Leiemarkedet:

Slår alarm: - Vil til helvete

Eiendomsbransjen roper et rungende varsko. - Jeg vet om mer enn tusen leiligheter som skal selges fra store eiendomsbesittere de neste 18 månedene, melder meglertopp.

UNDER PRESS: Utleiemarkedet i Oslo er under voldsomt press. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UNDER PRESS: Utleiemarkedet i Oslo er under voldsomt press. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Utsiktene for Oslo er rett og slett ganske dystre, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, til Børsen.

Alarmklokkene ringer stadig høyere for et Oslo-leiemarked i alvorlig skvis. Historiske prisstigninger, rekordhøy befolkningsvekst og et dramatisk byggefall bidrar heller ikke til framtidig optimisme.

- Leiemarkedet kommer til å kollapse. Det kommer til å gå til helvete, sier eiendomsmegler Anders Langtind til Finansavisen, som først omtalte saken.

- Det er en dyster spådom?

- Ja, det er det. Men jeg er overbevist om at det vil gå til helvete, framholder Langtind overfor Børsen.

- Taper penger

Andelen sekundærboliger i Oslo har falt til rekordlave nivåer. Det viser fersk statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse.

I andre kvartal i år var nedgangen på hele 6673 boliger. Det bidrar til å øke presset ytterligere. Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving, peker på det han mener er verkebyller.

- Selv om leiemarkedet er sterkt, taper mange utleiere penger på sekundærbolig som følge av høyere formuesskatt, høyere rentekostnader og høyere driftskostnader, sier han.

- Tusen leiligheter venter

Geving mener politikerne må våkne.

- Dette fører til at flere selger sekundærboligen sin og færre kjøper en sekundærbolig. Dette bør bekymre politikerne fordi det finnes ikke et stort profesjonelt leiemarked som kan erstatte bortfallet av private leieboliger.

Langtind mener at store deler av Oslos utleiemarked vil forsvinne, og forklarer at det største problemet er formuesskatten og økt utbyttebeskatning.

- Jeg vet om mer enn tusen leiligheter som skal selges fra store eiendomsbesittere de neste 18 månedene, framholder han til Børsen.

- Voldsomt press

I takt med at lønnsomheten for utleiere faller, har prisøkningen i hovedstaden klatret 17 prosent det siste året. Det viser statistikk fra Husleie.no.

- Jeg tror politikerne glemmer at det er over én million mennesker som leier bolig i Norge i dag. Det vil bare blir vanskeligere og vanskeligere for dem å få et tak over hodet. Jo trangere det blir, jo mer vil kommuneøkonomien rammes, hvor folk må begynne å be om bostøtte.

Langtind illustrerer alvoret med følgende regnestykke:

- I Oslo har vi hatt 52 000 utleieobjekter. Av de eier Oslo kommune cirka halvparten. Da sitter man igjen med 26 000 boliger. På tre år har 7000 av disse forsvunnet. Nå er det 19 000 igjen, som vil reduseres kraftig grunnet dagens boligpolitikk. Da blir det et voldsomt press.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache innrømmer stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Stuper

Han oppsummerer:

- Problemet er at det har blitt for dyrt å eie og drive med utleie, altfor dyrt. Jeg har eksempler hvor folk leier ut 40 leiligheter, men fortsatt taper 100 000 kroner i måneden. Det er det ingen som gidder.

Eiendom Norge peker på at leiemarkedet skvises fra to sider.

- Samtidig som utleiere kaster kortene, går ikke tilførselen av nye boliger opp. Leieprisene for andre kvartal i år er snaue 20 prosent opp sammenliknet med tilsvarende tidspunkt i 2019. Den situasjonen vil med all sannsynlighet forverre seg framover, sier Lauridsen.

- Hva er hovedårsakene til det?

- Befolkningen i Oslo vokser kraftig på den ene siden, mens nyboligsalget stuper. Etter i år vil det komme mange færre boliger på markedet.

- Finnes det en umiddelbar kur?

- Det vil ta fryktelig mange år før markedet friskmeldes. Det finnes ingen grep man kan ta, foruten å bygge flere boliger. Det må også stimuleres til utleie. Høyre- og venstresiden må finne en plattform for samarbeid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer