Slår global økonomi-alarm: - Skrekkelig

OECD slår alarm om verdensøkonomien. Selv uten en ny smittebølge vil konsekvensene være alvorlige.

HARDT RAMMET: Storbritannia, her representert ved Londons finansdistrikt, er blant landene som har blitt hardest økonomisk rammet av coronakrisen. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix
HARDT RAMMET: Storbritannia, her representert ved Londons finansdistrikt, er blant landene som har blitt hardest økonomisk rammet av coronakrisen. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Coronapandemien er en global helsekrise uten like i manns minne. Den har utløst den mest alvorlige økonomiske nedgangen på nært et århundre, og står for enorme ødeleggelser på folks helse, arbeidsplasser og velvære.»

Slik innleder Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) sin rapport om framtidsutsiktene for verdensøkonomien.

- De økonomiske konsekvensene er skrekkelige overalt, heter det videre fra OECD. Organisasjonen advarer om at verdensøkonomien kan krympe med så mye som 7,6 prosent, dersom det kommer en ny smittebølge.

Tonen er med andre ord raskt satt i forbindelse med rapporten, som tar utgangspunkt i det de mener er to like sannsynlige scenarioer:

  • Dobbel smell: Et scenario der en andre smittebølge fører til en ny runde med omfattende nedstengninger av hele samfunn innen utgangen av 2020.
  • Én smell: Et scenario hvor verden unngår et nytt stort utbrudd.

Uavhengig av scenarioet, så ser OECD for seg et brutalt fall i bruttonasjonalprodukt (BNP) nærmest uansett hvor de har snudd seg:

Aller verst er utsiktene for Storbritannia, hvor OECD spår et BNP-fall på 11,4 prosent sammenliknet med fjoråret dersom verden unngår en ny smittebølge. Ved en «dobbel smell» venter de et brutalt fall på hele 14,1 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer