Verdensbanken:

Slår alarm

Verdensøkonomien ligger an til å oppleve sitt verste veksthalvår på 30 år, ifølge eksperter.

ADVARER: Ifølge Verdensbanken kan 2020-tallets dårlige økonomiske vekst bli et dystert kapittel i historiebøkene. Foto: AFP / China OUT
ADVARER: Ifølge Verdensbanken kan 2020-tallets dårlige økonomiske vekst bli et dystert kapittel i historiebøkene. Foto: AFP / China OUT Vis mer
Publisert

Økonomene i Verdensbanken er ikke særlig optimistiske for det neste året, skriver økonomiavisa CNBC.

I en fersk rapport tirsdag skriver Verdensbanken at de venter at den globale veksten vil avta fra 2,6 prosent i 2023 til 2,4 prosent i år.

Dette vil i så fall være tredje året på rad med nedgang.

- Betydelige konsekvenser

Ifølge organisasjonen viste verdensøkonomien i fjor at den var robust i møte med resesjonrisikoen. Imidlertid vil økte geopolitiske spenninger skape nye utfordringer for vekst i åra som kommer.

- Du har en krig i Øst-Europa, den russiske invasjonen av Ukraina. Vi har en alvorlig konflikt i Midtøsten. En opptrapping av disse konfliktene kan få betydelige konsekvenser for energiprisene, noe som kan påvirke både inflasjonen og den økonomiske veksten.

Det sier Ayhan Kose, visesjeføkonom i Verdensbanken, til avisa.

- Kan være bortkastet

Verdensbanken anslår at veksten vil sakke ned særlig i Nord-Amerika, Europa, Sentral-Asia og Asia-Stillehavet. Situasjonen for Latin-Amerika og Karibien ser mer lovende ut, mens det i Midøsten og Afrika er ventet en markant oppgang.

På mellomlang sikt er det likevel utviklingsøkonomiene som kommer til å bli hardest rammet, ifølge Verdensbankens analyser.

De peker på at svak global handel og stramme finansielle forhold vil tynge veksten.

Dersom det ikke snart skjer en større kurskorrigering, advarer banken om at 2020-tallet vil gå inn i historien som et tiår med bortkastede muligheter.