Europeisk økonomi:

Slår alarm:
- Veldig stramt

En ny trussel kommer på toppen av en allerede spent økonomisk situasjon i Europa: hetebølger.

TØRKE: Hetebølgene i Europa får økonomiske konsekvenser. Blant annet går det ut over skipsfarten på elva Rhinen, en av Europas viktigste skipsleier. Foto: Ina Fassbender/AFP/NTB
TØRKE: Hetebølgene i Europa får økonomiske konsekvenser. Blant annet går det ut over skipsfarten på elva Rhinen, en av Europas viktigste skipsleier. Foto: Ina Fassbender/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Europeisk økonomi står nå overfor en lang rekke trusler.

Inflasjon ryster flere store økonomier, og torsdag hevet den europeiske sentralbanken (ESB) renta for første gang siden 2011.

I tillegg utspiller det seg nå et politisk drama i EUs tredje største økonomi, Italia, der statsminister Mario Draghi leverte sin oppsigelse i forrige uke. Det er også knyttet stor usikkerhet til Russlands eksport av gass til europeiske land.

Ved en eventuell full gass-stans fra Russland, vil mange europeiske land rammes brutalt.

En svak euro bidrar også til at det er dyrere for bedrifter å importere viktige varer.

Og nå ligger en ny trussel mot europeisk økonomi og ulmer: hetebølger og tørke.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

- Øker bekymringene

- Det øker bekymringene, sier Carsten Brzeski, økonom i Dutch Bank ING, til CNN.

Den ekstreme heten Europa har sett denne sommeren får konsekvenser på flere måter:

  • Vannstanden i den tyske elva Rhinen, en av Europas viktigste skipsleier, og som er avgjørende spesielt for transport av kjemikalier, kull og korn, er så lav at skipene må ta grep for å få fraktet varene.
  • Den varme vann-temperaturen i Frankrike hindrer driften av atomkraftverk i landet, og bidrar til vedlikeholdsproblemer.
  • I Nord-Italia opplever bøndene den verste tørken på 70 år, som påvirker produksjonen av alt fra soya til parmesan.

Det kan bidra til å øke inflasjonen ytterligere i Europa, som allerede sliter med takle stigende priser på mat og drivstoff blant annet som følge av Ukraina-krigen.

- Veldig stramt

- Situasjonen er veldig rotete, sier Marco Alverà, tidligere administrerende direktør i det italienske energiinfrastruktur-selskapet Snam, til CNN. Han er nå leder i TES, et grønt hydrogren-selskap.

Han er også bekymret for at et høyt aircondition-bruk på grunn av varmen kan tære på energiforsyninger som må bevares til vinteren. Hvis Russland stanser naturgass-eksporten sin, vil disse lagrene være livsviktige for europeere.

- Selv om Russland ikke kutter tilbudet, er markedet veldig stramt, sier han til kanalen.

Tom Burke, gründer i klima-tenketanken E3G, sier til kanalen at varmen også kan ut over turismen, og påvirke produktiviteten til arbeidere når det er spesielt varmt.

- Det kommer til å legge enda mer press på situasjonen, sier han til kanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer