Kina:

Slår alarm om «spøkelsesbyer»

Anslår at flere titalls millioner boliger står tomme. Nå frykter ekspertene mørke skyer i horisonten.

FOLKETOMT: Fra tid til annen dukker det opp bilder fra Kina av gigantiske byer som knapt har en innbygger. Yujiapu financial district er blant eksemplene som har kommet opp - her avbildet i 2015. Foto: AFP / Greg Baker
FOLKETOMT: Fra tid til annen dukker det opp bilder fra Kina av gigantiske byer som knapt har en innbygger. Yujiapu financial district er blant eksemplene som har kommet opp - her avbildet i 2015. Foto: AFP / Greg Baker Vis mer
Publisert

I Kina har det de siste åra blitt reist enorme byer med hypermoderne arkitektur, solid infrastruktur og boliger som kan huse millioner av innbyggere. Felles for flere er at man knapt kan spore et menneske på gata.

Et konkret eksempel er Yujiapu Financial District. Sistnevnte bydel skulle være Kinas svar på Manhattan - det finansielle og administrative sentrum i New York, med sine ikoniske turistattraksjoner og yrende folkeliv.

Bilder av et nærmest øde Yujiapu konstaterer en helt annen virkelighet.

Voldsomme tall

Kinas spøkelsesbyer - som de ofte kalles - er ikke et ukjent fenomen. Overfor CNN anslår sjeføkonom Mark Williams i det britiske analyseselskapet Capital Economists, at det finnes om lag 30 millioner eiendommer til salgs i Kina som per i dag står tomme.

Disse kan huse opp mot 80 millioner mennesker - som tilsvarer hele Tysklands befolkning.

Ifølge ytterligere estimater fra selskapet finnes det nesten 100 millioner eiendommer over hele Kina som har blitt kjøpt, men som ikke er bebodd. Disse boligene skal kunne huse så mange som 260 millioner mennesker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer