Slår alarm: - Vil bli vanlig

Vannstanden i elva Rhinen, en av Europas viktigste skipsleier, har gått drastisk ned de siste åra. Nå pågår en intens kamp for å få finne alternative fraktruter.

TØRT: Hetebølgene i Europa går hardt ut over vannstanden i elva Rhinen. Dette bildet er fra Køln i Tyskland 15. juni 2023. Foto: Ying Tang/NurPhoto/Shutterstock/NTB
TØRT: Hetebølgene i Europa går hardt ut over vannstanden i elva Rhinen. Dette bildet er fra Køln i Tyskland 15. juni 2023. Foto: Ying Tang/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vannstanden i elva Rhinen har lenge vært kritisk lav.

Elva går fra de sveitsiske alpene, gjennom Tysklands største industriområder og ut i Nordsjøen i Nederland i havna i Rotterdam.

I århundrer har den vært en av Europas viktigste, og mest pålitelige, skipsleier.

Nå er den viktige fraktveien truet.

OVER BORD: Mye gikk tapt da dette skipet mistet nesten 2000 containere i Stillehavet 30. november 2020. Video: HIDEMURA Vis mer

Jobber på spreng

På grunn av hetebølgene i Europa denne sommeren har vannstanden ved byen Kaub nådd så lave nivåer at skipene bare kan frakte omtrent halvparten av normal kapasitet, skriver Bloomberg.

Det har gjort at de store industriselskapene jobber på spreng for å finne alternativ frakt. Kjemikalieselskapet BASF SE bruker for eksempel i større grad tog og lastebiler, og plastprodusenten Covestro AG planlegger å flytte noe av produksjonen sin til Belgia, ifølge nyhetsbyrået.

Flere har også i større grad begynt å bruke lektere som kan seile på grunt vann.

De fleste løsningene selskapene så langt har kommet fram til er både kostbare og tungvinte.

Bare det å reparere skipene på Rhinen som kan seile på grunt vann, vil koste 90 milliarder euro, over en billion norske kroner, ifølge nyhetsbyrået.

- Reagerer ikke raskt nok

- Det vi kanskje ser på som unntaket i dag, vil bli det vanlige i framtida. Og med det, vil det oppstå flere begrensninger, sier Christoph Heinzelmann, direktør i det tyske forskningsinstituttet for skipsfart, til nyhetsbyrået.

Den sveitsiske regjeringa har allerede gjort flere tiltak for å lette tilgangen til havnene ved Rhinen.

Den tyske regjeringa har derimot fått kritikk fra flere for å ikke være raske nok til å innføre tiltak som kan hjelpe på situasjonen.

- Akkurat nå er det ingen myndigheter som reagerer raskt nok, dessverre ikke engang Tyskland. Vi har en enorm forpliktelse på grunn av det enorme utslippet vårt, og vi lever ikke opp til ansvaret vi har for å anerkjenne denne klimakrisen som reell, sier Claudia Kemfert, professor i energiøkonomi ved forskningsinstituttet DIW i Berlin til Bloomberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer