Grensehandel:

Slår harryalarm: - Avgiftene må ned

Ny rapport viser at omsetningen i grensehandelområdene har økt med 8,6 milliarder kroner i 2020. Virke mener Norge taper over 10 000 arbeidsplasser på grensehandelen.

SVENSKEHANDEL: Ny rapport viser at nordmenn handlet alkohol og utvalgte dagligvarer for 8,6 milliarder mer i grenseområdene i 2020. Foto: Annika Byrde / NTB
SVENSKEHANDEL: Ny rapport viser at nordmenn handlet alkohol og utvalgte dagligvarer for 8,6 milliarder mer i grenseområdene i 2020. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

- Stengte grenser viser oss i klartekst hvor mye Norge vanligvis taper på grensehandelen, sier direktør for Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen.

En fersk rapport gjennomført av Menon Economics for Virke viser hvordan stengte grenser var godt nytt for omsetninga for norske dagligvarebutikker.

Mellom uke ni og 52 i fjor økte omsetninga for utvalgte dagligvarer og vinmonopolet med 8,6 milliarder kroner i norske grenseområder.

Det var P4 som omtalte rapporten først, der det slås fast at økningen er en direkte konsekvens av stengte grenser.

Grensehandelsvarer

Rapporten tar for seg «typiske grensehandelsvarer»: Alkohol i butikk og på polet, ikke-alkoholholdige drikker, kjøtt, snacks og tobakk.

Analysen tar for seg omsetningsveksten for disse varegruppene i grensehandelsområdene, som er definert til å bestå av de tidligere fylkene Østfold, Vestfold, Akershus, Oslo og Sør-Trøndelag. Hordaland er kontrollgruppe.

8,6 milliarder

Dagligvarebutikkene i disse områdene opplevde en omsetningsvekst på 5,8 milliarder mens Vinmonopolets vekst var på 2,8 milliarder i de samme områdene - til sammen 8,6 milliarder kroner i økt omsetning.

Omsetningen av tobakkssalget alene økte med 2,4 milliarder kroner i perioden.

Denne analysen gjelder bare seks utvalgte varekategorier - den samlede grensehandelsrelaterte veksten i norsk handel er betydelig høyere, uttaler Virke i en pressemelding.

- Taper over 10 000 arbeidsplasser

Jachwitz Andersen mener rapporten viser «grensehandelens sanne ansikt».

- Det er minst 10 000 norske arbeidsplasser som går tapt på grunn av grensehandelen. Antakelig det snakk om mange flere, sier Jachwitz Andersen til Børsen.

Han peker på Menons funn fra i fjor høst som slo fast at Norge mister 8200 arbeidsplasser innenfor dagligvarehandel og Vinmonopol alene, fordi nordmenn legger mye av handelen av disse varene til Sverige.

- Men vi handler ikke bare dagligvarer og alkohol. I tillegg kommer en rekke tjenestebransjer. Når vi reiser til Sverige spiser vi gjerne litt, drar til frisør, har bil på service og så videre. I sum gir dette store verdiskapingstap for Norge. Får vi bukt med dette, har det store positive ringvirkningseffekter for norsk økonomi.

- Avgiftene må ned

Jachwitz Andersen sier hamstringseffekten som er forbundet med grensehandel har negative konsekvensene for folkehelsa.

- Hamstringen gjør at man opp med å konsumere mer enn de ville gjort om man handlet i Norge.

Direktøren for Virke Handel mener høye norske avgifter er problemet. Disse er viktige å få ned grensehandelen. Det vil gi flere positive effekter, mener han.

- Vinn-vinn-vinn

- Får vi ned avgiftene i Norge får vi bukt med hamstringseffekten - det er bra for folkehelsa. I tillegg er det er bedre for arbeidsplasser og verdiskapning, det er bra for statskassa. Vi flytter også avgiftsinntekter til Norge, og det gir skatteinntekter.

Han legger til at Virke støtter en avgift på varer i Norge, ut ifra et folkehelseperspektiv.

- Problemet er når avgiftene er så høye. Avgiftsgapet er så stort at folk setter seg i bilen og kjører til Sverige.

I tillegg mener han mindre bilturer til Sverige er positivt for miljøet.

- Kall det gjerne en vinn-vinn-vinn-effekt. Regjeringen har lovet å få mer detaljert kunnskap. Det barometeret glimrer med sitt fravær. Vi har bidratt med å starte arbeidet med et sånt, sier Jachwitz Andersen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer