Dobling i antall nedbemanningssaker:

Slår alarm:
- Urovekkende

Ingeniør- og teknologiorganisasjonen Nito frykter vi nå ser starten på et slakt arbeidsmarked. Sammenliknet med i fjor har de hatt en dobling av antall nedbemanningssaker i oktober.

MØRKE SKYER: Teknologiselskaper verden over gjennomfører nå masseoppsigelser. Nå har trenden også nådd Norge. Foto: Heiko Junge / NTB
MØRKE SKYER: Teknologiselskaper verden over gjennomfører nå masseoppsigelser. Nå har trenden også nådd Norge. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av verdens teknologiselskaper har den siste tida varslet at de planlegger å si opp titusenvis av ansatte.

Meta, Mark Zuckerbergs selskap som driver Facebook, skal si opp 11 000 mennesker, Twitter har allerede sagt opp tusenvis, Google og Amazon har innført ansettelsesstopp og sistnevnte har sagt at de skal si opp 10 000 ansatte.

Ifølge Layoffs.fyi, som følger teknologibransjen tett, skal 137 000 mennesker ha fått sparken så langt i år. Tallet vil trolig stige betydelig innen året er omme.

Og skal vi tro Nito, Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad, er det også en nedbemanningstrend i teknologibransjen her til lands.

MENNESKE-ROBOT: Elon Musk lanserte en menneske-robot under Teslas AI-dag, fredag 20. august 2021. Video: Tesla / Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Dobling av antall saker

Sammenliknet med i fjor er det nemlig en dobling i antall saker de har registrert som «opphør av arbeidsforhold».

I oktober 2021 hadde de 54 saker i den kategorien, mens de i oktober i år hadde 103 slike saker.

En overvekt av virksomheter som nedbemanner er innenfor IT-sektoren.

Andre bransjer som også peker seg ut er bygg, og leverandørindustrien.

- Nå strammer det seg til på arbeidsmarkedet, sier advokat og juridisk sjef i Nito, Farah Ali, til Børsen, og legger til:

- De store virksomhetene har økonomi til å ha litt is i magen. De tåler foreløpig svingningene. De litt mindre virksomhetene har ikke den samme økonomiske friheten, så derfor er de nødt til å ta noen grep.

- Urovekkende

Ali opplever likevel at de fleste som nå mister jobben har tro på at de kommer til å få en annen jobb innen kort tid.

- Det er behov for IT-kompetanse, så vi ser at hvis én nedbemanner så har andre behov. Men at det er en dobling av saker fra i fjor er ikke en positiv utvikling, sier hun, og legger til:

- Og når det gjelder bygg- og leverandørindustrien så er det urovekkende. Det kan fort forplante seg oppover og nedover og til siden. Der er det grunn til å følge ekstra med.

Nito-advokaten tror også at flere bedrifter nå kvitter seg med ansatte i tilfelle det blir krise.

- En del av virksomhetene sier opp ansatte på grunn av arbeidstakers forhold, altså at arbeidsgiver mener vedkommende for eksempel ikke har prestert godt nok. Vi tror at en del arbeidsgivere frykter at det vil komme dårligere tider, og rydder litt, uten at det kanskje er grunnlag for å si opp den ansatte, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer