Slår boligalarm

Tusenvis strømmer til hovedstaden. Nå frykter eiendomstopp full boligkrise.

BRENNHETT: Boligprisene i Oslo fortsetter å skyte i været. For få nye boliger pekes på som hovedgrunn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRENNHETT: Boligprisene i Oslo fortsetter å skyte i været. For få nye boliger pekes på som hovedgrunn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dersom befolkningsveksten i Oslo blir cirka 7 000 de nærmeste åra burde det blitt bygget rundt 4 000 boliger hvert år, sier direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Det ligger det ikke an til. Det vil bli ferdigstilt mellom 2 500 til 3 000 boliger i året i Oslo de neste to åra, ifølge Eiendom Norge.

Siden 2010 har Oslos befolkning vokst med i underkant av 12 000 personer årlig i snitt, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). I samme periode har det i blitt bygget 3376 nye boliger i snitt hvert år, ifølge Oslo kommunes statistikkbank.

Bekymringsfullt

Hvis veksten fortsetter slik mener Lauridsen det er grunn til bekymring.

- Årsaken til at hovedstadsprisene har økt omtrent dobbelt så mye som i Bergen og Trondheim de siste ti åra er for lite boligbygging i forhold til befolkningsveksten.

Han trekker fram Helsinki som et eksempel på en by som har hatt moderat boligprisvekst. Det settes i sammenheng med at det er bygget én bolig pr. 1,6 nye innbygger.

I Oslo er det de siste 15 åra blitt bygget én ny bolig per 3,4 nye innbygger i snitt.

Samfunnsøkonomisk problem

Tirsdag la SSB fram nye tall. De viser at boligprisene fortsetter himmelferden. Oslo med Bærum hadde den sterkeste prisøkningen, 4,8 prosent, i fjerde kvartal 2020.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer