Grensehandel:

Slår harryalarm: - Avgiftene må ned

Ny rapport viser at omsetningen i grensehandelområdene har økt med 8,6 milliarder kroner i 2020. Virke mener Norge taper over 10 000 arbeidsplasser på grensehandelen.

SVENSKEHANDEL: Ny rapport viser at nordmenn handlet alkohol og utvalgte dagligvarer for 8,6 milliarder mer i grenseområdene i 2020. Foto: Annika Byrde / NTB
SVENSKEHANDEL: Ny rapport viser at nordmenn handlet alkohol og utvalgte dagligvarer for 8,6 milliarder mer i grenseområdene i 2020. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

- Stengte grenser viser oss i klartekst hvor mye Norge vanligvis taper på grensehandelen, sier direktør for Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen.

En fersk rapport gjennomført av Menon Economics for Virke viser hvordan stengte grenser var godt nytt for omsetninga for norske dagligvarebutikker.

Mellom uke ni og 52 i fjor økte omsetninga for utvalgte dagligvarer og vinmonopolet med 8,6 milliarder kroner i norske grenseområder.

Det var P4 som omtalte rapporten først, der det slås fast at økningen er en direkte konsekvens av stengte grenser.

Grensehandelsvarer

Rapporten tar for seg «typiske grensehandelsvarer»: Alkohol i butikk og på polet, ikke-alkoholholdige drikker, kjøtt, snacks og tobakk.

Analysen tar for seg omsetningsveksten for disse varegruppene i grensehandelsområdene, som er definert til å bestå av de tidligere fylkene Østfold, Vestfold, Akershus, Oslo og Sør-Trøndelag. Hordaland er kontrollgruppe.

8,6 milliarder

Dagligvarebutikkene i disse områdene opplevde en omsetningsvekst på 5,8 milliarder mens Vinmonopolets vekst var på 2,8 milliarder i de samme områdene - til sammen 8,6 milliarder kroner i økt omsetning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer