JP Morgan-analytikere:

Slår alarm: - Vil påføre Vesten smerte

Storbank frykter katastrofale følger for oljeprisen, dersom G7-landene iverksetter sine planer.

ANALYTIKERE FRYKTER HEVN: Analytikere advarer G7-landene om å sette er pristak for russisk olje, og mener det kan resultere i at Russland svarer med enda kraftigere slag. Foto: Reuters / Maksim Sjemetov / NTB
ANALYTIKERE FRYKTER HEVN: Analytikere advarer G7-landene om å sette er pristak for russisk olje, og mener det kan resultere i at Russland svarer med enda kraftigere slag. Foto: Reuters / Maksim Sjemetov / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag ble G7-landene enige om å jobbe med planer for å innføre et pristak på russisk olje. Målet er å ramme Vladimir Putins krigskasse brutalt.

Det får ekspertene til å rope et rungende varsko. Flere analytikere advarer nå om at det potensielle tiltaket vil utløse ei tikkende bombe for oljeprisen.

En samlet analytikertropp i den amerikanske storbanken JPMorgan Chase har nå dratt fram sin skarpeste penn for å advare G7-landene.

- Globale oljepriser kan nå «stratosfæriske» nivåer på 380 dollar per fat dersom amerikanske og europeiske sanksjoner får Russland til å svare med oljeproduksjonskutt, skriver analytiker Natasha Kaneva og hennes kolleger i notatet, ifølge Bloomberg.

- Hevner seg

Russlands viktigste eksportprodukt er nettopp olje og gass. Analytikeren legger vekt på at Russland har råd til å kutte den daglige produksjonen av råolje med fem millioner fat, uten at økonomien vil ta betydelig skade av reduksjonen.

- Den mest åpenbare og sannsynlige risikoen ved å innføre pristak, er at Russland gjengjelder sanksjonene med å redusere sin produksjon. Det er sannsynlig at myndighetene hevner seg ved å kutte produksjonen på en måte som vil påføre Vesten smerte, fortsetter Kaneva.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer