Slår full strøm-alarm: - Alvorlig

Det er fullt i strømnettet på Østlandet helt fram til 2035. Nå haster det å ta grep, mener Åslaug Haga i Fornybar Norge, som frykter alvorlige konsekvenser for velferden vår.

STRØMKRISE: Ifølge Åslaug Haga risikerer vi å gradvis fase ut norsk industriproduksjon. - Det vil på sikt ha alvorlige konsekvenser for velferden vår. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STRØMKRISE: Ifølge Åslaug Haga risikerer vi å gradvis fase ut norsk industriproduksjon. - Det vil på sikt ha alvorlige konsekvenser for velferden vår. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Forrige fredag varslet Elvia sine kunder om at det ikke er kapasitet til nytt forbruk i Oslo, Østfold og Akershus før i 2030-2035.

Bakgrunnen er at det er fullt i Statnetts transmisjonsnett, ifølge Elvia.

Elvia er ansvarlig for drift, vedlikehold og utbygging av strømnettet i Innlandet, Viken og Oslo, og sørger for at over 2 millioner mennesker er koblet på strømnettet hver dag.

- Det er alvorlig

At strømnettet på store deler av Østlandet er fullt, får Åslaug Haga, leder i Fornybar Norge, til å slå full alarm.

- Dette betyr i praksis stopp for næringsutvikling de neste ti åra. Det er alvorlig. Vi trenger mer strøm, sier Haga til Børsen.

En av grunnene er at vi i denne perioden må kutte klimagassutslippene, framholder Haga. Det vil kreve store mengder fornybar energi.

- Det må kuttes mye, fordi 47 prosent av energiforbruket i Norge fortsatt er fossilt.

- Vi trenger mer nett også fordi vi må greie å legge om eksisterende industri til å bli grønn og utvikle nye, grønne industriarbeidsplasser. For eksempel innenfor hydrogen og batteriproduksjon, som regjeringen har vært opptatt av.

KREVER GREP: Åslaug Haga i Fornybar Norge. Foto: Beate Oma Dahle
KREVER GREP: Åslaug Haga i Fornybar Norge. Foto: Beate Oma Dahle Vis mer

- Vil være ødeleggende

Haga mener vi har en energipolitikk som ikke svarer til det behovet vi har i dag, og sier det store problemet er at energipolitikken ikke er rigget for energiomstilling og at alt skal elektrifiseres.

Dersom det ikke tas grep fra politisk hold umiddelbart, vil konsekvensene være dystre, tror hun:

- Det vil være ødeleggende for norsk økonomi fordi vi ikke greier å modernisere industrien. På sikt vil det bli krav om at for eksempel både stål og aluminium er grønt. Uten å evne å levere grønt så får du ikke solgt varene på verdensmarkedet. Og i tillegg greier vil vi ikke kunne dra nytte av de arbeidsplassene som ville kommet i kjølvannet av det grønne skiftet.

- Dette betyr at vi gradvis faser ut norsk industriproduksjon. Og det vil på sikt ha alvorlige konsekvenser for velferden vår, som dette til sjuende og sist handler om.

- Stor utfordring for hele Norge

Nylig varslet også nettselskapet Lede at strømnettet i Vestfold er fullt fram til 2035.

- Dette betyr kroken på døra for ytterligere industriutvikling i Vestfold og Telemark, sa administrerende direktør Øivind Askvik i en pressemelding.

Situasjonen er noe bedre i Telemark, ifølge pressemeldingen.

Også i Trondheim er det kamp om kraften, slik det er over hele landet. Mange bedrifter har planer for grønn næringsutvikling, men må vente på ledig plass i nettet.

Det forteller Bengt Eidem, kommunikasjonsdirektør i det trønderske nettselskapet Tensi, til NRK.

- Det er en stor utfordring for hele det norske samfunnet, sier Eidem til statskanalen.

- Kjenne sin besøkelsestid

Haga mener at det aller viktigste er at Stortinget tar grep for å få konsesjonstida ned. At det i dag kan ta 15 år for Statnett å bygge transmisjonsnett, hvorav 9-11 år går med til blant annet konsesjonsbehandling, mener de ikke holder.

Derfor har de foreslått en tidsfrist til myndighetene på tre år for konsesjonsbehandling av nettanlegg.

- Vi mener det er viktig å få ned gjennomsnittstida til tre år, sier Haga, og understreker at det ikke skal gå på bekostning av demokratiske prosesser.

- Men det må jobbes med å kjøre prosesser i parallell, og det må settes tidsfrister også for det offentliges saksbehandling.

- Tror du det er realistisk å få skrudd ned tida fra 15 til 3 år?

- Det er mulig. Jeg har håp om at politikerne vil kjenne sin besøkelsestid. Fordi vi er i en helt ny situasjon når det gjelder behov for strøm i Norge.

- Jeg opplever at vi har en gradvis oppvåkning på Stortinget, knyttet til behovet og at de ser konsekvensene av ikke å ha tilgang på nok strøm.

Haga håper at man kan finne sammen på Stortinget i brede forlik.

- Vi utfordrer ikke minst Høyre og Arbeiderpartiet til å finne sammen i disse sakene som er så fundamentalt viktige, både for klima og næringsutvikling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer