LOs konjunkturrapport:

Slår alarm om norsk «friskmelding»: - Haster

Ettervirkningene av smitteverntiltakene vil prege norsk økonomi og særlig norsk arbeidsmarked i lang tid framover, slår LO fast i ny rapport.

DYSTER UTSIKT: Ettervirkningene av smitteverntiltakene kan bli svært tøff for det norske samfunnet. Nå ber LO om aktive tiltak og offentlige investeringer. Foto: Lise Åserud / NTB
DYSTER UTSIKT: Ettervirkningene av smitteverntiltakene kan bli svært tøff for det norske samfunnet. Nå ber LO om aktive tiltak og offentlige investeringer. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- Vi kommer til å møte store utfordringer, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til Børsen.

Hun sikter til LOs ferske konjunkturrapport som bærer bud om mørke skyer i hele 2021.

Coronakrisa har slått brutalt ut mot store deler av norsk næringsliv. Over et år inn i pandemien, er tallene for arbeidsledighet fortsatt rekordhøy. På samme tid er norsk økonomi inne i et kraftig tilbakeslag.

Avgjørende

Selv om samfunnet så smått har begynt å sette døra på gløtt, er det tilsynelatende ingen grunn til å slippe jubelen løs ennå. Ifølge rapporten, som LOs samfunnspolitiske avdeling har utarbeidet, kan det ta flere år før Norge «friskmeldes».

- Hovedutfordringen, slik vi ser det, blir arbeidsledigheten. Det er ganske dystre spådommer både for i år og neste år. Det betyr at vi kommer til å trenge kraftigere tiltak, fortsetter Hessen Følsvik.

LO antar at en sterkere økonomisk oppgang ikke kommer før seinere i år. I rapporten spås det også at den sterkeste gjeninnhentingen trolig vil komme først i 2022.

«Det er fortsatt stor usikkerhet rundt den videre konjunkturutviklingen som i stor grad avhenger av smitteforløpet og smitteverntiltakene. Regjeringen har lansert en gjenåpningsplan uten fastsatt dato. Selv om man skimter tegn til en gjenåpning av samfunnet, fordrer det at vaksineringsprogrammet lykkes med å holde coronasmitten i sjakk, også for muterte varianter av viruset.», heter det i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.