Slår alarm: Svakeste siden 2009

Norske bedrifter forventer lavere aktivitet i vinter, ifølge fersk rapport fra Norges Bank.

TØFF VINTER: Norske bedrifter forbereder seg på en vinter med færre oppdrag og lavere aktivitet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TØFF VINTER: Norske bedrifter forbereder seg på en vinter med færre oppdrag og lavere aktivitet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge bedriftene i Norges Banks Regionalt Nettverk er framtidsutsiktene «de svakeste siden januar 2009».

Det kommer fram i en fersk rapport.

«Framover forventer bedriftene at kraftig pris- og kostnadsvekst, høyere renter og færre nye oppdrag fra offentlig sektor vil føre til lavere aktivitet», heter det i en pressemelding fra Norges Bank.

Dårligere råd

Bedriftene tror også at den høye prisveksten gjør at husholdningene får dårligere råd. Som følge av alt dette tror de at de vil selge færre varer og tjenester framover.

Det er likevel noen positive tegn. For selv om kostnadene og utsalgsprisene har økt, har frakt- og kraftprisene falt den siste tida, og et flertall av bedriftene tror derfor at prisene vil øke mindre det neste året.

Mange av bedriftene omtaler samtidig markedet som avventende, og flertallet betegner usikkerheten som «uvanlig stor».

«Bedriftene i varehandel og bygg- og anleggsnæringen venter den største nedgangen, mens oljeleverandørene tror aktiviteten vil tilta framover», skriver Norges Bank.

Også lønnsomheten hos bedriftene er betydelig lavere enn for ett år siden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.