Varsler boligpriskollaps:

Slår alarm om Norge: - Ekstraordinært

Rekordlave renter sørget for full fest i eiendomsmarkedet under pandemien. Nå ber en av våre danske naboer nordmenn om å stålsette seg for en brutal nedtur.

SNUOPERASJON: Boligprisene på tvers av Skandinavia opplevde en vanvittig vekst under pandemien. Nå er festen over, varsler sjeføkonom Søren Kristensen i Sydbank. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SNUOPERASJON: Boligprisene på tvers av Skandinavia opplevde en vanvittig vekst under pandemien. Nå er festen over, varsler sjeføkonom Søren Kristensen i Sydbank. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Etter flere år med spinnvill prisvekst i boligmarkedet, er det mye som tyder på at festen har nådd en brutal slutt.

Nå venter en blytung bakrus.

Det mener i alle fall sjeføkonom Søren Kristensen i danske Sydbank, som i en fersk analyse trekker fram nettopp Norge som et av landene som er mest utsatt for et kraftig prisfall på boligmarkedet.

- Dessverre er vi nå på vei mot en ny situasjon, hvor boligprisene begynner å falle. Kraftige rentestigninger kombinert med høy inflasjon fører til en ny virkelighet på boligmarkedet. En virkelighet som kommer til å ramme ekstra hardt, skriver han i sin analyse.

«Land som Norge, USA og Sverige er ekstraordinært utsatt», skriver Kristensen. Hovedårsaken til at Norge trekkes fram er hvordan boligprisene har skutt fart langt forbi lønnsutviklingen.

- Dette er langt fra det eneste parameteren vi ser på, men det er medvirkende til at vi forventer et prisfall tett på 20 prosent i USA, Sverige og Norge.

- Det vil selvsagt sette dype spor i resten av økonomien, mener Kristensen.

Kraftig fall

Så seint som mandag kom ferske boligtall fra Eiendom Norge, som bekrefter en negativ trend i landet. Boligprisene falt med 2,2 prosent i november. De siste tre månedene har boligprisene falt 6,5 prosent og enkelte områder har nå negativ tolvmåneders vekst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer