JP Morgan-analytikere:

Slår alarm: - Vil påføre Vesten smerte

Storbank frykter katastrofale følger for oljeprisen, dersom G7-landene iverksetter sine planer.

ANALYTIKERE FRYKTER HEVN: Analytikere advarer G7-landene om å sette er pristak for russisk olje, og mener det kan resultere i at Russland svarer med enda kraftigere slag. Foto: Reuters / Maksim Sjemetov / NTB
ANALYTIKERE FRYKTER HEVN: Analytikere advarer G7-landene om å sette er pristak for russisk olje, og mener det kan resultere i at Russland svarer med enda kraftigere slag. Foto: Reuters / Maksim Sjemetov / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag ble G7-landene enige om å jobbe med planer for å innføre et pristak på russisk olje. Målet er å ramme Vladimir Putins krigskasse brutalt.

Det får ekspertene til å rope et rungende varsko. Flere analytikere advarer nå om at det potensielle tiltaket vil utløse ei tikkende bombe for oljeprisen.

En samlet analytikertropp i den amerikanske storbanken JPMorgan Chase har nå dratt fram sin skarpeste penn for å advare G7-landene.

- Globale oljepriser kan nå «stratosfæriske» nivåer på 380 dollar per fat dersom amerikanske og europeiske sanksjoner får Russland til å svare med oljeproduksjonskutt, skriver analytiker Natasha Kaneva og hennes kolleger i notatet, ifølge Bloomberg.

- Hevner seg

Russlands viktigste eksportprodukt er nettopp olje og gass. Analytikeren legger vekt på at Russland har råd til å kutte den daglige produksjonen av råolje med fem millioner fat, uten at økonomien vil ta betydelig skade av reduksjonen.

- Den mest åpenbare og sannsynlige risikoen ved å innføre pristak, er at Russland gjengjelder sanksjonene med å redusere sin produksjon. Det er sannsynlig at myndighetene hevner seg ved å kutte produksjonen på en måte som vil påføre Vesten smerte, fortsetter Kaneva.

Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, har også stemplet pristaket som en elendig idé.

- Det ser bra ut på papiret, men akkurat nå høres dette ut som oppskriften på katastrofe, skrev han i en analyse onsdag denne uka.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

Tømmes

Schieldrop frykter G7-landenes grep kan sende oljeprisen opp til nivåer man aldri tidligere har sett og peker helt konkret på to ting som han mener vil slå beina under forslaget:

  • Russland er verdens største eksportør av fossilt brensel.
  • Oljemarkedet er i dag et selgers marked - ikke et kjøpers marked.

Schieldrop påpeker at den globale oljereservekapasiteten i dag ligger på rundt to millioner fat om dagen. Samtidig tømmes USAs og alliertes strategiske reserver (SPR) nå med mer enn en million fat om dagen.

Rett til værs

Det er med andre ord ikke mye olje til overs i markedet, om man blir nødt til å erstatte et bortfall av russiske oljefat.

- Innen høsten vil en tredjedel av amerikanske strategiske reserver være borte. Russland kan og vil naturligvis si nei til pristaket: «Normale priser, eller så kutter vi oljen!» Det er selgers marked, fortsetter Schieldrop.

Den høyeste oljeprisen som noen gang er registrert, er fra juli 2008. Den gang var prisen oppe i hele 147,5 dollar fatet.

Det kan nærmest bli for vekslepenger å regne, om Schieldrop får rett i sin analyse. Han tror nemlig at et bortfall av russisk olje vil kunne sende oljeprisen opp i over 200 dollar per fat.

Kampklare

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz understreket i forbindelse med G7-møtet at sanksjonene mot Russland vil bli opprettholdt helt til Vladimir Putin innser at invasjonen av Ukraina har vært en fiasko og at han erkjenner nederlag, ifølge Reuters.

G7-landene skal foreløpig ikke ha kommet til enighet om hvilket prisnivå de ønsker å legge seg på, men ifølge Reuters skal prisen være høy nok til at Russland vil ønske å fortsette å produsere olje.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer