Kina:

Slår alarm om «spøkelsesbyer»

Anslår at flere titalls millioner boliger står tomme. Nå frykter ekspertene mørke skyer i horisonten.

FOLKETOMT: Fra tid til annen dukker det opp bilder fra Kina av gigantiske byer som knapt har en innbygger. Yujiapu financial district er blant eksemplene som har kommet opp - her avbildet i 2015. Foto: AFP / Greg Baker
FOLKETOMT: Fra tid til annen dukker det opp bilder fra Kina av gigantiske byer som knapt har en innbygger. Yujiapu financial district er blant eksemplene som har kommet opp - her avbildet i 2015. Foto: AFP / Greg Baker Vis mer
Publisert

I Kina har det de siste åra blitt reist enorme byer med hypermoderne arkitektur, solid infrastruktur og boliger som kan huse millioner av innbyggere. Felles for flere er at man knapt kan spore et menneske på gata.

Et konkret eksempel er Yujiapu Financial District. Sistnevnte bydel skulle være Kinas svar på Manhattan - det finansielle og administrative sentrum i New York, med sine ikoniske turistattraksjoner og yrende folkeliv.

Bilder av et nærmest øde Yujiapu konstaterer en helt annen virkelighet.

Voldsomme tall

Kinas spøkelsesbyer - som de ofte kalles - er ikke et ukjent fenomen. Overfor CNN anslår sjeføkonom Mark Williams i det britiske analyseselskapet Capital Economists, at det finnes om lag 30 millioner eiendommer til salgs i Kina som per i dag står tomme.

Disse kan huse opp mot 80 millioner mennesker - som tilsvarer hele Tysklands befolkning.

Ifølge ytterligere estimater fra selskapet finnes det nesten 100 millioner eiendommer over hele Kina som har blitt kjøpt, men som ikke er bebodd. Disse boligene skal kunne huse så mange som 260 millioner mennesker.

SKULLE BLI «MANHATTAN»: Arbeidere avbildet i Yujiapu i Kina i 2016. Foto: Reuters / Jason Lee
SKULLE BLI «MANHATTAN»: Arbeidere avbildet i Yujiapu i Kina i 2016. Foto: Reuters / Jason Lee Vis mer

- Engstelig

Nå frykter ekspertene at omfanget av «spøkelsesbyer» vil øke dramatisk.

Landets eiendomssituasjon har vært under kritisk søkelys gjentatte ganger. Årsaken til at bekymringene igjen blusser opp nå, er Evergrande-krisa, som har sendt sjokkbølger gjennom det globale aksjemarkedet.

- Verden følger engstelig med på det kinesiske boligmarkedet. (...) Alle selskaper som investerer i Kina, eller som lever av å eksportere til Kina, bør være veldig nervøse for det potensielle fallet til Evergrande, skriver økonomiekspert Noah Smith i Bloomberg.

Eiendomgigantens gjeld lyder på over 2600 milliarder kroner, og selskapet sliter med å holde konkursspøkelset på avstand. Ifølge en fersk analyse fra Bank of America har Evergrande i tillegg solgt 200 000 boenheter som ennå ikke er overlevert til kjøperne, skriver CNN.

«TOMME» BYER: Italia er det landet i Europa som er hardest rammet av det nye coronaviruset Covid-19, og myndighetene tar drastiske grep for å forhindre ytterlige smitte. Video: AP Vis mer

- Betydelige ringvirkninger

På samme tid er det en rekke andre faktorer som truer. I tredje kvartal var Kinas økonomiske vekst på 4,9 prosent, som er en nedgang fra 7,9 prosent i forrige kvartal.

Byggeindustrien, energikrise og ettervirkninger av coronapandemien trekkes fram som forklaringer på det kraftige fallet.

Og nedgangen skjer på alle felt, fra fabrikkproduksjon til varehandel og investeringer i nye prosjekter. Samtidig pekes det på at Evergrande ikke er det eneste selskapet med gjeldsutfordringer.

Det skaper uro.

- Ringvirkningene for resten av verden kan være betydelige på grunn av lavere kinesisk etterspørsel etter råvarer, sier Mo Ji fra Fidelity International i en fersk rapport.

- Vil ramme millioner

Han fortsetter:

- Selv ikke markedet i USA vil være immunt mot en betydelig innstramming i globale økonomiske forhold som følge av en nedgang i kinesisk økonomi.

En nedgang i kinesisk økonomi kan få kraftfulle konsekvenser. Og dersom Evergrande - som er landets nest største boligutbygger - skulle gå konkurs, vil det ramme millioner av kinesiske boligkjøpere.

Seniorøkonom Julian Evans-Pritchard i Capital Economics mener at de aller fleste eiendomsutviklere ikke står i en akutt krise. Han er likevel bekymret for hva som kan komme:

- Å navigere gjennom den fallende boligetterspørselen i løpet av den kommende tiåret, vil vise seg å være utfordrende, mener han.

Kinas sentralbank hevder på sin side at faren for ringvirkninger i finansmarkedene er kontrollerbar.

Handelen med Evergrandes aksjer ble suspendert på Hongkong-børsen 4. oktober. Markedet fryktet at en konkurs i det gjeldstyngede selskapet skulle destabilisere hele Kinas økonomi.

Onsdag ble handelen imidlertid gjenopptatt. Evergrande advarer på samme tid om at de ikke kan garantere at de kan innfri sine gjeldsforpliktelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer