Slår alarm: - Spikeren i kista

Arrangører av både festivaler og arrangementer slår alarm om forslag fra regjeringen. - Vil kunne velte drift hos de fleste arrangørene, advarer festival.

KRITISKE: Mat- og ølservering til ivrige festivalgjengere, her representert med tradisjonelt veldig øltørste, langhårede og sortkledde rockere på Tons of Rock, kan bli en stor utfordring i framtida, dersom regjeringen ikke tar grep, mener festivalbransjen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KRITISKE: Mat- og ølservering til ivrige festivalgjengere, her representert med tradisjonelt veldig øltørste, langhårede og sortkledde rockere på Tons of Rock, kan bli en stor utfordring i framtida, dersom regjeringen ikke tar grep, mener festivalbransjen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette kan være spikeren i kista for folk som driver med festivaler.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, ser seg nødt til å slå alarm for et forslag fra regjeringen hun mener kan spenne bein på konserter, festivaler og andre kortvarige arrangementer.

1. april i år ble adgangen til bruk av innleie fra bemanningsbyråer ved arbeid av midlertidig karakter strammet inn, til kraftige protester fra næringslivet.

I kjølvannet av dette har regjeringen innsett at for eksempel festivaler har sterkt behov for midlertidig arbeidskraft, og ga et generelt unntak under årets festivalsommer, mens de arbeidet med en unntaksforskrift.

Tidligere i høst presenterte regjeringen unntaksforslaget, men det faller ikke i god jord.

«Vil kunne velte drift»

For NHO Reiseliv er svært kritisk til at unntaket begrenser seg til «rigg og sceneteknisk arbeid», men ikke omfatter servering av mat og drikke.

- De fleste som har vært på festival tenker at det er kjekt med lyd og lys, men det er også kjekt med mat og drikke. Det å måtte ha fast ansettelse for å jobbe med mat og drikke på en festival som varer én til tre dager - det blir et forferdelig byråkrati, sukker Krohn Devold, og legger til:

- Det blir i praksis umulig for festivalene å stå for mat- og drikkeserveringen, som er en vesentlig del av inntektsgrunnlaget.

Bekymringene blir understreket i høringssvaret til Norges største festival - rock- og metalfestivalen Tons of Rock.

«De foreslåtte/vedtatte endringene kan medføre økte kostnader, juridiske komplikasjoner og manglende forutsigbarhet for kulturarrangørene som allerede opererer innenfor stramme budsjetter (...) Pengekrav i denne størrelsesordenen vil kunne velte drifte hos de fleste arrangørene, også de med offentlig finansiering», lyder advarselen i høringssvaret fra festivalen.

«Veldig snever forskrift»

Det finnes også andre som er opprørte over regjeringens forslag til ny forskrift, blant dem Stiftelsen NOVA Spektrum, som eier og driver Nova Spektrum i Lillestrøm og Oslo Spektrum.

De arrangerer en rekke kortvarige arrangementer på NOVA Spektrum, tidligere Norges Varemesse, og konserter og andre arrangementer i Oslo Spektrum.

- Vi ser at en viktig del av arrangementsopplevelsen er å tilby mat og drikke, og på de største arrangementene må vi ha innleid personell - i kombinasjon med våre egne faste ansatte, sier Gunn Helen Hagen, administrerende direktør i Stiftelsen Nova Spektrum, til Børsen.

KRITISK: Gunn Helen Hagen, administrerende direktør i Stiftelsen Nova Spektrum. Foto: Nova Spektrum
KRITISK: Gunn Helen Hagen, administrerende direktør i Stiftelsen Nova Spektrum. Foto: Nova Spektrum Vis mer

Hun mener at forslaget til ny forskrift er utformet «veldig snevert», noe de har gitt tydelige tilbakemeldinger på.

- De må utvide den forskriften, lyder den klare dommen.

- Hva er konsekvensen for dere om forskriften ikke utvides?

- Vi er bekymret for at mangelen på innleide vil gjøre det vanskelig å gjennomføre enkelte arrangement som vi i dag kan takke ja til.

- Kjempealvorlig

Hun forklarer at de hos dem har en fast grunnbemanning, på servering og kjøkken, men at de har tilleggsbehov på de største arrangementene.

- Da har vi hatt stor nytte av innleid personell fra aktører som har gitt dem god opplæring. De gjør en god jobb, og kan gå rett inn i driften. De dagene de ikke jobber hos oss, så gjør de god nytte hos andre arrangører, sier Hagen.

Hos Nova Spektrum er det ytterligere en ting de er overrasket over. Det er at det i unntaksbestemmelsen står at innleie er tillatt når det er «kortvarig og enkeltstående arrangement».

«Vi reagerer også sterkt på at forslaget bare er ment å omfatte enkeltstående arrangement, og ikke arrangører eller andre som arrangerer jevnlige arrangement gjennom året», heter det i Nova Spektrums høringssvar.

- Regelverket er skrevet for festivaler. Vi har flere kortvarige arrangementer, som ikke er enkeltstående. Det er en ting med Øyafestivalen og Rådedagene, som vi selvsagt også heier på, men vi som har flere arrangementer i løpet av et år, møter andre utfordringer. Det er kjempealvorlig, sier Hagen, og konkluderer:

- Det regelverket som er sendt ut på høring, bør justeres på flere områder.

NHOs Krohn Devold tillater seg å undre på om folkene som har utformet forskriften «går på festival, og forstår det praktiske i å arrangere festival».

- Man må ikke komplisere det på en sånn måte at du torpederer store deler av opplevelses-Norge, sier Krohn Devold.

Faste ansettelser

Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet Ellen Bakken sier at regjeringen mener at arbeidstakere som klar hovedregel bør ansattes fast, og at dette også gjelder arbeidstakere i arrangementsbransjen.

- Deler av bransjen karakteriseres av svært kortvarige arbeidskraftbehov, ofte bare noen timer eller dager av gangen. Derfor sendte vi i sommer ut et forslag på høring om et snevert unntak for tidsbegrenset innleie, sier Bakken.

Hun legger til at unntaksforslaget gjelder «typisk innleie til enkeltstående kulturarrangementer som konserter og festivaler som arrangeres én dag eller noen dager, og avgrensede arrangementer og eventer innenfor idrett».

- Nå skal vi gå gjennom svarene fra høringen på vanlig måte før vi konkluderer, sier Bakken

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer