Slår grensealarm: - En corona-katastrofe

- Coronakrisa i Strömstad har utviklet seg til en brennende corona-katastrofe, og flammene kommer til å spre seg fra hus til hus, advarer svensk politiker.

SLÅR ALARM: Bildet viser grensekontrollen på norsk side av Svinesundgrensa i mars i år. For hver dag som går blir den økonomiske krisa på den svenske siden av grensa dypere, og nå slår Riksdags-politiker Ann-Sofie Alm full alarm. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SLÅR ALARM: Bildet viser grensekontrollen på norsk side av Svinesundgrensa i mars i år. For hver dag som går blir den økonomiske krisa på den svenske siden av grensa dypere, og nå slår Riksdags-politiker Ann-Sofie Alm full alarm. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

I 2019 la nordmenn igjen 16 milliarder norske kroner på grensehandel i Sverige. Men med coronapandemien fulgte stengte grenser og en kollaps i grensehandelen.

Få steder har blitt hardere rammet enn nordmenns svenske «harry»-favoritt.

For kriserammede Strömstad har sett en eksplosiv økning i arbeidsledigheten på 75 prosent siden Norge i praksis stengte grensene i mars. Samtidig har konkursfrykten skutt i været, mens lokale bedrifter har levert skrekktall måned etter måned.

Hvis man leter etter en årsak, så peker alle fingre i samme retning: Mot de coronastengte grensene mellom Norge og Sverige.

«Coronakrisa i Strömstad har utviklet seg til en brennende corona-katastrofe, og flammene kommer til å spre seg fra hus til hus».

Det skriver politiker Ann-Sofie Alm, som representerer Moderaterna i den svenske Riksdagen, i et harmdirrende innlegg i avisa Strömstads Tidning.

- Å se sitt livsverk brenne opp over natta, som er det som har skjedd i løpet av disse åtte månedene siden grensene stengte … Det tærer på mennesker og det tærer på økonomien, sier Alm til Børsen.

KAN BLI STENGT: Alm frykter at Nordbysenteret i Strömstad kan bli nødt til å stenge. Her med noen ytterst få biler på parkeringsplassen i mai i år. Foto: Adam Ihse/TT / NTB
KAN BLI STENGT: Alm frykter at Nordbysenteret i Strömstad kan bli nødt til å stenge. Her med noen ytterst få biler på parkeringsplassen i mai i år. Foto: Adam Ihse/TT / NTB Vis mer

Hun mener det er stor risiko for at det store kjøpesenteret Nordby blir nødt til å stenge helt ned, og varsler at hele regionen kommer til å merke ringvirkningene «når konkursene er et faktum».

Ber om egen løsning

Så seint som forrige uke varslet Strömstad-ordfører Kent Hansson at de trolig bare har sett begynnelsen av krisa.

- Det handler om 1500 til 2000 personer som nå har fått varsel om oppsigelser eller er oppsagt. Det er mer enn 20 prosent av den arbeidsføre befolkningen i kommunen, fortalte Hansson.

I forbindelse med et digitalt møte med kommunen og det lokale næringslivet forrige uke, var Sveriges utenrikshandelsminister Anna Hallberg klokkeklar:

- Den økonomiske krisa har slått hardere mot Strömstad enn mot andre kommuner.

- Vi har forsøkt alle tenkbare tiltak. Det vi kan gjøre er å fortsette å jobbe for at grensene skal åpnes igjen, fortsatte hun.

KRITISK: Ann-Sofie Alm, riksdagsrepresentant for Moderaterna. Foto: Moderaterna
KRITISK: Ann-Sofie Alm, riksdagsrepresentant for Moderaterna. Foto: Moderaterna Vis mer

Helt konkret fortalte hun at svenske myndigheter håper at Norge kan åpne for en særløsning, hvor grensene åpnes for dem som bor i grensekommunene. Utenriksdepartementet avviste forslaget samme dag.

Alm tror det uansett ville vært for lite, for seint, for Strömstads del.

- Det er kanskje allerede for seint for denne krisa, men jeg ønsker at regjeringen ser på disse regionene på begge sider av grensa som arbeidsmarkedsregioner. Det er allerede veldig integrert, og det er en enorm katastrofe når alt stenges. Det rammer jobbmuligheter, næringsliv og familieliv, sier hun til Børsen.

- Knapt nok noen igjen

Hun retter skarp kritikk mot den svenske regjeringen, som hun mener har feilet i å se de små aktørene i næringslivet.

- Støtteordningene har nesten bare gått til de store selskapene, som kanskje fortsatt har økonomiske muskler til å klare seg en stund. De har heller ikke lykkes med å betale ut bidragene og støtten. Det er flere selskaper som har ventet siden juni, og det er veldig lenge å vente når inntektene har stupt til null.

Alm har også etterlyst det hun har beskrevet som en forlenging av regjeringens ordning for korttidspermitteringer, som forrige uke ble forlenget til juni.

- Men det er ikke nok alene. Det kan forhåpentlig redde noen av selskapene fra brannens ruiner. Men i Strömstad forventer man at 30 prosent av den arbeidsføre befolkningen blir arbeidsledige. Det er knapt nok noen igjen, som nå skal bære hele kostnaden for alt kommunen skal håndtere.

I oktober var det offisielle tallet på arbeidsledige i Strömstad på 9,5 prosent. Blant utenlandsfødte er tallet på hele 18,8 prosent, ifølge Strömstads Tidning.

Hun tror krisa vil tvinge Sverige og grenseregionene spesielt til å planlegge for en annen framtid.

- Jeg tror man må lære at man ikke bare kan stå på ett bein.

- Fiendtlig stemning

Hun er også fortvilet over meldinger om økt fiendskap mellom nordmenn og svensker. Hun beskriver en opp «som en konkurranse om hvem som har minst smitte».

- Jeg håper at våre myndigheter snakker med den norske regjeringen om den smått fiendtlige stemningen som kan oppstå på arbeidsplasser hvor svensker jobber i Norge.

SVERIGE: Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner i den anledning valgte brødrene Ole Jørgen Troøyen og John Bjørnar Troøyan å sove på parkeringsplassen. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Opplever du at dette er et reelt problem?

- Ja, jeg får mange historier om det fra svensker som jobber på andre siden av grensa. Ettersom regjeringer har uttalt seg så hardt om det som skjer på andre sida av grensa, så tror folk at det er sånn. Man bør nok lære seg å være mildere i tonen.

- Er det bare nordmenn som er urettferdige overfor våre naboer?

- Jeg tror det går begge veier, men det er uansett ikke bra. All fremmedfiendtlighet er jo dårlig for fortsatt handel og videre vekst i vår arbeidsmarkedsregion - som er delt av en landegrense.

Alm mener den norske regjeringens coronatiltak i praksis er en total nedstengning av grenseovergangen, og er ikke i tvil om at det er årsaken til Strömstads dype krise. Hun vil likevel ikke kritisere Norges håndtering av coronapandemien.

- Man kan ikke klandre noen for hvordan man har håndtert situasjonen. Alle har forsøkt å gjøre sitt aller beste. Men jeg mener at de nok bør være litt mer ydmyke i sine uttalelser ved neste krise, for en landegrense kan stenges fra begge sider, sier hun og kommer med nok en advarsel:

- Neste gang sitter kanskje Norge der uten en vei ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer