Slår alarm: - Svært krevende

Tidligere forsvarstopp peker på en sikkerhetssituasjon som er både «kompleks og uoversiktlig». Dette frykter han mest.

RISIKOSENTER: Dag Søberg, tidligere forsvarstopp, etterlyser et offentlig organ som kan samordne informasjon fra alle relevante private og offentlige aktører. Foto: Bård Gudim
RISIKOSENTER: Dag Søberg, tidligere forsvarstopp, etterlyser et offentlig organ som kan samordne informasjon fra alle relevante private og offentlige aktører. Foto: Bård Gudim Vis mer
Publisert

- Vi står i en situasjon som er kompleks og uoversiktlig. En av utfordringene er at vi ikke vet utfallet av krigen, verken på kort eller lang sikt, sier Dag Søberg til Børsen.

Søberg er tidligere brigader og nylig avgått sjef for Norges operative forsvarsinnsats, med 38 års erfaring fra Forsvaret.

Nå jobber han i konsulentselskapet Agenda Risk, som partner og rådgiver.

Søberg mener sikkerhetsbildet nå er «ekstremt komplekst», og sier det er på høy tid at Norge får et såkalt nasjonalt risikosenter og en risikodirektør.

- Svært krevende

Det nasjonale risikosenteret omtaler han som et offentlig organ som kan samordne informasjon fra alle relevante private og offentlige aktører - for en bedre nasjonal risikohåndtering.

- [Det er] for å sikre at vi som samfunn tidligst mulig ser et større og mer helhetlig risikobilde og identifiserer egne sårbarheter. Det må gjøres på tvers av sektorer, ikke med skarpe skiller mellom offentlig/privat eller forskjellige bransjer.

FORSVARSTOPP: Dag Søberg mener det er mer aktuelt enn noen gang før å samordne innsatsen mellom etater og store private aktører. Foto: Bård Gudim
FORSVARSTOPP: Dag Søberg mener det er mer aktuelt enn noen gang før å samordne innsatsen mellom etater og store private aktører. Foto: Bård Gudim Vis mer

I dag har Nasjonal sikkerhetsmyndighet det overordna ansvaret for cybersikkerhet. På samme måte mener Søberg det bør være et senter for informasjonsinnhenting, deling og samordning som sørger for at det som er relevant og overordnet med hensyn til risikostyring for flere bransjer blir delt med disse på tvers av sektorer.

Han mener det er flere grunner til at Norge trenger det nå:

- Vi står oppe i en situasjon som er svært krevende. Vi har en kombinasjon av både krigen i Ukraina, vi har vært igjennom en pandemi som helt klart har vist at vi ikke har god nok kontroll på beredskapen. I tillegg er det utfordringer innenfor logistikk og forsyninger og vet ikke hvordan det vil gå framover, sier Søberg.

- Bildet er skjerpet

Thomas Tømmernes, sjef for IT-sikkerhet i Atea, støtter forslaget om å samordne innsatsen mellom etater og private aktører, slik Søberg tar til orde for.

Han trekker fram viktigheten av å inkludere små- og mellomstore bedrifter (SMB).

- Du må ha et samarbeid mellom det offentlige og private, jeg er helt enig. Men du kan ikke la være å ta med representanter fra SMB. Det er de som leverer alt til Hydro, Statoil, «you name it».

- I Norge har vi 606 000 virksomheter. 400 000 er enkeltmannsforetak, og det er bare 880 firmaer som er større enn 250 ansatte. Det betyr at vi har over 200 000 virksomheter i det vi kaller SMB.

Han viser til at Cyberforsvaret tar vare på Forsvaret, mens Nasjonal sikkerhetsmyndighet tar vare på virksomhetene med kritisk viktig infrastruktur.

- Og det betyr at mesteparten av virksomhetene i Norge faktisk blir ivaretatt av private aktører når det kommer til sikkerhet.

Tømmernes skriver under på at sikkerhetsbildet er komplekst, og at bildet blir stadig mer utfordrende, år for år.

- Bildet er skjerpet nå, ingen tvil. Og man er mer bevisst på cybertrusler. At infrastrukturen og kraftforsyninger er et tydeligere mål nå enn før, er helt sikkert.

Den største frykten

I kjølvannet av Ukraina-invasjonen har sanksjonene anført av EU, USA og Storbritannia tatt sikte på å svekke russisk økonomi. Søberg sier at man ikke vet hvordan Russland vil slå igjen overfor Vesten.

- Det kan være seg innenfor cyber eller andre domener.

Overfor E24 omtalte Søberg Russland som en «skadeskutt bjørn», og han frykter at vi sammen med andre kan risikere å bli «utsatt for denne skadeskutte bjørnens vrede».

- På kort sikt vet vi at Russland er bundet opp, og bruker alt de har av ressurser og vil finne en løsning på krigen. Hvordan det ender, vet vi ikke, sier han til Børsen.

- Hva er din største frykt?

- Det er selvfølgelig at vi får en situasjon som kommer ut av kontroll, og hvor Vesten på en måte trekkes aktivt inn i en konflikt, det vil være uheldig både for oss og alle, sier Søberg.

- Viktig at vi ikke gir oss

Han vurderer imidlertid risikoen for det som lite sannsynlig, da det trolig er noe både russisk og vestlig side ønsker å unngå.

Søberg mener de økonomiske sanksjonene Vesten har innført overfor Russland er riktige.

- Det er viktig at vi ikke gir oss, og bruker alle virkemidler, med unntak av de militære, for å legge et press.

- Du frykter ikke at disse virkemidlene, selv om de er ikke-militære, kan provosere Russland?

- Jeg mener vi må sette hardt mot hardt - hvis vi gir oss med denne saken, hvordan vil Russland og andre nasjoner se på det? Det vil føre oss i en enda verre situasjon, tror Søberg.

En sårbarhet i Norge

Søberg viser til at World Economic Forum (WEF) anbefalte allerede i sin rapport, Global Risks 2007, konseptet om en «Country Risk Officer».

Dette ble gjentatt i fjorårets rapport, The Global Risks Report 2021. Målet med disse er å øke motstandskraften i et land ved å forberede beslutningskulturen.

- Vi har en annen sårbarhet i Norge, det som går på olje og gass. Vår betydning som leverandør til Europa har blitt enda viktigere og større, etter krigen og sanksjoner. Det kan både på kort og lengre sikt føre til en økt trussel opp mot olje- og gassindustrien og mot andre aktører som er knyttet opp mot olje og gass, som indirekte kan bli berørt.

Den tidligere forsvarstoppen mener alt fra petroleumsnæringen til kraftbransjen, telekom, helse og liknende er klar over behovet for en helhetlig risikostyring.

- Norge er med sin størrelse, sin strategiske beliggenhet samt sin rolle som viktig leverandør av gass, olje, fisk og høyteknologi et land hvor det hadde vært relativt enkelt å innføre en slik funksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer