LOs konjunkturrapport:

Slår alarm om norsk «friskmelding»: - Haster

Ettervirkningene av smitteverntiltakene vil prege norsk økonomi og særlig norsk arbeidsmarked i lang tid framover, slår LO fast i ny rapport.

DYSTER UTSIKT: Ettervirkningene av smitteverntiltakene kan bli svært tøff for det norske samfunnet. Nå ber LO om aktive tiltak og offentlige investeringer. Foto: Lise Åserud / NTB
DYSTER UTSIKT: Ettervirkningene av smitteverntiltakene kan bli svært tøff for det norske samfunnet. Nå ber LO om aktive tiltak og offentlige investeringer. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- Vi kommer til å møte store utfordringer, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til Børsen.

Hun sikter til LOs ferske konjunkturrapport som bærer bud om mørke skyer i hele 2021.

Coronakrisa har slått brutalt ut mot store deler av norsk næringsliv. Over et år inn i pandemien, er tallene for arbeidsledighet fortsatt rekordhøy. På samme tid er norsk økonomi inne i et kraftig tilbakeslag.

Avgjørende

Selv om samfunnet så smått har begynt å sette døra på gløtt, er det tilsynelatende ingen grunn til å slippe jubelen løs ennå. Ifølge rapporten, som LOs samfunnspolitiske avdeling har utarbeidet, kan det ta flere år før Norge «friskmeldes».

- Hovedutfordringen, slik vi ser det, blir arbeidsledigheten. Det er ganske dystre spådommer både for i år og neste år. Det betyr at vi kommer til å trenge kraftigere tiltak, fortsetter Hessen Følsvik.

LO antar at en sterkere økonomisk oppgang ikke kommer før seinere i år. I rapporten spås det også at den sterkeste gjeninnhentingen trolig vil komme først i 2022.

«Det er fortsatt stor usikkerhet rundt den videre konjunkturutviklingen som i stor grad avhenger av smitteforløpet og smitteverntiltakene. Regjeringen har lansert en gjenåpningsplan uten fastsatt dato. Selv om man skimter tegn til en gjenåpning av samfunnet, fordrer det at vaksineringsprogrammet lykkes med å holde coronasmitten i sjakk, også for muterte varianter av viruset.», heter det i rapporten.

For at Norge skal stable seg trygt på beina igjen, er særlig ett punkt avgjørende, mener LO:

- Vaksiner er bra. Men Norge er ikke friskmeldt før folk er tilbake i jobb.

- Biter seg fast

Men det er ikke gjort i en håndvending. Ifølge rapporten anslås det at arbeidsledigheten vil fortsette å stige i 2021. For 2022 er tallene ventet å synke «beskjedent».

LO bygger sitt scenario ut fra flere punkter, deriblant forsinket vaksinedistribusjon og usikkerhet knyttet til vaksinens effektivitet mot mer smittsomme coronamutasjoner.

- Samtidig kan det historisk høye antallet personer med ledighet over ett år bidra til at ledigheten biter seg fast. Vi forventer dermed at AKU-ledigheten øker til 5,0 prosent i 2021 og synker beskjedent til 4,8 i 2022.

- Verste siden finanskrisen

Hessen Følsvik og hennes forgjenger Hans-Christian Gabrielsen har begge advart kraftig mot at arbeidsledigheten skal få lov til å bite seg fast.

BEKYMRET: LO-leder Peggy Hessen Følsvik er bekymret for tilstanden i arbeidsmarkedet i Norge. Her er hun i samtale med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: LO-leder Peggy Hessen Følsvik er bekymret for tilstanden i arbeidsmarkedet i Norge. Her er hun i samtale med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De seineste tallene fra Nav viser at det er 119 600 personer registrert som helt ledige i Norge. Dette utgjør 4,2 prosent av arbeidsstyrken.

Ifølge rapporten økte andelen langtidsledige fra 11 prosent i mars 2020 til 54 prosent i april 2021. Hver tredje arbeidssøker har vært arbeidssøker i over ett år.

- Det er mer enn dobbelt så mange som på sitt verste under finanskrisen, understreker LO.

- Nederst i bunken

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad utdyper:

- Tallene underbygger at vi har en krise i arbeidsmarkedet. Til tross for at vi ser slutten på smitteverntiltakene, kan vi ikke senke skuldrene av den grunn. Vi peker derfor på viktigheten av ekstra stimulanser og ekstra tiltak for langtidsledige.

- Hvorfor er dette viktig?

- Det er dessverre slik at når folk går ledig lenge, mister man kompetanse, og man ender kanskje nederst i søkerbunker. Erfaringsmessig er det tungt å få langtidsledige tilbake i jobb etter ei krise. Det offentlige må derfor legge til rette for tiltak som eksempelvis omskolering og kompetanseheving for dem som har vært langtidsledige, sier Bjørnstad til Børsen.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

- Det haster

Hessen Følsvik peker på at samfunnet trolig må regne med fortsatt nedstengning og innreiserestriksjoner en stund framover.

- Og den planlagte vaksineringen av alle voksne nordmenn vil først være ferdig langt utpå sommeren. Det haster med å sette inn tiltak nå, slik at reiselivsbedrifter, kulturbedrifter og servering ikke får en knekk, sier Hessen Følsvik.

Stortingets flertall har bestemt at krisetiltakene skal vare til oktober. Det mener LO er langt fra tilstrekkelig.

Dette er kravene

Førstkommende tirsdag legger regjeringen fram forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2021. I den forbindelse har LO fremmet følgende krav, som de mener vil bidra til økt aktivitet i økonomien og til å redusere ledigheten på sikt:

  • Lønnsstøtte må på plass nå. Det er viktig at det gis støtte for at næringslivet tar tilbake permitterte raskere enn de ellers vil gjøre.
  • Økt satsing på kommunene vil også øke aktiviteten i økonomien raskere.
  • En kraftig satsing på arbeidsmarkedstiltak. Det tar tid å få i gang gode tiltak, og de må være klare når samfunnet nå åpnes igjen. Derfor må det inn midler nå, og ikke vente til statsbudsjettet til høsten.

Hessen Følsvik utdyper:

- Det kan ta lang tid å komme tilbake til der vi ville vært uten coronaen, men aktive tiltak og offentlige investeringer vil få oss dit raskere. Det krever en mer aktiv politikk. Det er ikke nok med å gjenåpne Norge. Vi må gjenreise Norge, sier hun og presiserer:

- Gjenreisingen må handle om å få folk i jobb, komme i gang med en industrisatsing som skaper nye arbeidsplasser, bidrar til å kutte utslipp og øker eksporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer