en ny virusvariant hadde blitt påvist. Oljeprisen, som er sensitiv til global vekst, falt tungt som en følge av dette, skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenkommentar tirsdag.

Under 50 dollar

De første ukene og månedene etter pandemiutbruddet i vår, ble oljeprisen presset helt under 20 dollar fatet - i en kombinasjon av virusfrykt og fastlåste forhandlinger mellom OPEC og Russland om produksjonskutt.

Fra slutten av oktober startet en jevn klatreferd fra 37 dollar fatet til over 50 dollar, før prisen på et fat nordsjøolje (brent spot) i natt igjen falt under 50 dollar - for første gang på flere uker.

KRISEPAKKE: Statsminister Erna Solberg (H) forteller hvorfor det er viktig å gi skatteletter til olje- og gassnæringen nå. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning Vis mer

I statsbudsjettet for neste år har regjeringen lagt opp til en oljepris et sted mellom 59 og 52 dollar fatet. Priser under dette nivået er altså dårlig nytt for norske finanser.

- Hvor lenge Storbritannia vil holdes isolert er uvisst, men det jobbes på spreng for å finne nye rutiner slik at varetransporten skal kunne gå sin gang, framholder Berntsen i Nordnet-rapporten.

Tar grep i Norge

Mandag ble Norge nok et land, i en stadig lengre rekke, til å innførte innreiseforbud fra Storbritannia. Det får også konsekvenser for oljearbeidere.

- Situasjonen i Storbritannia er alvorlig og vår næring skal ta sin del av ansvaret for å hindre denne nye varianten av viruset. Vi oppdaterer derfor også våre anbefalinger for offshorereiser for reisende fra Storbritannia, sier William Johnsen, strategisk rådgiver i Norsk Olje og Gass til Børsen.

Han er imidlertid rask med å legge til at grepene ikke vil ha noen umiddelbar effekt for produksjonen på norsk sokkel.

- Flyforbudet får ingen umiddelbar betydning for produksjonen på norsk sokkel og sikkerhet og miljøhensyn er ikke påvirket. Det vil derimot medføre store problemer for brønnservice og flyttbare innretninger dersom flyforbudet opprettholdes over lengre tid. Selskapene jobber nå for å ivareta medarbeiderne som er påvirket av flyforbudet, sier Johnsen.

Snudde brått

DnB Markets-analytiker Ole Andreas Krohn knytter også prisfallene til frykten for den nye varianten av coronaviruset.

- Pandemiuroen har også preget oljemarkedet det siste døgnet, skriver Krohn.

Den plutselige nedturen kommer etter en lengre periode med vaksine-optimisme i markedene.

- Nedsiderisikoen er nå større enn oppsiden fram til vi får en bedre forståelse av hvilke grep politikere tar i 2021, og om de kommer til å stenge ned samfunnet igjen, fortsetter Axi-strateg Stephen Innes.

Han mener oljemarkedet har vært overkjøpt, og sier at en «selloff» var uunngåelig.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer