Slår alarm om tomme hyller: - Vi jobber på spreng

Svensk ekspert slår virusalarm for elektronikkbransjen. Nå tar både Elkjøp og Clas Ohlson grep. - Det grenser til det hysteriske, mener norsk ekspert.

VIRUS-TOMT: Seniorøkonomen Stefan Westerberg advarer om at elektronikkjedene kan ende opp med flere tomme hyller, som følge av virusutbruddet i Kina. Foto: Elkjøp / NTB Scanpix
VIRUS-TOMT: Seniorøkonomen Stefan Westerberg advarer om at elektronikkjedene kan ende opp med flere tomme hyller, som følge av virusutbruddet i Kina. Foto: Elkjøp / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På årets første dag meldte internasjonale medier for første gang om utbruddet av en mystisk ny sykdom i den kinesiske byen Wuhan. Det ble meldt om flere titalls smittede, og Verdens helseorganisasjon (WHO) var raskt koblet på.

49 dager seinere er det registrert over 74 000 smittede i Kina. 2000 personer er døde som følge av viruset, som siden begynnelsen av januar har blitt kjent som både Wuhan- og coronaviruset før det fikk sitt vitenskapelig navn: covid-19-viruset.

I løpet av de snaut 50 dagene som har gått siden har børser over hele verden opplevd fall. Flyselskaper har kansellert mange titalls tusen flyginger, kasinoer, kjøpesentre, kinoer og turistdestinasjoner har blitt stengt, passasjerer om bord i cruiseskip har blitt isolert og en lang rekke kinesiske fabrikker har stengt eller bremset produksjonen merkbart.

Det siste kan komme til å ramme elektronikkbransjen ekstra hardt, også her i Norden, advarer Stefan Westerberg, seniorøkonom ved Stockholms handelskammer.

ADVARER: Økonom Stefan Westerberg. Foto: Stockholms handelskammer
ADVARER: Økonom Stefan Westerberg. Foto: Stockholms handelskammer Vis mer

Lagrene av datamaskiner, mobiltelefoner og TV-er kan kanskje vare i noen måneder til, men så kommer butikkene til å merke mangelen, sier han til det svenske bransjenettstedet Market, gjengitt av Expressen.

- Lagrene er ikke uendelige. Mange er avhengige av øyeblikkelige forsyningskjeder - men de står stille eller går sakte i dag, sier han.

- Får konsekvenser

Hos Elkjøp ser de allerede at virusutbruddet har fått konsekvenser for deres leverandører.

- For oss kommer alltid sikkerheten til våre kolleger først, samt menneskene som er tilknyttet vår virksomhet. Vi ser dessverre nå at dette tragiske virusutbruddet får konsekvenser for produsenter i vår leverandørkjede. Vi er i tett dialog med våre samarbeidspartnere og støtter deres og lokale myndigheters fortløpende vurdering av situasjonen, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp, til Børsen.

STORE INNKJØP: Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp, sier at selskapet - med sine store innkjøp - er godt forberedt på forsinkede leveranser. Foto: Elkjøp
STORE INNKJØP: Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp, sier at selskapet - med sine store innkjøp - er godt forberedt på forsinkede leveranser. Foto: Elkjøp Vis mer

I hvilken grad dette vil berøre Elkjøps kunder i Norden er foreløpig usikkert, understreker hun, før hun legger til:

- Men naturlig nok kan utfordringer for våre leverandører på et tidspunkt også komme til å treffe oss som forhandler i ulik grad.

- Er dere bekymret for at dere kan ende i en situasjon hvor kundene møter tomme butikkhyller som følge av virus-utbruddet?

- Med store innkjøp og solide lagre er vi godt forberedt på eventuelle forsinkede leveranser, men vi kan ikke utelukke at vi i perioder kan gå tomme for enkelte produkter som følge av dette.

- Jobber på spreng

Bergly viser imidlertid til at Elkjøps sentrallager i Norden er på over 100 000 kvadratmeter.

- Der behandles daglig titalls tusener kubikk med varer. Vi gjør store innkjøp og er godt forberedt, men om produksjonen stopper og det er tomt for varer kan det dessverre også bety tomme hyller i våre butikker.

- Har dere sett på alternative leverandører eller produsenter for noen av produktene i deres sortiment, som følge av virusutbruddet?

- Vi jobber på spreng for å minske konsekvensene av dette for våre kunder og er i tett dialog med alle våre samarbeidspartnere om å finne løsninger der det skulle være behov.

Elektronikkjedene Kjell & Company og Power har ikke besvart Børsens henvendelser i denne saken.

Forbereder seg

Hos Clas Ohlson, som har rundt 200 butikker i Norge, Sverige, Finland, Storbritannia og Tyskland, overvåker man situasjonen nøye.

- Vi kjøper en stor del av vårt sortiment, ikke bare hjemmeelektronikk, fra Kina. Så langt er det ingen fare, og det er vanskelig å si nøyaktig hvor lenge lagrene våre varer, sier selskapets pressesjef Maria Lundquist ifølge Expressen.

Selskapet bekrefter også at de ser på alternativer, både når det gjelder transport og produsenter.

Kine Dreyer, presseansvarlig for Clas Ohlson i Norge, sier i likhet med sin svenske kollega at det er vanskelig å gi noe nyaktig anslag for hvor lenge lagrene rekker.

- Det kommer an på hvilke produkter det er snakk om, sier Dreyer til Børsen.

- Er dere bekymret for at dere kan ende i en situasjon hvor kundene møter tomme butikkhyller som følge av virus-utbruddet?

- Det kommer an på hvordan situasjonen utvikler seg. Nå følger vi utviklingen og forbereder oss på forskjellige scenarioer, hvor vi blant annet ser på muligheten for å benytte alternative leverandører, sier hun, sier hun.

Ifølge Expressen har selskapet et eget kontor for innkjøpere i Shanghai. Disse jobber nå hjemmefra på grunn av smittefare. Clas Ohlson bekrefter overfor Børsen at de har rundt 50 ansatte i Kina, men har ikke besvart spørsmål om hvor de ansatte er hjemmehørende.

- Hysterisk

Den norske varehandelseksperten Odd Gisholt deler ikke bekymringene til sin svenske økonomi-kollega Stefan Westerberg.

- Jeg synes han grenser til det litt hysteriske, sier Gisholt til Børsen.

- Han viser til at varelagrene ikke er uendelige og at en del butikker er avhengige av øyeblikkelige forsyningskjeder. Er ikke det tilfellet for norske butikker?

- Nei, det er ikke tilfellet. Jeg tror han undervurderer betydningen av de store lagrene som har hopet seg opp i mange bransjer, sier Gisholt og trekker fram dagligvarehandelen, elektronikk-, sports- og klesbransjen som noen eksempler.

Selv om han ikke deler noen umiddelbar bekymring for at virusutbruddet vil ramme norske kjeder i nær framtid, sier han følgende:

- Det er klart at en rekke fabrikker går med lav hastighet eller har stanset helt. På lengre sikt kan det få noen innflytelse.

Gisholt er likevel rask med å legge til:

- Disse selskapene har betydelige lagre. Sportsbransjen, som et eksempel, er bare glad for å få tømt lagrene sine, sier han og peker på Gresvig-konkursen og de overfylte varelagrene i bransjen generelt.

VIL SELGE «MIRAKELKUR»: Den amerikanske tv-presten Jim Bakker sirkulerer nå på nett med det han mener er en kur mot coronaviruset. Vis mer

- I Norge så er det apotekene som blir raskest involvert. Flere er allerede tomme for munnbind og de kan gå tom for andre reseptbelagte produkter. Når det gjelder kjeder som Elkjøp, Power, Clas Ohlson og de andre, så ser ikke jeg med noen stor bekymring på situasjonen.

Eksperten har ingen tro på at situasjonen vil vare så lenge at det vil gi voldsomme utslag for norske butikker.

Han mener situasjonen, slik den er i Kina i dag, må vedvare i minst et halvt år før det vil føre til tomme hyller i norske elektronikkbutikker.

- Problemet er mye større i Kina og Asia, hvor tusenvis av kafeer er stengt. Store varehus og hele kjøpesentre er stengt, og selskap på børs vil få et veldig dårlig førstekvartal. Men ikke noe av dette påvirker detaljhandelomsetningen i Norge. I Kina derimot vil 2020 være et fryktelig dårlig år.

Fakta om covid-19-viruset

* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina. Byen har over 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.

* I Kina var det inntil onsdag registrert over 74 000 smittede, hvorav 2.000 personer er døde. De fleste befant seg i Hubei-provinsen.

* Også Taiwan, Filippinene, Japan og Frankrike har hatt dødsfall som følge av viruset.

* I tillegg til Kina er viruset påvist i nærmere 30 andre land, blant dem Thailand, Australia, Tyskland, USA, Canada, Italia, Spania, Storbritannia, Sverige og Egypt. Over 500 personer ble smittet på cruiseskipet Diamond Princess, som har vært i karantene i to uker i Japan.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke, og samlet ett er dødsraten på 2,3 prosent, ifølge en stor kinesisk studie.

* WHO tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan deretter ha blitt overført til en annen dyreart før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan.

* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

Kilder: AP, AFP, DPA, Store norske leksikon, NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer