Slår global økonomi-alarm: - Skrekkelig

OECD slår alarm om verdensøkonomien. Selv uten en ny smittebølge vil konsekvensene være alvorlige.

HARDT RAMMET: Storbritannia, her representert ved Londons finansdistrikt, er blant landene som har blitt hardest økonomisk rammet av coronakrisen. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix
HARDT RAMMET: Storbritannia, her representert ved Londons finansdistrikt, er blant landene som har blitt hardest økonomisk rammet av coronakrisen. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Coronapandemien er en global helsekrise uten like i manns minne. Den har utløst den mest alvorlige økonomiske nedgangen på nært et århundre, og står for enorme ødeleggelser på folks helse, arbeidsplasser og velvære.»

Slik innleder Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) sin rapport om framtidsutsiktene for verdensøkonomien.

- De økonomiske konsekvensene er skrekkelige overalt, heter det videre fra OECD. Organisasjonen advarer om at verdensøkonomien kan krympe med så mye som 7,6 prosent, dersom det kommer en ny smittebølge.

Tonen er med andre ord raskt satt i forbindelse med rapporten, som tar utgangspunkt i det de mener er to like sannsynlige scenarioer:

  • Dobbel smell: Et scenario der en andre smittebølge fører til en ny runde med omfattende nedstengninger av hele samfunn innen utgangen av 2020.
  • Én smell: Et scenario hvor verden unngår et nytt stort utbrudd.

Uavhengig av scenarioet, så ser OECD for seg et brutalt fall i bruttonasjonalprodukt (BNP) nærmest uansett hvor de har snudd seg:

Aller verst er utsiktene for Storbritannia, hvor OECD spår et BNP-fall på 11,4 prosent sammenliknet med fjoråret dersom verden unngår en ny smittebølge. Ved en «dobbel smell» venter de et brutalt fall på hele 14,1 prosent.

LUFTFORURENSNING: Luftforurensingen i Kina er verre enn før coronapandemien stengte ned landet, ifølge en fersk rapport. Video: AP / CCTV. Arkivfoto: Splash News / NTB Scanpix Vis mer

- Frosset

«Nedstengningene som er innført av de fleste lands myndigheter har lyktes med å bremse spredningen av viruset og med å redusere dødstallet. Men det har også frosset næringsvirksomheten i en lang rekke sektorer, sørget for større ulikhet, forstyrret utdanningsløp og undergravd folks tillit til framtida», heter det i rapporten.

Med dette bakteppet mener OECD at verdensøkonomien står på ustøe bein, og at veien til en økonomisk innhenting er veldig usikker og svært sårbar dersom verden skulle rammes av en ny og andre smittebølge.

Men selv hvis det ikke skjer er framtidsutsiktene dystre:

- Med eller uten et andre utbrudd … Konsekvensene vil uansett være alvorlige og langvarige, heter det i rapporten fra OECD.

Dobbelt sjokk for Norge

OECD mener coronakrisen har ført med seg et ekstra økonomisk sjokk i Norge, da det plutselige og kraftige fallet i den globale oljeprisen kom sammen med viruset.

Dersom verden rammes av en andre bølge, vil heller ikke Norge bli spart for de økonomiske konsekvensene, ifølge OECD. Organisasjonen venter nemlig en nedgang i fastlands-BNP i Norge på 8,7 prosent dersom en ny smittebølge kommer. Hvis verden fortsetter som i dag, uten en ny smittebølge, forventer de et fall på 7,0 prosent i 2020.

Organisasjonen viser til at Norges finanspolitiske respons på krisa var rask, og det understrekes at Norges rikdom sørger for handlingsrom for flere tiltak - dersom det skulle bli nødvendig.

Videre påpekes det at det voldsomme oljeprisfallet kan gi nye muligheter for en raskere omstilling til en grønn økonomi.

Videre spår OECD at verdensøkonomien vil oppleve en oppgang i 2021 med en BNP-vekst på mellom 2,8 og 5,2 prosent. Dermed vil den globale økonomien eventuelt være på 95 prosent av 2019-nivå innen utgangen av 2021, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer