Slår alarm: - Sjokket kommer

Inflasjonstallet i USA stiger og stiger, og er nå oppe på nivåer man ikke har sett på flere tiår. Det kan føre til en resesjon, mener Bank of America.

SLÅR ALARM: Bank of America slår alarm, og mener at resesjonssjokket kommer. Den voldsomme prisstigningen i USA gjør stadig flere økonomer pessimistiske. Foto: Erik Pendzich / Shutterstock / NTB
SLÅR ALARM: Bank of America slår alarm, og mener at resesjonssjokket kommer. Den voldsomme prisstigningen i USA gjør stadig flere økonomer pessimistiske. Foto: Erik Pendzich / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

«Inflasjonssjokket blir verre, rentesjokket har bare så vidt begynt, resesjonssjokket kommer».

Advarselen kommer fra sjefstrateg i Bank of America, Michael Hartnett, i et notat til bankens kunder, skriver CNN.

«Inflasjonen er ute av kontroll»

Det ble sendt ut i forkant av at amerikanske myndigheter denne uka presenterte ferske inflasjonstall, som viste at prisene i USA steg med brutale 8,5 prosent i mars på årsbasis.

Det er den raskeste årlige stigningen siden desember 1981 og noe høyere enn hva som var ventet.

Dataene gjenspeiler de umiddelbare virkningene av Russlands invasjon av Ukraina, som har rystet de globale økonomiske utsiktene og utløst bekymringer om vekstbrems, kombinert med et enda høyere prispress.

Mye av prisoppgangen siste måneden kan knyttes til energi- og matpriser. Drivstoffprisene i USA gikk opp 18 prosent den siste måneden, og har nå gått opp til sammen 48 prosent siste året.

Kjerneinflasjonen, som ser bort fra mat- og energipriser, viser en årlig stigning på 6,5 prosent.

Og allerede før de ferske tallene ble presentert slo Hartnett i Bank of America fast at inflasjonen «er ute av kontroll».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer