Slår alarm: Trenger millionsum før nyttår

- Vi burde hatt bedre kontroll, sier styreleder.

BER OM HJELP: Lyn Fotball slår alarm om økonomien, og ber folk «med et hjerte som banker for Lyn» om å bidra med julegaver. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BER OM HJELP: Lyn Fotball slår alarm om økonomien, og ber folk «med et hjerte som banker for Lyn» om å bidra med julegaver. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

30. juni 2010 er en vond dag i norsk fotballhistorie. I det minste for nordmenn med et hjerte som banket for FK Lyn.

Til tross for at fotballklubben var en av landets eldste, og hadde en lang og stolt historie og se tilbake på, førte manglende økonomisk kontroll til at klubben denne dagen så seg nødt til å begjære seg konkurs.

FK Lyn manglet til slutt «bare» halvannen million kroner på å kunne fullføre sesongen.

Klokka 07.30 den torsdagsmorgenen for snart ti år siden, sjekket daglig leder Rolf Magne Walstad e-posten sin og konstaterte at ingen rike velgjørere hadde meldt seg i løpet av natta. Heller ikke breddeklubben Lyn (bestående av Lyn Ski, Lyn Fotball og toppsatsingen FK Lyn), som hadde rundt 30 millioner kroner stående på konto.

Millionsmell

I 2019 er det kvinne og breddesatsingen i Lyn Fotball som sliter - for alvor.

For litt over to uker siden ble det kjent at den økonomiske situasjonen i klubben var «krevende» og at daglig leder Christian Aubert hadde valgt å fratre sin stilling med umiddelbar virkning. Aubert ønsker ikke å kommentere saken overfor Børsen.

I en e-post til medlemmer i Lyn Fotball noen dager seinere, bekrefter styret at klubben er i en kritisk situasjon:

«Styrets gjennomgang av regnskapet nå i november viser at vi går mot et negativt resultat på 2,9 millioner kroner om vi ikke klarer å skaffe til veie ny kapital raskt. Et slikt resultat vil medføre at all egenkapital går tapt, og det er ikke en akseptabel situasjon», skriver styreleder Tone Etholm i e-posten.

Der framgår det blant annet at klubben styrer mot en lønnskostnad som er 1,35 millioner høyere enn budsjettert.

Etholm sier til Børsen at de økte lønnsutgiftene hovedsakelig har gått til aktivitet, etter at det ble ansatt «noen flere trenere og personer i stab enn budsjettert» i tillegg til «meget god trenerdekning i ungdomsfotballen».

- Lønnskostnader burde være kjente kostnader og her burde Styret og administrasjonen hatt bedre kontroll. Slik vi ser det nå har lønnskostnadene vært for lavt budsjettert, sier Etholm til Børsen og understreker at de framover vil sørge for å bruke budsjettene som grunnlag før bemanningsprosesser.

Gikk glipp av en halv mill

I tillegg har klubben ikke fått med seg endringer i søkekriterier i offentlig støtte fra Oslo kommune, som i 2018 utgjorde 470 178 kroner for klubben. Dermed gikk de glipp av hele summen i 2019.

- Hvordan er det mulig å gå glipp av dette, når pengene åpenbart er så viktige for klubbens overlevelse?

- I 2018 fikk Lyn Fotball støtte fra Oslo kommune på kr 470 178,- i form av refusjon av anleggs- og leiekostnader, blant annet til å dekke oppvarmingskostnader. Det ble budsjettert med samme refusjonsbeløp i budsjettet for 2019. Det viser seg at reglene/søkekriteriene er endret etter at budsjettet ble satt og etter at årets vintersesong var ferdig. Vi tar lærdom av dette, og vil sørge for å justere framtidige budsjetter dersom vi blir oppmerksomme på endringer i tilskuddsordningen i framtida, sier Etholm.

En bønn om hjelp

Styret har nå et mål om å få et driftsresultat for 2019 som ikke har større underskudd enn 1,5 millioner kroner, skriver de i e-posten til medlemmene - som også er en bønn om økonomisk hjelp.

«I tillegg trenger vi positiv egenkapital ved inngangen til 2020. Vi er på vei til å klare 500 000 kroner i ekstra inntekter pr. 1 desember, men trenger altså én million kroner eller mer fram mot nyttår for å nå målet og skape bedre grunnlag for langsiktig drift», heter det videre.

For å få til det spør de blant annet medlemmene om de kjenner noen som kan gi sponsorstøtte, eller om noen med «et hjerte som banker for Lyn» kunne tenke seg å vippse en julegave til klubben.

Etholm understreker at det er snakk om klubben Lyn Fotball, som omfatter barne- og ungdomsvirksomheten i Lyn og toppserielaget for kvinner. Lyns elitesatsing for seniorer på herresiden gikk konkurs i 2010, noe som også fikk dramatiske sportslige konsekvenser.

RISIKERER POENGTREKK: Kaptein Joanna Bækkelund og resten av Lyns kvinner kan juble over spill i Toppserien 2020 etter seier i kvalifiseringen. De risikerer imidlertid å starte sesongen med poengtrekk. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
RISIKERER POENGTREKK: Kaptein Joanna Bækkelund og resten av Lyns kvinner kan juble over spill i Toppserien 2020 etter seier i kvalifiseringen. De risikerer imidlertid å starte sesongen med poengtrekk. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Mye støtte

- Lyns herrelag har så langt ikke klart å komme tilbake i toppfotballen etter konkursen. Som breddefotballklubb er imidlertid dere blant landets desidert største. Bør man kunne forvente et mer profesjonelt nivå av økonomisk styring hos en så stor klubb?

- Vi etterstreber å ha et profesjonelt nivå på økonomisk styring i vår organisasjon. Vi mener de grepene vi gjør nå vil bidra til det.

Hun forteller at klubbens medlemmer er oppdatert på framdriften i saken, og at de er i dialog med dem om både «økonomiske bidrag og andre løsninger».

Etter det Børsen erfarer er det stor frustrasjon blant flere av medlemmene etter at de ble kjent med den økonomiske krisa klubben har havnet i. I mailen som ble sendt ut til klubbens medlemmer 28. november ber styret om hjelp fra foreldre, medlemmer og folk «med et hjerte som banker for Lyn» til å berge klubben ut av situasjonen.

- Kan du forstå at mange blir frustrert over å motta en bønn om penger, når styret selv påpeker at dere ikke har hatt god nok kontroll?

- Styret og administrasjonen i klubben har mottatt mye støtte og konstruktive tilbakemeldinger de siste dagene. Det er tydelig at det er mange som er glade i Lyn og mange som har lyst til å bidra for å gjøre klubben enda bedre i framtida, skriver Etholm og legger til:

- Vi har forståelse for at den vanskelige driftssituasjonen i høst har skapt frustrasjon og uro hos våre medlemmer, men vi håper også at åpenhet rundt situasjonen som har oppstått og god informasjon rundt nødvendige tiltak og aktivitet skal gi medlemmene våre nødvendig ro. Nå er vi opptatt av å se framover, og er takknemlige for alle medlemmene som engasjerer seg i denne saken.

Siden mailen som forklarte den kritiske situasjonen ble sendt ut, har klubben samlet inn litt over 200 000 kroner, ifølge klubbens eget nettsted.

I rød sone

I sommer plasserte NFF klubben i såkalt rød sone. Der kan man være i maksimalt 36 måneder innenfor en femårsperiode.

- Går det over det så mister man klubblisensen. Da vil 1. divisjon være alternativet for kvinnelaget, sier Rune Nordhaug, seksjonsleder klubbstøtte i Norges Fotballforbund (NFF).

Han sier at NFF har hatt tett dialog med Lyn Fotball, og at de er fullt informert om hva som har skjedd.

- Vi føler oss godt involvert i prosessen, men det er klubben som må løse utfordringene de står overfor. Vi har de virkemidlene vi har, som å plassere dem i rød sone og å kreve en handlingsplan for egenkapital. Klubben leverte på det de skulle den 31. oktober, og neste målepunkt blir 31. desember, sier Nordhaug.

Innen den tid håper altså klubben at de skal ha klart å samle inn 1,5 millioner kroner.

Slik det har vært i 2019 kan det ikke fortsette. Rune Nordhaug, NFF

Risikerer poengtrekk

Dersom klubben ikke klarer å vise til positiv egenkapital innen nyttår, som vil si 0 kroner eller bedre, risikerer kvinnelaget å starte sesongen med poengtrekk.

NFF rådgir klubbene og diskuterer både hva de må og bør gjøre for å oppfylle kravene.

- Lyn må ha en sunnere klubbdrift enn de har hatt. Vi har god tro og håp om at de skal klare seg gjennom denne situasjonen, og at de kommer seg ut av det med en bedre økonomi og en drift som sikrer klubben langsiktig, for slik det har vært i 2019 kan det ikke fortsette, sier Nordhaug.

Etholm avviser kontant at det er noen som helst fare for at klubben kan gå konkurs, eller at kvinnelaget eller barn og ungdom i klubben kan stå uten et tilbud til neste år.

- Vi i styret mener vi nå har fått oversikt over situasjonen. Det er alvorlig, men vi er trygge på at vi kommer til å løse dette på en god måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer