JP Morgan-analytikere:

Slår alarm: - Vil påføre Vesten smerte

Storbank frykter katastrofale følger for oljeprisen, dersom G7-landene iverksetter sine planer.

ANALYTIKERE FRYKTER HEVN: Analytikere advarer G7-landene om å sette er pristak for russisk olje, og mener det kan resultere i at Russland svarer med enda kraftigere slag. Foto: Reuters / Maksim Sjemetov / NTB
ANALYTIKERE FRYKTER HEVN: Analytikere advarer G7-landene om å sette er pristak for russisk olje, og mener det kan resultere i at Russland svarer med enda kraftigere slag. Foto: Reuters / Maksim Sjemetov / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag ble G7-landene enige om å jobbe med planer for å innføre et pristak på russisk olje. Målet er å ramme Vladimir Putins krigskasse brutalt.

Det får ekspertene til å rope et rungende varsko. Flere analytikere advarer nå om at det potensielle tiltaket vil utløse ei tikkende bombe for oljeprisen.

En samlet analytikertropp i den amerikanske storbanken JPMorgan Chase har nå dratt fram sin skarpeste penn for å advare G7-landene.

- Globale oljepriser kan nå «stratosfæriske» nivåer på 380 dollar per fat dersom amerikanske og europeiske sanksjoner får Russland til å svare med oljeproduksjonskutt, skriver analytiker Natasha Kaneva og hennes kolleger i notatet, ifølge Bloomberg.

- Hevner seg

Russlands viktigste eksportprodukt er nettopp olje og gass. Analytikeren legger vekt på at Russland har råd til å kutte den daglige produksjonen av råolje med fem millioner fat, uten at økonomien vil ta betydelig skade av reduksjonen.

- Den mest åpenbare og sannsynlige risikoen ved å innføre pristak, er at Russland gjengjelder sanksjonene med å redusere sin produksjon. Det er sannsynlig at myndighetene hevner seg ved å kutte produksjonen på en måte som vil påføre Vesten smerte, fortsetter Kaneva.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.