Shipping-kaos:

Slår alarm om skremmende utvikling

Plutselig skjøt tallene i lufta. Nå er både analytikere og forsikringsselskaper bekymret.

IKKE UNIKT: Containerskipet «MSC Zoe» mistet flere hundre containere over bord under en storm i Nordsjøen i 2019. Den dramatiske hendelsen er langt fra unik, viser ferske tall. Foto: Robin Utrecht / ABACAPRESS.COM / NTB
IKKE UNIKT: Containerskipet «MSC Zoe» mistet flere hundre containere over bord under en storm i Nordsjøen i 2019. Den dramatiske hendelsen er langt fra unik, viser ferske tall. Foto: Robin Utrecht / ABACAPRESS.COM / NTB Vis mer
Publisert

Et nært utrolig sammenfall av hendelser har skapt en global fraktkrise, som nå har fått alarmen til å gå for internasjonal handel. For som Børsen tidligere har omtalt har en «perfekt storm» ført til at store deler av verdenshandelen er nede i knestående.

Store produsenter og varehandelen selv har slått alarm om at julehandelen kan bli preget av varemangel og forsinkelser, mens importører allerede sliter med å få tak i alt fra sykler og databrikker til olje og jernmalm.

Mye av dette knyttes til et sprengt shippingmarked, som står overfor enorme mannskapsutfordringer som følge av coronakrisa og internasjonale restriksjoner.

På toppen av det kommer nå rapporter om at flere tusen containere har endt på havet, som følge av overlessede containerskip som møter tøff sjø.

Ifølge bransjeorganisasjonen World Shipping Council har det i snitt gått tapt nær 1400 containere til havs hvert år siden 2008, melder Reuters. Rundt årsskiftet skjøt tallet til værs. I løpet av bare tre måneder i starten av 2021 skal minst 3500 containere ha gått tapt i Stillehavet.

- Press

Tallet kan imidlertid være langt høyere, da det ikke finnes noe krav om å registrere tapte containere, ifølge den danske bransjeavisa Ingeniøren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer