Slår boligalarm

Tusenvis strømmer til hovedstaden. Nå frykter eiendomstopp full boligkrise.

BRENNHETT: Boligprisene i Oslo fortsetter å skyte i været. For få nye boliger pekes på som hovedgrunn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRENNHETT: Boligprisene i Oslo fortsetter å skyte i været. For få nye boliger pekes på som hovedgrunn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dersom befolkningsveksten i Oslo blir cirka 7 000 de nærmeste åra burde det blitt bygget rundt 4 000 boliger hvert år, sier direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Det ligger det ikke an til. Det vil bli ferdigstilt mellom 2 500 til 3 000 boliger i året i Oslo de neste to åra, ifølge Eiendom Norge.

Siden 2010 har Oslos befolkning vokst med i underkant av 12 000 personer årlig i snitt, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). I samme periode har det i blitt bygget 3376 nye boliger i snitt hvert år, ifølge Oslo kommunes statistikkbank.

Bekymringsfullt

Hvis veksten fortsetter slik mener Lauridsen det er grunn til bekymring.

- Årsaken til at hovedstadsprisene har økt omtrent dobbelt så mye som i Bergen og Trondheim de siste ti åra er for lite boligbygging i forhold til befolkningsveksten.

Han trekker fram Helsinki som et eksempel på en by som har hatt moderat boligprisvekst. Det settes i sammenheng med at det er bygget én bolig pr. 1,6 nye innbygger.

I Oslo er det de siste 15 åra blitt bygget én ny bolig per 3,4 nye innbygger i snitt.

ALARM: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, mener boligprisutviklingen i pressområder gir grunn til bekymring. Foto: Terje Pedersen / NTB
ALARM: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, mener boligprisutviklingen i pressområder gir grunn til bekymring. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Samfunnsøkonomisk problem

Tirsdag la SSB fram nye tall. De viser at boligprisene fortsetter himmelferden. Oslo med Bærum hadde den sterkeste prisøkningen, 4,8 prosent, i fjerde kvartal 2020.

Alt tyder på at coronakrisa har gjort drømmen om egen bolig uoppnåelig for stadig flere. Den lave styringsrenten gjør at flere kaster seg inn i boligmarkedet, som presser prisene opp. Smitteverntiltakene gjør at folk bruker mindre penger på restaurantbesøk og reiser, og mer på bolig.

- Cirka 70 prosent av førstegangskjøperne får hjelp av foreldrene. Det gir en grunn til bekymring for dem som ikke får foreldrehjelp, sier Lauridsen.

I tillegg frykter han store negative samfunnsøkonomiske konsekvenser av at nyutdannede førstegangskjøpere ikke kommer seg inn i boligmarkedet i pressområdene.

- Byene er viktig i nasjonaløkonomien. Hvis bedriftene ikke kan ansette de billigste folka, vil det kunne gi samfunnsøkonomiske virkninger.

Lauridsen sier dette har alvorlige konsekvenser for norsk økonomi, og peker på forskning fra USA:

- Amerikansk BNP ville vært 3–4 prosent høyere hvis ikke boligprisene hadde vært så høye i byer som New York og San Francisco. Folk flytter ikke dit, dermed får ikke bedriftene ansatt billig arbeidskraft. Det påvirker bedriftenes inntjening.

Det samme kan skje i Norge, ifølge Lauridsen.

Det er imidlertid forventet lavere innvandring de neste åra. SSB anslår en befolkningsvekst i Oslo på cirka 5000 i året fram mot 2030. SSB-forsker Sturla Løkken sier imidlertid at alt kan skje.

- Det kan godt hende at befolkningsveksten framover blir mer lik den som har vært de siste ti åra.

Blir ikke elsket

Seige prosesser gjør at nye boligprosjekter tar år å ferdigstille. Én utfordring er plassmangelen.

Men ifølge Lauridsen er det mangelen på politisk vilje som er hovedårsaken til at det ikke bygges nok. Det vil være flere folk, velgere, som er imot å bygge nytt enn de som er for, og dette vet politikerne.

- Politikernes problem er at de ikke blir elsket for å være den som står for boligbyggingen. De nåværende innbyggerne vil være negative til nybygg. De færreste vil ha det annerledes enn det er i dag i sitt nærområde, mener Eiendom Norge-direktøren.

Skylder på regjeringa og bransjen

Arbeiderpartiets boligpolitiske talsperson, Siri Staalesen, skylder på den borgerlige regjeringa og boligbyggerbransjen.

- Boligmarkedet bidrar til å øke forskjellene i Norge. Sånn kan vi ikke ha det. Arbeiderpartiet vil ta ansvar for at flere kommer seg inn på boligmarkedet.

Hun mener den sittende regjeringa har vært for «lite framoverlente og overlatt markedet til seg selv».

DUGNAD: Boligpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Siri Staalesen, sier det er synd at boligbyggerne kun er opptatt av profitt. Hun syns de bør delta i en boligdugnad. Foto: Peter Mydske
DUGNAD: Boligpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Siri Staalesen, sier det er synd at boligbyggerne kun er opptatt av profitt. Hun syns de bør delta i en boligdugnad. Foto: Peter Mydske Vis mer

Etterlyser dugnad

I tillegg tar hun et oppgjør med boligbyggerne:

- Det må være lov som politiker å stille krav til bransjen, få de med på en boligdugnad. At bransjen bare er opptatt av bunnlinja er synd. Det er rimelig å forvente at bransjen tar ansvar.

Staalesen sier Oslo har en tomtereserve på 10–12 000 boliger, som ikke er utvikla, og at boligutbyggere eier mange av disse tomtene.

- Det hadde vært fint om boligutbyggerne kunne bidratt til å få opp byggetakten – ikke bare komme med klagesang, sier Staalesen.

Hun mener også regjeringa legger til rette for at bransjen gang på gang får dispensasjon, tar «omkamp på omkamp» på vedtatte planer, noe som gjør at boligbygging drar unødvendig ut i tid.

- Retorikk og polemikk

Aps beskyldninger om at regjeringen er for lite framoverlent, og «lar humla suse og markedskreftene rå», skjønner boligpolitisk talsperson i Høyre, Torill Eidsheim, lite av.

- Det høres ut som retorikk og polemikk. Hvis du ser utviklingen i et stort perspektiv er det et fritt marked som har sørget for at andelen som eier egen bolig er høyt. Hele 8 av 10 eier sin egen bolig i Norge, sier Eidsheim.

Hun mener samtidig prisutviklingen i Oslo er uheldig, og mener skylda ligger hos kommunen.

- Oslo er i en særsituasjon. På landsbasis er ikke dette et stort problem. Utfordringen er bygges minst der det trenges mest. Det er Oslo kommunes ansvar!

Hun gir et eksempel:

- Oslo har mange boliger som står tomme, disse bør kommunen sørge for at blir gjort tilgjengelig. At blokker og leiegårder i kommunens eie står ledige lenge på grunn av dårlig planlagt renovering er uakseptabelt.

- BYGG MER: Boligpolitisk talsperson i Høyre, Torill Eidsheim, mener at kommunen ikke har sørget for å bygge nok boliger. Foto: Stortinget.no
- BYGG MER: Boligpolitisk talsperson i Høyre, Torill Eidsheim, mener at kommunen ikke har sørget for å bygge nok boliger. Foto: Stortinget.no Vis mer

Eidsheim legger til at hun mener planleggingen går for tregt og utbyggerne kommer ikke i gang med attraktive prosjekter.

- Det viktigste bidraget for å få flere inn på boligmarkedet er å få ned boligprisveksten. Det er og blir ved at det bygges flere nye boliger av god kvalitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer