Slår alarm: - Står mellom liv og død

Flystreiken kan få store konsekvenser for pasienter i hele landet, og rammer spesielt hardt kreftpasienter.

IFE bruker, ifølge NRK, et SAS-eid selskap for å frakte medisiner til norske sykehus. Foto: Reuters / NTB
IFE bruker, ifølge NRK, et SAS-eid selskap for å frakte medisiner til norske sykehus. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Livsviktige diagnoser og behandling står i fare, sier direktør i IFE Radiofarmasi, som er ansvarlig for import og distribusjon av radiofarmaka til norske sykehus, Erik Flatmark, til NRK.

Radiofarmaka er medisiner som inneholder en radioaktiv del, og brukes til behandling av kritisk syke pasienter.

Medisinene, som betegnes som livsviktige medisiner, har svært kort holdbarhet og fraktes derfor med fly innad i Norge - og de er derfor helt avhengig av en stabil situasjon på flytransport.

- Kritisk

Han forklarer at Helse Vest og Helse Midt-Norge til nød vil rekke å få medisinene fraktet med bil, men på grunn av de store avstandene i nord vil ikke medisinene nå fram i tide.

Mange av disse medisinene brukes ved diagnostikk og behandling ved svært alvorlige sykdomstilstander, inkludert ulike former for kreft, sier Flatmark til Børsen.

- I Nord-Norge kan det bli helt kritisk for pasientene det gjelder. Det kan stå mellom liv og død. Det betyr ikke at pasientene dør med en gang, men når man er kritisk syk er det viktig å få diagnostikk og behandling så raskt som mulig. Det kan derfor få betydelig innvirkning på sykdomsforløpet at diagnosering og behandling utsettes.

IFE leverer daglig medisiner til norske sykehus, og ifølge Flatmark vil flystreiken ramme «flere titalls» pasienter.

- Aldri opplevd

Ved midnatt natt til søndag trådte den varslede lockouten fra NHO i kraft. 450 flyteknikere fra NFO ble da nektet å være på jobb, og flyselskapene gikk usikre timer i møte.

Lockouten rammer også ambulanseflytjenesten.

IFE bruker det SAS-eide selskapet Trust Forwarding for å frakte medisinene til norske sykehus. De skal ha sendt en søknad til NHO luftfart om dispensasjon fra lockouten, men har foreløpig ikke fått svar på denne søknaden, ifølge statskanalen.

- Dette er en kritisk situasjon og vi har aldri opplevd noe liknende. Det er vår jobb å sørge for at denne medisinen kommer ut til pasientene, men vi er helt avhengig av en stabil flytransportsituasjon, sier direktøren til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer