Slår alarm: «Veldig alvorlig»

Tørke blir et stadig større problem i Europa. Ifølge universitetsanalyse mangler Europa mye grunnvann.

TØRKE: Dette bildet, fra fra vannreservoaret Lac de Montbel i sør-vest Frankrike, viser tørken tidligere i år. Foto: Valentine Chapuis / AFP / NTB
TØRKE: Dette bildet, fra fra vannreservoaret Lac de Montbel i sør-vest Frankrike, viser tørken tidligere i år. Foto: Valentine Chapuis / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Europa kan stå overfor en vannkrise. Ekstremvær og hetebølger skapte i fjor sommer alvorlig tørke flere steder i Europa, noe vi også kan komme til å se i år.

«Veldig alvorlig»

Analyser gjort av Graz University of Technology slår fast at Europa kan få store problemer i tida framover.

«Europa mangler grunnvann - mye grunnvann», konkludere de.

De har analysert satellittdata og fastslår at vannsituasjonen i Europa har blitt «veldig alvorlig».

- For noen få år siden hadde jeg aldri sett for meg at vann skulle bli et problem her i Europa, spesielt ikke i Tyskland eller Østerrike. Vi får faktisk problemer med vannforsyningen her - det er noe vi må tenke på, sier en av forfatterne bak universitetets undersøkelser, Torsten Mayer-Gürr.

Et av de klareste eksemplene fra fjoråret er at Rhinen, Tysklands hovedelv og en av Europas lengste elver, tørket mer og mer ut. Det nådde etter hvert et kritisk punkt der det kunne lamme lasteskipstrafikken.

På tampen av sommeren ble det konkludert med at Europa sannsynligvis opplevde sin verste tørke på 500 år.

Forverret energikrise

Ifølge forskerne får mangel på grunnvann vidtrekkende konsekvenser, og de peker på tørken i 2022. Ikke bare førte det til uttørkede elver med de konsekvenser det har for folk og natur, men det gjorde også til at arter mistet sitt habitat og ga store problemer for landbruket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.