Slår alarm: - Svært krevende

Tidligere forsvarstopp peker på en sikkerhetssituasjon som er både «kompleks og uoversiktlig». Dette frykter han mest.

RISIKOSENTER: Dag Søberg, tidligere forsvarstopp, etterlyser et offentlig organ som kan samordne informasjon fra alle relevante private og offentlige aktører. Foto: Bård Gudim
RISIKOSENTER: Dag Søberg, tidligere forsvarstopp, etterlyser et offentlig organ som kan samordne informasjon fra alle relevante private og offentlige aktører. Foto: Bård Gudim Vis mer
Publisert

- Vi står i en situasjon som er kompleks og uoversiktlig. En av utfordringene er at vi ikke vet utfallet av krigen, verken på kort eller lang sikt, sier Dag Søberg til Børsen.

Søberg er tidligere brigader og nylig avgått sjef for Norges operative forsvarsinnsats, med 38 års erfaring fra Forsvaret.

Nå jobber han i konsulentselskapet Agenda Risk, som partner og rådgiver.

Søberg mener sikkerhetsbildet nå er «ekstremt komplekst», og sier det er på høy tid at Norge får et såkalt nasjonalt risikosenter og en risikodirektør.

- Svært krevende

Det nasjonale risikosenteret omtaler han som et offentlig organ som kan samordne informasjon fra alle relevante private og offentlige aktører - for en bedre nasjonal risikohåndtering.

- [Det er] for å sikre at vi som samfunn tidligst mulig ser et større og mer helhetlig risikobilde og identifiserer egne sårbarheter. Det må gjøres på tvers av sektorer, ikke med skarpe skiller mellom offentlig/privat eller forskjellige bransjer.

I dag har Nasjonal sikkerhetsmyndighet det overordna ansvaret for cybersikkerhet. På samme måte mener Søberg det bør være et senter for informasjonsinnhenting, deling og samordning som sørger for at det som er relevant og overordnet med hensyn til risikostyring for flere bransjer blir delt med disse på tvers av sektorer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.