Slår alarm om Putins gull

Storbritannia innfører sanksjoner mot Russlands gigantiske gullindustri, som de mener bidrar med milliarder til president Vladimir Putins krigsmaskin. Samtidig slår de «rød alarm».

GULL: Russlands gullindustri tilførte landet 12,6 milliarder pund i 2021, ifølge Storbritannia, som nå strammer skruen. Foto: Grigory Dukor / Reuters / NTB
GULL: Russlands gullindustri tilførte landet 12,6 milliarder pund i 2021, ifølge Storbritannia, som nå strammer skruen. Foto: Grigory Dukor / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at sanksjonene i kjølvannet av Ukraina-krigen festet grepet, har Kremls beholdning og salg av gull vært en torn i siden på Vesten.

I tillegg til å være en storprodusent av det brune gullet, oljen, sitter Russland nemlig på en av verdens største binger av faktisk gull.

Se bilder fra innsiden av luksuspalasset som Vladimir Putin angivelig deler med sin elskerinne og deres tre barn. Video: Proekt / Reporter: Jessica Maria Szymanska / Dagbladet Vis mer

Mens Vesten raskt kom på banen med sanksjoner mot oljen, har ikke gull blitt rammet i samme grad. Nå strammes skruen.

Slår alarm

National Crime Agency (NCA) i Storbritannia, som tilsvarer Kripos i Norge, slo nylig «rød alarm»:

Russland bruker gull for å begrense virkningene av det britiske sanksjonsregimet.

NCA advarer om at Russland stadig «hvitvasker sanksjonert gull for å maskere opprinnelsen, slik at det kan skjules i forsyningskjeder og selges i Storbritannia og rundt om i verden».

- Gull utgjør en betydelig inntektskilde for Russlands krigsinnsats – en av de største i verdi etter olje og gass, og tilførte den russiske økonomien 12,6 milliarder pund i 2021, heter det i uttalelsen.

Summen tilsvarer over 170 milliarder kroner etter dagens kurs.

Storbritannia har, som første land i Vesten, kunngjort en rekke sanksjoner rettet mot konkrete selskaper involvert i Russlands gullhandel. Blant annet mot Paloma Precious fra De forente arabiske emirater, skriver The Telegraph.

- Avgjørende for Russland

Selskapet skal ha handlet russisk gull for 300 millioner dollar siden fullskalainvasjonen av Ukraina. Det utgjør drøye 3,3 milliarder kroner etter dagens kurs.

Emiratene er nå under intenst søkelys for sin rolle i å bringe russisk gull til det globale markedet.

Vladimir Putins gull sendes nemlig dit før det smeltes, slik at all tilknytning til Russland viskes vekk. Kina, som regel via Hongkong, er nest største importør av russisk gull, mens Tyrkia følger etter.

Tall viser imidlertid at sanksjonene mot Paloma bare er toppen av isfjellet. Gullet for 300 millioner dollar utgjør bare sju prosent av totalen som kom til landet i løpet av Ukraina-krigens første 12 måneder, ifølge The Telegraph.

Brorparten av det russiske gullet havner trolig i Kina og India, mens noe havner i Vesten og Storbritannia - gjennom import av smykker og sågar noe elektronikk.

- Gull er avgjørende for Russland. Russland har blitt en slags bytteøkonomi, der de bruker produkter fra sine utvinningsindustrier, som olje, gass og metall for å betale for kjøp av våpen i utlandet samt for forbruksgoder.

Det sier advokat Christopher Swift i Foley & Lardner, tidligere tjenestemann ved kontoret for utenlandsk eiendomsstyring i USAs finansdepartement, til The Telegraph.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer