Slår alarm: - Står mellom liv og død

Flystreiken kan få store konsekvenser for pasienter i hele landet, og rammer spesielt hardt kreftpasienter.

IFE bruker, ifølge NRK, et SAS-eid selskap for å frakte medisiner til norske sykehus. Foto: Reuters / NTB
IFE bruker, ifølge NRK, et SAS-eid selskap for å frakte medisiner til norske sykehus. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Livsviktige diagnoser og behandling står i fare, sier direktør i IFE Radiofarmasi, som er ansvarlig for import og distribusjon av radiofarmaka til norske sykehus, Erik Flatmark, til NRK.

Radiofarmaka er medisiner som inneholder en radioaktiv del, og brukes til behandling av kritisk syke pasienter.

Medisinene, som betegnes som livsviktige medisiner, har svært kort holdbarhet og fraktes derfor med fly innad i Norge - og de er derfor helt avhengig av en stabil situasjon på flytransport.

- Kritisk

Han forklarer at Helse Vest og Helse Midt-Norge til nød vil rekke å få medisinene fraktet med bil, men på grunn av de store avstandene i nord vil ikke medisinene nå fram i tide.

Mange av disse medisinene brukes ved diagnostikk og behandling ved svært alvorlige sykdomstilstander, inkludert ulike former for kreft, sier Flatmark til Børsen.

- I Nord-Norge kan det bli helt kritisk for pasientene det gjelder. Det kan stå mellom liv og død. Det betyr ikke at pasientene dør med en gang, men når man er kritisk syk er det viktig å få diagnostikk og behandling så raskt som mulig. Det kan derfor få betydelig innvirkning på sykdomsforløpet at diagnosering og behandling utsettes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer