Slår full alarm

Alcoa vurderer full nedstenging av aluminiumsverket på Lista på grunn av lav fortjeneste og høye strømpriser på Sørvestlandet.

SKREKKPRISER: I et brev til Terje Aasland (Ap) skriver Alcoas energidirektør at full nedstenging er et mulig scenario dersom strømprisene igjen går til himmels. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SKREKKPRISER: I et brev til Terje Aasland (Ap) skriver Alcoas energidirektør at full nedstenging er et mulig scenario dersom strømprisene igjen går til himmels. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Det framgår av et brev fra Alcoa sendt til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap), skriver bransjebladet Montel.

Selskapet ber om et møte med ministeren for å drøfte situasjonen.

- Etter å ha redusert virksomheten i 2022 som følge av høye strømpriser, strever Lista fortsatt med tøffe marginer, og det forventes at 2024 kommer til å bli et spesielt krevende år, skriver energidirektør Ole Løfsnæs i brevet.

- Av den grunn vurderer Alcoa nå alle mulige framtidsscenario for [aluminiumsverket på] Lista. Som du sikkert forstår er full nedstenging et av scenarioene som vurderes, legger han til.

- Vrede og fortvilelse

Ordfører i Farsund, Ingrid Williamsen (Frp), reagerer kraftig på beskjeden fra Alcoa, skriver Fædrelandsvennen.

- Jeg ser på alvoret i dette med vrede og fortvilelse, sier hun til avisa.

- Først og fremst for Alcoa Lista og alle de ansatte som går en usikker framtid i møte. I tillegg vil det ha store negative ringvirkninger i vår kommune.

Fabrikken har rundt 270 ansatte, ifølge Williamsen.

- I og med at dette er vår hjørnesteinsbedrift vil det også indirekte påvirke andre bedrifter i kommunen vår, sier hun.

Stengte delvis i fjor

Da kraftprisene klatret til historiske høyder i fjor, ble deler av Alcoas produksjon stengt ned.

Etter det Montel forstår blir situasjonen for aluminiumsverket på Lista ytterligere forverret av det varslede kuttet i CO₂-kompensasjonen for 2024.

Selskapet reagerte sterkt da regjeringen i budsjettforslaget for 2024 foreslo å nær doble kvoteprisgulvet for CO2 fra 200 kr/tonn, som ble innført i 2022, til 375 kr/tonn for 2023.

- Alcoa er svært skuffet, skrev selskapet i en pressemelding, før de la til at det vil påvirke aluminiumsverkene negativt.

Alcoa, som har hovedkontor i USA, har to aluminiumsverk i Norge - på Lista og Mosjøen.