Varsler boligpriskollaps:

Slår alarm om Norge: - Ekstraordinært

Rekordlave renter sørget for full fest i eiendomsmarkedet under pandemien. Nå ber en av våre danske naboer nordmenn om å stålsette seg for en brutal nedtur.

SNUOPERASJON: Boligprisene på tvers av Skandinavia opplevde en vanvittig vekst under pandemien. Nå er festen over, varsler sjeføkonom Søren Kristensen i Sydbank. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SNUOPERASJON: Boligprisene på tvers av Skandinavia opplevde en vanvittig vekst under pandemien. Nå er festen over, varsler sjeføkonom Søren Kristensen i Sydbank. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Etter flere år med spinnvill prisvekst i boligmarkedet, er det mye som tyder på at festen har nådd en brutal slutt.

Nå venter en blytung bakrus.

Det mener i alle fall sjeføkonom Søren Kristensen i danske Sydbank, som i en fersk analyse trekker fram nettopp Norge som et av landene som er mest utsatt for et kraftig prisfall på boligmarkedet.

- Dessverre er vi nå på vei mot en ny situasjon, hvor boligprisene begynner å falle. Kraftige rentestigninger kombinert med høy inflasjon fører til en ny virkelighet på boligmarkedet. En virkelighet som kommer til å ramme ekstra hardt, skriver han i sin analyse.

«Land som Norge, USA og Sverige er ekstraordinært utsatt», skriver Kristensen. Hovedårsaken til at Norge trekkes fram er hvordan boligprisene har skutt fart langt forbi lønnsutviklingen.

- Dette er langt fra det eneste parameteren vi ser på, men det er medvirkende til at vi forventer et prisfall tett på 20 prosent i USA, Sverige og Norge.

- Det vil selvsagt sette dype spor i resten av økonomien, mener Kristensen.

Kraftig fall

Så seint som mandag kom ferske boligtall fra Eiendom Norge, som bekrefter en negativ trend i landet. Boligprisene falt med 2,2 prosent i november. De siste tre månedene har boligprisene falt 6,5 prosent og enkelte områder har nå negativ tolvmåneders vekst.

VANDALISERT: Den italienske villaen til den russiske programlederen har fått gjennomgå. Vis mer

Det kommer etter en vanvittig prisøkning de foregående to åra.

- Som vi ser mange andre steder har boligprisene økt mye i Norge, sammenliknet med økningen i inntekt. Derfor er Norge et av stedene hvor vi forventer at prisene vil rase.

- Er det snakk om en boligboble?

- Jeg vil ikke kalle det en boble. Det vi ser er at de grunnleggende betingelsene endrer seg. Det handler om rentenivåene. Mye høyere renter er hovedårsaken til at prisene faller. Så nei, det er ikke en boble.

- Likevel mener du det er grunn til bekymring?

- Ja. Det blir problematisk, fordi boligmarkedet er en så viktig del av økonomien i mange land. Det handler ikke bare om boligprisene. Dette treffer også for eksempel byggebransjen og forbrukervanene. Det kan bli et problem, som forverrer den økonomiske nedturen vi forventer å se i 2023, sier han.

Slike utslag er allerede tydelige i Norge. For tre uker siden ble det publisert skrekktall fra byggebransjen: Nyboligsalget har stupt 23 prosent på ett år.

Boligprodusentenes Forening, som la fram tallene, varslet at det ville komme permitteringer og oppsigelser, i tillegg til utsettelser av planlagte prosjekter.

- Bransjen ser på de dårligste salgstallene på denne siden av 2010. Det er krise, sa kjededirektør Trond Lie i Systemhus til Børsen.

- Ikke sannsynlig

Henning Lauridsen i Eiendom Norge mener på sin side at et kraftig boligprisfall, slik Sydbank varsler, er nær utenkelig i norsk sammenheng.

- Jeg vil ikke si at det er sannsynlig med et boligprisfall på opp mot 20 prosent. Hadde det vært slik at rentene var det eneste som påvirket boligprisene i Norge, kunne jeg åpnet opp for tanken, men slik er det altså ikke.

- Mener du et slikt scenario kan utelukkes helt?

- Man kan aldri utelukke noe fullstendig i boligmarkedet, men sannsynligheten er veldig lav. Det er fundamentale forhold som styrer dette.

SE BOLIGEN: Nylig solgt 79 år gamle Knut Wisting villaen sin på Nordstrand i Oslo. Kjøper? Norsk rikskringkasting Vis mer

Lauridsen viser til flere faktorer som bidrar til at boligprisene i Norge unngår mulige krasjlandinger.

- Det ligger an til en kraftig reduksjon i boligbyggingen framover. På samme tid anslår Prognosesenteret at befolkningsveksten vil øke kraftig i Norge, blant annet som følge av arbeidsinnvandring og flyktninger fra Ukraina. Mange vil ønske å leie bolig, men kommunene har i stor grad brukt opp sin egen boligmasse. Da må de ut på privatmarkedet. Alle disse faktorene vil bidra til å presse prisene oppover.

På samme tid har rentehevingene fra Norges Bank allerede har bitt kraftig fra seg, påpeker Lauridsen. I prognosene er det lagt til grunn at styringsrenten øker fra dagens 2,5 til rundt 3 prosent i løpet av vinteren. På ett tidspunkt, vil toppen være nådd.

- Vi vet at det tar lang tid før vi ser den samlede effekten av renteøkningene, og vi vil nok fortsatt se en nedgang noen måneder framover i tid.

Han understreker:

- Norsk økonomi går særdeles sterkt fortsatt, sysselsettingsgraden er mye høyere enn på mange år, og man venter sterke lønnsoppgjør til våren. Når Norges Bank slutter å heve styringsrenta, og alle disse kreftene spiller på lag, vil vi trolig se at prisene igjen vil løfte seg, om enn noe forsiktig og moderat i starten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer