Hennig-Olsen

Slår is-alarm: - Går veldig fort

Paal Hennig-Olsen varsler at is-bedriften han eier må skru opp prisene for å holde seg flytende. Nå frykter han kundeflukt.

IS TIL FOLKET: Eier av Hennig-Olsen, Paal Hennig-Olsen, ser ikke lyst på framtida til den tradisjonsrike sørlandsbedriften. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IS TIL FOLKET: Eier av Hennig-Olsen, Paal Hennig-Olsen, ser ikke lyst på framtida til den tradisjonsrike sørlandsbedriften. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO SPEKTRUM (Børsen): Paal Hennig-Olsen var i august i fjor ute og advarte om at han var bekymret for hvordan høye strømregninger kom til å påvirke bedriften han eier sammen med broren Martin.

På NHOs årskonferanse torsdag, som har temaet «Uro», var han blant dem som slo alarm om hva han frykter vil skje framover.

- Ja, vi er bekymret. Man blir jo det når det er så usikkert. Da stiger risikoen. Men vi skal gjøre det vi kan for å motvirke det, sier han til Børsen.

NHO: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Norge har blitt sårbare gjennom avhengigheten av russisk gass. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Marius Kallelid. Vis mer

Må øke prisene

For å møte økte utgifter, tok Hennig-Olsen grep og skrudde opp prisene 1. juli 2022. Is-sjefen forteller at de er nødt til å øke prisene ytterligere framover.

- Det er et etterslep, vi greide ikke fange opp alt forrige gang. Siden 1. juli har det bygget seg opp med svingende strømpriser, økte råvarepriser og økte emballasjepriser. Totalt sett så går alle innsatsfaktorene våre opp. Så for å sikre økonomi og lønnsomhet, må vi øke prisene igjen.

Han forteller at prisene i første omgang vil stige med 7-8 prosent fra 1. februar.

- Og etter februar blir det enda dyrere.

- Frykter du at folk kommer til å slutte å kjøpe is?

- Det som er dumt er at det er en så rask prisøkning nå. Som forbruker merker man det, man ser det tydelig. Når det er prisøkning over lang tid så merker man det ikke, mens nå går det veldig fort. Og det er ikke bare når det gjelder is, det gjelder alle slags produkter.

Sørlendingen tror at det vil komme et skifte i forbrukernes innkjøpsvaner, der mange vil gå over til kjedenes egne merkevarer, som ofte er billigere enn de kjente merkevarene.

- Vi merker det allerede nå.

- Pinglete

Hennig-Olsen forteller at sørlandsbedriften sliter med høye strømregninger. Utgiftene til strøm har økt fra sju millioner i 2019 til ti millioner i 2020, og deretter til 27 millioner i 2022, framholder han.

- Vi har gjort mange tiltak for å få ned regningene. Men vi har ikke fått noe støtte.

- Det etterlyser du?

- Ja, det er for pinglete etter mitt syn, sier han, og legger til:

- 2022 blir et dårlig år virksomhetsmessig for mange. I hvert fall for oss.

- Er det andre grep dere må ta? Permitteringer, for eksempel?

- Nei, det tror jeg ikke. I hvert fall ikke akkurat nå, sier han, og fortsetter:

- Når det er ti ganger så høy strømpris i Sør-Norge som i Nord-Norge, dobbelt så høy strømpris i Sør-Norge som i Oslo, hvor Diplom-Is ligger, så sier det seg selv at det er veldig konkurransevridende. I det siste har prisene vært tolv ganger høyere i Norge enn i Sverige. Vi konkurrerer med europeiske produsenter, og da må vi være konkurransedyktige. Da må vi ha gode, eller i hvert fall like, betingelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer