Slår alarm: Struper aktiviteten

Den nordiske rekorden i antall permitterte skremmer Akademikernes leder. Hun har tatt til orde for lønnstilskudd etter dansk modell. Så langt uten respons.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Da regjeringen stengte ned store deler av samfunnet midtveis i mars, skjøt antall permitterte i været.

Fra to ukers varslingsfrist kunne bedrifter permittere med to dagers varsel - og uten inngående drøftinger med tillitsvalgte og fagforeninger.

På kort tid ble arbeidsledigheten tredoblet til over 10 prosent. Danmark og Sverige ligger på rundt 3,7 prosent ledighet, Finland på 7,3 prosent.

- Skremmende tall. Og helt unødvendig. Det finnes masse relevante arbeidsoppgaver i bedriftene for en stor andel av dem som nå er permittert og ikke gjør nytte for seg, sier Akademikernes leder Kari Sollien til Børsen.

Dansk løsning

Allerede i kontaktutvalgsmøtet mellom arbeidstakerorganisasjonene og regjeringen på Statsministerens kontor 20. april, lanserte Sollien et forslag om en form for lønnstilskudd - inspirert av danskenes modell.

- Danmark fikk veldig tidlig på plass en avtale om lønnstilskudd. Enkelt forklart beholder du lønna og er i arbeid, og bedriften får den støtten som ellers utbetales over Nav til den permitterte. Mange steder er det ikke mangel på oppgaver, men på inntekter, sier Sollien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer