Varsler boligpriskollaps:

Slår alarm om Norge: - Ekstraordinært

Rekordlave renter sørget for full fest i eiendomsmarkedet under pandemien. Nå ber en av våre danske naboer nordmenn om å stålsette seg for en brutal nedtur.

SNUOPERASJON: Boligprisene på tvers av Skandinavia opplevde en vanvittig vekst under pandemien. Nå er festen over, varsler sjeføkonom Søren Kristensen i Sydbank. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SNUOPERASJON: Boligprisene på tvers av Skandinavia opplevde en vanvittig vekst under pandemien. Nå er festen over, varsler sjeføkonom Søren Kristensen i Sydbank. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Etter flere år med spinnvill prisvekst i boligmarkedet, er det mye som tyder på at festen har nådd en brutal slutt.

Nå venter en blytung bakrus.

Det mener i alle fall sjeføkonom Søren Kristensen i danske Sydbank, som i en fersk analyse trekker fram nettopp Norge som et av landene som er mest utsatt for et kraftig prisfall på boligmarkedet.

- Dessverre er vi nå på vei mot en ny situasjon, hvor boligprisene begynner å falle. Kraftige rentestigninger kombinert med høy inflasjon fører til en ny virkelighet på boligmarkedet. En virkelighet som kommer til å ramme ekstra hardt, skriver han i sin analyse.

«Land som Norge, USA og Sverige er ekstraordinært utsatt», skriver Kristensen. Hovedårsaken til at Norge trekkes fram er hvordan boligprisene har skutt fart langt forbi lønnsutviklingen.

- Dette er langt fra det eneste parameteren vi ser på, men det er medvirkende til at vi forventer et prisfall tett på 20 prosent i USA, Sverige og Norge.

- Det vil selvsagt sette dype spor i resten av økonomien, mener Kristensen.

Kraftig fall

Så seint som mandag kom ferske boligtall fra Eiendom Norge, som bekrefter en negativ trend i landet. Boligprisene falt med 2,2 prosent i november. De siste tre månedene har boligprisene falt 6,5 prosent og enkelte områder har nå negativ tolvmåneders vekst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.