Slår alarm om norsk gass

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener norsk gassforsyning trolig er det største og mest strategisk viktige sabotasjemålet i Europa nå.

STØRSTE MÅL: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener norsk gassforsyning står på toppen av lista over europeiske sabotasjemål. Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret
STØRSTE MÅL: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener norsk gassforsyning står på toppen av lista over europeiske sabotasjemål. Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret Vis mer
Publisert

- Vi har en storkrig i Europa akkurat nå. Norsk gassforsyning er sannsynligvis det største og mest strategisk viktige sabotasjemålet i hele Europa akkurat nå, sier Karlsen til NRK.

- Det kan gjøres på mange måter, med dykkere, ubåter, ubemannede fartøy eller cyberangrep mot landinstallasjoner. Den trusselen tror jeg vi skal ta veldig alvorlig. Hvis det skulle skje, står vi overfor en svært alvorlig opptrapping av konflikten.

- Er det akutt?

- Det har vel hele debatten i dag vist veldig tydelig.

Tre lekkasjer

Det er oppdaget gasslekkasjer tre steder på de to gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen. To av lekkasjene er på Nord Stream 1 i svensk økonomisk sone, omtrent utenfor Simrishamn i Sverige. Nord Stream 2 lekker i dansk økonomisk sone, sørøst for Bornholm. Både norske, danske og svenske målestasjoner registrerte kraftige eksplosjoner i de samme områdene som gasslekkasjene oppsto.

Flere lands ledere har gått ut og sagt at gasslekkasjene trolig er et resultat av sabotasje, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer