Slår alarm: Svakeste siden 2009

Norske bedrifter forventer lavere aktivitet i vinter, ifølge fersk rapport fra Norges Bank.

TØFF VINTER: Norske bedrifter forbereder seg på en vinter med færre oppdrag og lavere aktivitet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TØFF VINTER: Norske bedrifter forbereder seg på en vinter med færre oppdrag og lavere aktivitet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge bedriftene i Norges Banks Regionalt Nettverk er framtidsutsiktene «de svakeste siden januar 2009».

Det kommer fram i en fersk rapport.

«Framover forventer bedriftene at kraftig pris- og kostnadsvekst, høyere renter og færre nye oppdrag fra offentlig sektor vil føre til lavere aktivitet», heter det i en pressemelding fra Norges Bank.

Dårligere råd

Bedriftene tror også at den høye prisveksten gjør at husholdningene får dårligere råd. Som følge av alt dette tror de at de vil selge færre varer og tjenester framover.

Det er likevel noen positive tegn. For selv om kostnadene og utsalgsprisene har økt, har frakt- og kraftprisene falt den siste tida, og et flertall av bedriftene tror derfor at prisene vil øke mindre det neste året.

Mange av bedriftene omtaler samtidig markedet som avventende, og flertallet betegner usikkerheten som «uvanlig stor».

«Bedriftene i varehandel og bygg- og anleggsnæringen venter den største nedgangen, mens oljeleverandørene tror aktiviteten vil tilta framover», skriver Norges Bank.

Også lønnsomheten hos bedriftene er betydelig lavere enn for ett år siden.

Rentetoppen nås i desember

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, mener at rapporten er gode nyheter for dem som bekymrer seg for høyere renter.

- Rapporten viser at presset i økonomien er i ferd med å avta, og er meget god støtte for våre forventninger om at rentetoppen nås på 2,75 prosent neste uke, sier Jullum.

Rapporten viser nemlig at 44,1 prosent av bedriftene opererer på full kapasitet, noe som er en nedgang fra 57,7 prosent i september, og det laveste nivået siden mai 2021.

Presset i arbeidsmarkedet ser også ut til å avta, selv om bedriftene fremdeles beskriver arbeidsmarkedet som stramt.

Andelen bedrifter som melder at mangel på arbeidskraft begrenser produksjonen har falt fra 45,6 prosent til 39,3 prosent.

- Dette tyder på at kombinasjonen svakere globale vekst, høyere inflasjon og høyere renter nå svekker etterspørselen og produksjonsgapet faller, sier Jullum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer